Eğitim İş Şube Başkanı İlhan Yaşar, AKP iktidarının 15 yıldır eğitim sistemini deneme tahtasına çevirdiğini öne sürdü:EĞİTİM DENEME TAHTASI OLDU..
26 Nisan 2017 Eğitim İş Çorum Şube Başkanı İlhan Yaşar, AKP iktidarı ile birlikte temel eğitimden ortaöğretime geçiş sistemde yapılan değişikliklerin sayısı 6’ya ulaştığını, kısa adı TEOG olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’ne dur demenin zamanının geldiğini belirtirken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın da bir an önce uygulamadan vazgeçmesi gerektiği görüşünü dile getirdi. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) ’nin altyapısı hazırlanmadan uygulamaya konulduğunu dile getiren İlhan Yaşar, ‘Adı değişmesine rağmen nitelik artışı sağlanamamıştır. Böylece Genel Liselerdeki eğitim yetersizliği “Anadolu Lisesi” adı altına gizlenmeye çalışılmıştır. Okullar arasındaki nitelik ve nicelik farkı artmıştır. PISA sonuçları tüm gerçekleri ortaya çıkarmıştır.’ dedi. AKP iktidarının 15 yıldır eğitim sistemini deneme tahtasına çevirerek, eğitim bilimcilerin eleştirilerini dikkate almadığını öne süren İlhan Yaşar, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında şunları söyledi: ‘AKP iktidarı ile birlikte temel eğitimden ortaöğretime geçiş sistemde yapılan değişikliklerin sayısı 6’ya ulaşmıştır. LGS, OKS olmuş, OKS, SBS olmuş, SBS, SBS’ciklere dönüşmüş, SBS’cikler TEOG’lara dönüşmüştür. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi altyapısı hazırlanmadan uygulamaya konmuştur. 2013/2014 eğitim öğretim yılında Seviye Belirleme Sınav (SBS) sistemi değiştirilmiş, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) adı altında yeni bir şekle dönüştürülmüştür. Eski sistemde tek bir sınav varken TEOG sistemi ile öğrenciler yılda 12 sınava alınmaya başlanmıştır. Değiştirilen sistem sonucu, eğitimin 12 yıl - zorunlu olduğu ülkemizde, genel liseler kaldırılmıştır. Ortaöğretim kurumlarının tamamı, sınavla girilen Anadolu Liselerine dönüştürülmüştür. Adı değişmesine rağmen nitelik artışı sağlanamamıştır. Böylece Genel Liselerdeki eğitim yetersizliği “Anadolu Lisesi” adı altına gizlenmeye çalışılmıştır. Okullar arasındaki nitelik ve nicelik farkı artmıştır. PISA sonuçları tüm gerçekleri ortaya çıkarmıştır. ‘AİLELERİN YENİ BİR DENKLEM İLE KARŞI KARŞIYA KALACAKLARI ORTAYA ÇIKMIŞTIR’ Tüm bu değişiklikler Liselere Yerleştirme İşlemlerinde de bir takım yenilikler yapılmasına neden olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlarına Yerleştirme işlemlerini her yıl değiştirdiği için, öğrenci velileri bu çok bilinmeyenli denklemi çözmek için üstün gayret sarf etmek zorunda kalmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalara bakıldığında 2016/2017 eğitim öğretim yılında liselere yerleşecek öğrencilerin ailelerinin yeni bir denklemle karşı karşıya kalacakları ortaya çıkmıştır. 14 Mart 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6528 sayılı kanunla dershaneler kapanma sürecine girmiştir. Özel okula dönüşüm için başvurmayan dershanelerin 1 Eylül 2015 tarihinde faaliyetleri sonlandırılmıştır. Özel okula dönüşüm için 1 Eylül 2015 tarihine kadar başvuran kurumlar ise 2018/2019 eğitim öğretim yılının bitimine kadar dönüşüm süreçlerini tamamlamaya çalışacaklardır.
‘BU SİSTEM, FIRSAT VE İMKAN EŞİTSİZLİĞİNİ DAHA BELİRGİN HALE GETİRMİŞTİR’ Dershanelerin kapanma süreci ile özel okul görünümünde, temel lise adında yüzlerce dershane ortaya çıkmaya başlamıştır. Son bir yıl içerisinde yüzlerce özel butik lise açılmış ve bu liselerde Milli Eğitim Bakanlığı Müfredatı yerine dershane müfredatı uygulanmaktadır. Bu liselerin yıllık ücretleri ise 10 -15 bin TL civarındadır. Sınavsız girilen lise kalmadığı için TEOG sınav sonucunda nitelikli okullara giremeyen öğrenciler temel liselere kayıt yaptırmaya başlamışlardır. Bu sistem ailelerin eğitim harcamalarını arttırmış, fırsat ve imkân eşitsizliğini daha da belirgin hale getirmiştir.
‘BAKANLIK BİR AN ÖNCE BU 1 Eylül 2016 tarihli Millî Eğitim Bakanlığı Özel Program Ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin 7. maddesi gereğince gerekli görülmesi hâlinde bünyesinde ortaokul bulunan proje okullarına öğrenci alımı, okul yönetimince yapılacak yazılı veya yazılı ve sözlü sınav sonucuna göre yapılacaktır. Daha açık bir söylemle sadece Anadolu İmam Hatip Liselerinin bünyesinde ortaokul bulunmaktadır. Proje okulu olan Anadolu İmam Hatip Liseleri TEOG sonuçlarına bağlı kalmadan kendi yapacakları sınavlarla öğrenci alabileceklerdir. Anadolu İmam Hatip Liselerine bağımsız olarak sınav hakkı verilmesi torpilin önünü açacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı bir an önce bu uygulamadan vazgeçmelidir. 15 yıldır AKP iktidarı eğitim sistemini deneme tahtasına çevirerek, eğitim bilimcilerin eleştirilerini dikkate almamıştır. Bu nedenle sisteme var olan sorunlarının yanı sıra yenilerini eklemiştir. TEOG SINAVI İLE ;
Milli Eğitim Bakanlığı temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınavlarını kaldırmalı, fırsat ve imkân eşitliğine dayalı sınavsız bir geçiş öngören modele geçmelidir.’ (bsgmedya) |
401 kez okundu |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |