• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

Mecitözü'de bir köy derneği, kendi imkanlarıyla kurmayı planladıkları eğitim merkezini ana yola bağlayacak olan 250 metrelik yolun açılması için yıllardır uğraşıp duruyor..

 

ORADA BİR (ÇOK) KÖY VAR UZAKTA...!
MECİTÖZÜ İLÇESİ'NDE İLGİNÇ
BİR 'YOL' HİKAYESİ..!


18 Ekim 2017

 

HABER-ANALİZ:
Nihat KARALAR

2009 yılında kurulan Mecitözü Öz Bölgesi Köyleri ve Havalisi Toplumsal Kalkınma Derneği, yaklaşık 9 yıldır aktif olarak, imkânları ölçüsünde 15 köyde çalışmalarını sürdürüyor.

Ama ne hikmetse bu dernek, parasını ödeyerek satın aldığı 12 dönümlük araziye kurmayı planladığı eğitim merkezini ana yola bağlayacak 250 metrelik bir yol açılması için çalmadık kapı bırakmadı, halen de bu arayışını sürdürüyor..

Bir dokun.. bin ah işit derler ya..
Biz de Dernek Başkanı, Emekli Ziraat Teknisyeni, İsmail Kurt'a  'nedir bu yol hikayesi?' diye sorduğumuzda bize öncelikle 9 yıldır sürdürdükleri projeleri anlatmakla başladı..

Daha sonra da yıllardır bir türlü çözüm bulamadıkları; 250 metrelik yol hikayesini anlatmayı sürdürdü..

Sayın Kurt anlattı, biz de not aldık..
Ve not alırken de, '23 köyümüze canlılık kazandıracak, bu projenin hayata geçmesi için önemli olan sadece 250 metrelik bir yolu açmak, o kadar mı zor' diye düşünmekten de kendimizi alamadık.. 

Oysa 15 yıldır iktidarda bulunan AK Parti, yol yapmak konusunda övünmekten geri kalmazken, aralarında Çorum Merkez'e bağlı köylerinde bulunduğu 23 köye hayat verecek bir projenin hayata geçirilmesinde önemli bir görev üslenen bir STK'nın 250 metrelik yol talebini neden görmezden geldiğini anlamış da değiliz..

Sayın Kurt, yıllarını Ziraat'e vermiş, emekli olunca da doğup büyüdüğü bölgeye hizmet verebilmek, bilgi ve tecrübesini bölge insanlarının hizmetine sunabilmek için tarımsal çalışmalara öncülük edecek bir dernek kurarak, çalışmalara koyulmuş..

Kurduğu derneğe; hazinenin satışa çıkardığı arazilerden 12 dönümlük bir yer satın almış..

Üzerine bir eğitim merkezi kurmayı planlıyor..
Öncelikle 'yol' işini çözebilmek için, kentin ileri gelenlerine derdini anlatmaya çalışmış.. 

Gel gör ki; hangi kapıyı çaldıysa(lar) da 
sorunlarına bir çare bulamamış(lar)..


Bugünlerde de derdini vekillere anlatıp, soruna çözüm bulmak arayışı içinde..

Neyse, fazla uzatmayalım ve sözü; Mecitözü Öz Bölgesi Köyleri ve Havalisi Toplumsal Kalkınma Derneği Başkanı İsmail Kurt'a bırakalım:



KURULAN DERNEĞİN AMACI NE?

Başkan Kurt'a göre;
Merkezi ilçeye bağlı Emirbağı Köyü’nde bulunan dernek; köylerde bilgi desteği sağlamak suretiyle sebzecilik ve hayvancılığı modern sisteme geçirmek, üretimi artırarak bölge halkının refah düzeyinin yükselmesine yardımcı olmak ve göçü önlemek için çalışmalar yapmayı hedefliyor.

Dernek olarak geldikleri noktada toplamda iki ayrı köyde 40 kadın çiftçiye ilgili kurumlarla örtü altı sebze yetiştiriciliği (seracılık) kursu verdiklerin anlatan İsmail Kurt, halk arasında bu bölgeye öz denildiğini hatırlatırken, bölgenin coğrafi ve ekonomik konumuna ilişkin özetle şu bilgileri verdi:

‘Derneğimizin merkezi olan Emirbağı; üç tarafı dağlarla çevrili mikro kilma özelliğinde, rakımı:560-570 Aralığında, ortasından Çorum çayı geçmektedir. Tarım arazisi yeterli olmadığı için halkın geçim kaynağını sebzecilik ve hayvancılık oluşturmaktadır.

Köyler birbirine yakın mesafede, orta nokta itibari ile Çorum Merkezi’ne 50 Km., mesafede olup bölge halkı ulaşım sorunu yaşamaktadır. Yeterli örgütlemediği yapamadığı için sebzecilik ve hayvancılığı iptidai usullerle yapmaktadırlar.

Biz bilgi desteği sağlamak suretiyle sebzecilik ve hayvancılığı modern sisteme geçirmek, üretimi artırarak halkın refah düzeyinin yükselmesine yardımcı olmak suretiyle göçü önlemek..’



 

Doğla Köyünde düzenlenen kursta bir çok kadın çiftçi sertifika almayı hak kazanırken (üstte) 

 

PROJE 23 KÖYE DE HAYAT VERECEK..

Bölgedeki 23 köyde ekonomik ve sosyal konularda eğitim kursları düzenlemek amacıyla bir dernek kuran emekli Ziraat Teknisyeni İsmail Kurt; bölgenin ihtiyacı olan Çiftçi Eğitim ve Ürün Değerlendirme Merkezi’ni kurmak istediklerini ve ihtiyaç üzerine de 12 dönüm araziyi satın aldıklarını, ancak aldıkları arazinin ana yola bağlayacak 250 metrelik yolun açılması için gerekli desteği göremediklerini dile getirdi.


ORADA BİR (ÇOK) KÖY VAR UZAKTA..!

Bu yol sorununu çözebilmek için çalmadıkları kapı, gitmedikleri yetkili kalmadığını anlatan Dernek Başkanı, emekli Ziraat Teknisyeni İsmail Kurt, Emirbağı Merkezli derneğin; Balıyakup, Karagöz, Gökçepınar, Elköy, Hımıroğlu, Ahmetoğlan, Örencik, Üçköy, Çıkrık, İbek, Kışlacık, Sırçalı, Boyacı, Karacuma, Yeşilova, Totali, Kargı, Söğütönü, Çayköy, Doğla, Bükse ve Koyunağılı olmak üzere toplam 23 köye hizmet vermeyi amaçladığını anlattı.

 


Emirbağı'nda da yine bir çok kadın çiftçi seracılıkta önemli bir aşama kaydetti..(Yukarıda)



DÖNEMİN VALİSİ SAYIN MUSTAFA
TOPRAK YAKINDAN İLGİLENMİŞ AMA..

Konuyu dönemin Özel İdare Genel Sekreteri Ömer Arslan başta olmak üzere birçok kamu kurumu yetkililerine iletmelerine rağmen soruna bir çözüm bulamadıklarını anlatan İsmail Kurt, 2009 yılında dönemin valisi Mustafa Toprak’ın konuyla yakından ilgilendiğini ancak başka bir kente atanması nedeniyle gereken çalışmanın yarım kaldığını sözlerine ekledi.

Şu an görevde bulunan Vali Necmeddin Kılıç’a da bir dosya halinde taleplerini sunduklarını, Kılıç’ın da dosyayı Tarım İl Müdürlüğü’ne sunmasına rağmen, 250 metrelik yol taleplerine ilişkin bir ilerleme kaydedilemediğini anlatan İsmail Kurt, önümüzdeki günlerde de Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt’tan randevu alarak konuyu ileteceklerini sözlerine ekledi.

 

'PROJENİN HAYATA GEÇMESİ
HALİNDE ÜÇ İLÇEYE
ÖNEMLİ EKONOMİK
KATKI SAĞLANACAK'

Ekonomik ve sosyal projeleri olan bir Sivil Toplum Kuruluşu (STK) olduklarını ve serbest piyasa mantığıyla hareket ettiklerini ifade eden İsmail Kurt, ‘Hedefimiz bölgemizi üretim üssüne dönüştürmektir.’ diye özetlerken, projelerini ilgili kurumlara sunmaya devam ettiklerini, projelerinin kabul görmesi halinde 9 köyde de aktif çalışmalar başlatacaklarını anlattı.

Derneğin faaliyet gösterdiği bölgede 23 köyün bulunduğunu, bunlardan 9’unun Çorum Merkez İlçe’ye 15 köyün ise Mecitözü ilçesine bağlı olacağına dikkat çeken İsmail Kurt, ‘Bölgemiz konum itibari ile Ortaköy, Göynücek ve Mecitözü İlçelerinin tam orta noktasında ve yakın mesafede. Kuracağımız, Çiftçi Eğitim ve Ürün Değerlendirme Merkezi; ekonomik olarak bu 3 ilçeye katkı sağlamak olacaktır.’ (BSGMEDYA/ÖZEL)


1823 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI