• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ani bir kararla 'TEOG kaldırılacak' açıklamasının ardından velilerin ve öğrencilerin kafasında birçok soru işaretleri oluştu.


TEOG'un
kaldırılmasının
 ARKASINDA NE VAR?

  

 

Aylin Yalıncaklı/ ABC

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ani bir kararla 'TEOG kaldırılacak' açıklamasının ardından velilerin ve öğrencilerin kafasında birçok soru işaretleri oluştu. 

Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz cuma günü kendi sitesinden TEOG'da çıkacak açık uçlu soru örneklerini vermiş, ardından aynı akşam AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı bir programda "Ben TEOG olayını istemiyorum. Yanlış buluyorum. Biz TEOG'la mı geldik? Okursun sene içinde notların bellidir. Bu notlarınla beraber yürürsün" demişti.  


'HANGİ TARAFA İLGİNİZ
VARSA ORAYA GİDECEKSİNİZ'

TEOG'la ilgili velilerin ve öğrencilerin kafalarındaki karışıklık sürerken konuyla ilgili Binali Yıldırım bugün açıklama yaptı. Şanlıurfa'da Hacı Abdurrahman Özdemir Ortaokulunda düzenlenen 2017-2018 eğitim öğretim yılı açılış konuşma yapan Başbakan Binali Yıldırım, TEOG'a ilişkin, "Zaman içerisinde yarışa döndü, stresinizi artırdı. Uykularınızı kaçırdı değil mi? Sizi stresten kurtaracak şekilde gereken çalışmaları yapacağız, 8. sınıfı bitirdiğinizde hangi tarafa ilgiliniz varsa, "Ben spor okuluna gideceğim" buyur git. "Ben edebiyatçı olacağım" sen de sosyal bilgilere git. "Ben din alimi olacağım" sen de İmam Hatip Lisesi'ne git" açıklamalarında bulundu.

Şimdi akıllarda "TEOG kalkıyor da peki öğrenciler liselere nasıl girecek?" sorusu var.

Bu konu hakkında yapılan açıklamalarda da bir karışıklık söz konusu. Bir taraftan liselerin, Milli Eğitim Bakanlığı'nın kontrolünde kendi sınavlarını yapacağı söylenirken diğer taraftan ortaöğretimde öğrencilerin ikametlerine en yakın okullardan birinde öğrenim görmesinin altyapısı oluşturulacağı söyleniyor.

 Ayrıca öğrencinin ders notlarının yanısıra spor, kültür ve sosyal etkinliklerinin için de bir notlama sistemi üzerinde çalışıldığı da vurgalanıyor. Ortaöğretimde geçişte bu muammalar söz konusu iken başarılı liselere girişlerin torpil yoluyla mı gerçekleşeceği sorusu da akıllara geliyor.

TEOG'un kaldırılmasının ardından Eğitim İş, Bakanlığın sınavın yapılış şekli, biçimi ile oynayıp, sınav odaklı bir sistemden vazgeçmediğini belirtti.

Yapılan açıklamada Milli Eğitim Bakanlığı'nın iş bilmeyen kadrolarca yönetildiği belirtilerek,  "Bakanlık, her gün yeni bir sistemle toplumun en değerli varlıklarını kobay haline getirmektedir" denildi. "OKS, SBS, TEOG, ve şimdi belki de ABİDE gibi sınav sistemleri facia niteliği taşımakta ve çocuklarımızın çocukluğu sınav odaklı bir sistemde kaybolmaktadır" ifadeleri kullanılan açıklamada sınav sisteminin sürekli değiştirilip, öğrencilerin kobay olarak kullanılması eleştirildi.  

Eğitim İş'in açıklaması şu şekilde:

"LGS, OKS derken SBS çok iyiydi de TEOG nereden  geldi...Eğitimin bir de ABİDESİ eksikti! Şimdi belki ona da gerek yok! Bakanlığımız sınav üretme konusundaki başarıları  yine bir karmaşaya sürüklüyor.
Bilimsel yöntemler, ölçme teknikleri ve hepsinin  bir kelime de yok sayıldığı yeni bir yıla daha başlıyoruz.
Sınavda açık uçlu sorulara geçilecek ise ,dersi anlatan öğretmenle sınav yapan öğretmeni ayıracak ve atamalarını da bu farklılığa göre mi yapacak?

'ÖZEL OKULLARDA ŞİŞİRİLMİŞ
NOTLAR DEVLET OKULLARININ
ÖNÜNE GEÇECEK'

Yoksa yine sermayeye imkan mı yaratılıyor? Özel okullarda "şişirilmiş notlar" yine devlet okulları öğrencilerinin önüne mi geçirilecek! Eğitim parası olana hizmet hakkı olmaktan öteye gidemeyecek bir hale bürünmüştür.Yine bir dolu soru işaretleriyle başlayan yeni bir yıl daha...
Sınavın yapılış şekli, biçimi ile oynayıp, sınav odaklı bir sistemden vazgeçmeyen bakanlık, küçücük yürekleri hoplatmaya devam etmektedir.Çocuklarımızın hayatı, ellerinden alınan çocukluğunun hiç kıymeti yoktur!

'ÇOCUKLARI KOBAY
HALİNE GETİRDİLER'

Eğitimde metot değil, insan baz alınmalıdır. Bu nedenle işe, çocuktan yola çıkılarak başlanmalıdır. Bakanlık ise çocuğu değil, kendi metotlarını çocuk üzerinde uygulamaya çalışarak, her gün yeni bir sistemle toplumun en değerli varlıklarını kobay haline getirmektedir. Ne yazık ki; bakanlığın tüm kadrolarında işi bilmeyen, eğitimden anlamayan, bilimsellikten uzak siyasi bir koltuğa dönüştürdüğü için OKS,SBS, TEOG, ve şimdi belki de ABİDE gibi sınav sistemleri facia niteliği taşımakta ve çocuklarımızın çocukluğu sınav odaklı bir sistemde kaybolmaktadır. 
Ancak şu unutulmamalıdır ki; umutsuzluk kararlı insanlarda yaşamaz, çocuklarımızın bizim için geleceği yaşamsaldır, vazgeçilmezdir.
Artık sevgi dolu bir geleceğe adım atmak zorundayız.
Hadi SBS skandaldı, hani TEOG çok iyi idi, şimdi bu ABİDE nereden çıktı?Hatta belki de hiç biri...  
(abcgazetesi/Aylin Yalıncaklı)


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI