• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversiteye başvuran aday sayısındaki düşüşün, üniversite kontenjanlarının boş kalmasında etkili olduğu ortaya çıktı.


ÜNİVERSİTELERDE 214 BİN
430 KONTENJAN BOŞ KALDI

 

11 Ağustos 2017

LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversiteye başvuran aday sayısındaki düşüşün, üniversite kontenjanlarının boş kalmasında etkili olduğu ortaya çıktı.

Yükseköğretim Kurulu üniversitelere yerleştirme sayılarına ilişkin analiz hazırladı. Analize göre üniversiteye yerleşmek için daha az sayıda aday tercih yaparken üniversitelerde doluluk oranında düşüş gözlemlendi.

Birgün’de yer alan analizdeki tespitler şöyle:

- Lisans programlarına yerleşen öğrenci sayısı 422 bin 950 oldu. Bu sayı geçen yıl lisans programlarına yerleştirilen öğrenci sayısı 423 bin 479 ile benzer düzeyde olup, devlet üniversitelerindeki lisans programlarına yerleşen öğrenci sayısı 2016 yılında 345 bin 579 iken, 2017 yılında yerleşen öğrenci sayısı 346 bin 675 olarak gerçekleşti. Bu kapsamda devlet yükseköğretim kurumlarına yerleşen lisans öğrenci sayılarında artış var.

- Geçen yıl ile karşılaştırıldığında daha az tercih yapma eğilimi doğrultusunda lisans programlarındaki doluluk oranlarının yüzde 94,31’den, yüzde 89,27’ye gerilediği, önlisans programlarındaki doluluk oranlarının ise yüzde 91,42’den yüzde 62,55’e düştüğü görülüyor. Bir başka ifadeyle yerleştirme sonuçlarına göre boş kalan 214 bin 430 toplam kontenjanın 163 bin 613’ü önlisans programlarında, 50 bin 817’si ise lisans programlarındadır.

- Bu yıl ilk kez başlayan Öğretmenlik programlarında taban puan uygulaması kapsamında ise, doluluk oranı geçen yıl yüzde 99,23 iken bu yıl yüzde 86,79 oldu.

AÇIKÖĞRETİMDE DE DÜŞÜŞ
» Açıköğretim programlarında geçen yıl yüzde 100 olan ortalama doluluk oranı bu yıl yüzde 66,44’e düştü.

MEZUNİYET SONRASI İSTİHDAM ETKİSİ
- Boş kalan program kontenjanlarına bakıldığında önemli kısmının mezuniyet sonrası istihdam endişesinin olduğu veya arz ve talep dengesinde güçlük yaşanan programlar esaslı olduğu değerlendiriliyor. Örneğin, eğitim fakültesi programları arasında en düşük doluluk oranının istihdam alanının oldukça daraldığı Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği alanında olması arz ve talep dengesinin doğal bir sonucu olarak değerlendirildi.

- Bu sene Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliğinde doluluk oranı yüzde 19,72, Fen bilgisi öğretmenliğindeki doluluk oranı yüzde 69,15’tir. İşletme ve iktisat gibi çok fazla mezunun bulunduğu programlar için de aynı bakış açısı söz konusu.(abcgazetesi)




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI