• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER
Müslim TUNABOYLU
bsgmedya@hotmail.com
‘YAŞADIKÇA YAŞANANLAR’ UNUTULMAYAN GÜNLERİMİZ
22/08/2016

18 Mart 2013/M.Tunaboylu Yazıları


Unutulmayan sayısız günlerimiz vardır. Onların bazılarını gereğince değerlendirir, geleceğe devrederiz. Ama bunun yanında bazı günleri nedense unuturuz. Aslında biz onları unutmamışızdır. Birileri ortaya bazı nedenler sürerek bizi onlardan uzaklaştırır. İşte bu tür insanlar, bireysel olsalar da etkin olmayı amaçlarlar. Bu tür insanları yakınımızdakilere dilimizin döndüğü kadar anlatmalıyız.

Belirli günlerle ilgili takvimler oluşturulur. Önceden o gün için bazı hazırlıklar yapılır. Hazırlıklar için elbette azda olsa bir ekonomiye gerek duyulur. Bazı kişisel atılımları gördükçe biz işte böyleyiz diyebiliyoruz. Hele bazı kuruluşlar belirli günlere beklediğimizden de çok katkı sağlarlar. Bu konuda elini cebine atan kişisel ve kamusal kuruluşlara teşekkür etmeliyiz.

1960’lı yılların sonunda Marmara ve Ege Bölgesi'ne çocuklarımla birkaç süren bir gezi yaptım. Okuma kitaplarında " Ben Gönen'de Doğdum"  adlı bir parça vardı. Bu yerleşim yerini merak etmişimdir. Otobüsle kentin giriş kapısına yaklaştığımızda yukarda belirttiğim sözün bir tabelaya  "Ömer Seyfettin" adı da yerleştirilmiş. Daha otobüste çocuklarıma anımsadınız mı dedim. Çocuklarım gibi tüm okuyan çocuklarımız Ömer Seyfettin’in bir eserini muhakkak okumuşlardır.

Bazen birkaç sözcükten oluşan tabelalar insanın usundan silinmezler. Sağlıklarında pek anlayamadığımız birçok yazar-çizer ebediyete intikal ettikten sonra öğrenilmeye çalışılır. Yazar-çizer emektarlarına yaşarken biraz destek sağlansa o yörenin ekonomisi gerilemez, tersine yükselişe geçer.

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Ders Araçları Genel Müdürlüğü’nün hemen her ilde bir ders araçları bürosu vardı. Bu büroda görevli insanların çoğu öğretmendi. Bakanlık oluşturduğu kadrolarla ulusumuzun unutulmaz günleri ile ilgili filmler çevirerek hizmet etmeye çalışmıştır.

Devlet elindeki tüm olanakları eğitime vererek, genç kuşağı bugünlere taşımıştır. Bugün dün değildir artık. Ekonomi yapılan açıklamalara göre yükseliştedir. Dün eğitime ödenek ayırırken ne ölçüde sıkıntılar yaşandığına zaman, zaman tanık olmuşuzdur.

1961 yılında Çorum Merkez İlkokulu’na öğretmen olarak atanmıştım. Okul henüz inşa halinde idi. Biz Cumhuriyet İlkokulu’nu iki okul olarak kullanıyorduk. Sabah Cumhuriyet, öğle sonrası Hürriyet İlkokulu eğitim öğrenimini sürdürüyordu.

Şubat 1961’de Hürriyet İlkokulu dönemin Milli Eğitim Bakanı hemşerimiz Hilmi İncesulu tarafından kullanıma törenle açıldı. O yıl Cumhuriyet Bayramı kutlama törenlerine okul olarak katılmak için İl Özel İdaresi tarafından okulumuz için ayrılan 155 liranın 55 lirasına bir bayrak alarak, okul hizmetlisinin becerisi ile sağlanan gönderle törene katıldık.

Okulumuza  çevre okullardan öğrenciler nakledilmişler, Hürriyet İlkokulu öyle şekillenmişti. Bazı öğrencilerin daha önce yaptırdıkları yavrukurt elbiseleri vardı. Onlar törene öyle gelmişlerdi. Birkaç okul müdürüne yazı yazarak bize ödünçte olsa bir trampet verilmesini istemiştim. Ama ne yazık ki yazıma olumlu yanıt verilememişti. Bir yetkiliye durumu aktardığımda birlikte öğrenim gördüğümüz okulun arkasında törene katılmamızı istedi. Önce ben sonra da öğrenciler çok üzüldüler.

Törenden sonra okula döndüğümüzde öğrencilerin gözyaşlarının kurumadığına tanık olmuştuk. Öğretmen arkadaşlarla bir durum değerlendirmesi yaparak daha sonra kutlanan bayramda yararlanmak üzere Çorum’da dört trampet yaptırdık. Olayı yaşayan veliler gerekli yardımı sağlayarak benim için unutulmaz olmuşlardır.

Ders Araçları eğitim alanında unutulmaz görevler üstlenmişlerdir. Çoğu ders konuları filme alınmış Anadolu’ya hizmet için sunulmuştu.

Çocuklar belirli günleri sanırım önce o filmlerle öğrendiler. Görsel eğitim için hazırlanan filmler o dönemin öğrencilerince hatırlanmaktadır.

Çanakkale Geçilmez filmleştirildiğinde ne kadar sevinmiştik.

Siyah beyaz filmlerle öğrenciler tarihin unutulmaz sayfalarını beyinlerine yerleştirmişlerdi.

Bu günlere inişli çıkışlı, acılı günlerin sonunda ulaşabildik. Günün  olaylarını dünkü gibi 24 saatte değil, birkaç saniye sonra öğrenme olanağı buluyoruz.

Çok uzatmadan yazımı noktalamak istiyorum. Sanırım bazı kuruluşlara, görevlilere sergilemeye çalıştığım konular bundan böyle olumlu bir sonuca ulaştırılır umudu ile okurlarıma saygılar sunarım.



1038 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

YENİ YILI KARŞILAMAYA HAZIRLANIRKEN/SON YAZISI - 27/12/2020
Yazarımız Müslim Tunaboylu, 2020 yılının son yazısını kaleme alırken, yaşamının son yazısını yazmış.. Özlemle anacağız
YAŞADIKÇA YAŞANANLAR: 1930’LI YILLARDAN BİR ANI… - 23/07/2017
Alışık olmadığım bir tümce ile siz okurlarıma geçmiş ile ilgili bazı olayları anımsatmak istiyorum. Beni anlayacağınızı umut ederek yaşamdan kesitleri sıralamaya başlamak istiyorum.
TEKERLEĞİN GÜCÜ VE ÖZGÜRLÜKLER - 18/10/2016
İnsanoğlunun dünyayı tanıması öyle kolay olmamıştır. Yazımın başlığında belirttiğim ‘tekerlek’ insanoğlunun en önde gelen yardımcısı olmuştur.
MÜSLÜM TUNABOYLU’NUN HATIRALARI - 25/08/2016
Müslüm Tunaboylu, 1932 yılında Bulgaristan’ın Şumnu İl’ine bağlı Yenipazar İlçesi’nin Söğütlü Köyü’nde dünyaya geldi. Babası çiftçilikle uğraşıyordu.
'YAŞADIKÇA YAŞANANLAR' DEMİRYOLU-HAVAALANI - 22/08/2016
Avrupa'dan Anadolu'ya göç edişimizde bizi İstanbul Tuzla’dan Amasya'ya kadar taşıyan demir rayların üzerindeki güç çok ilgimizi çekmişti.
OLAYLAR VE İNSANLAR - 21/08/2016
Bugün sizinle çok değişik bir gezinti yapmak istiyorum. Okurlarımın benimle gezinti yapmalarını istemek bir bakıma uygun gözükmeyebilir.
TEKNOLOJİYE NEDEN AYAK UYDURAMIYORUZ? - 21/08/2016
Günümüzün kuşağı her nedense gelişen teknolojiye rağmen bürokrasiden vatandaşı kurtaramıyor ya da kurtarmak istemiyor. Bu sorumuza bürokrasinin her kademesinde görev alanlar yanıt verebilirler
ODUNDAN DOĞALGAZA YOLCULUK - 21/08/2016
Sizinle biraz geçmişe bir gezi yapmak istiyorum. Yaşlı kuşak eski günlerini bir kez daha anımsarken, genç kuşakta biz yaşlılara göre daha şanslıyız diyebilecekler.
KÖY ENSTİTÜLERİ VE TUĞLACILAR - 21/08/2016
Günümüzden 71 yıl önce ülkenin 21 yerinde Köy Enstitüleri adı altında eğitim ve öğretim kurumları oluşturuldu. Çorum’da merkezi Kastamonu olan Gölköy Enstitüsü sahasına alınmıştı.
 Devamı

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI