YSK'nın ilan ettiği 'referandum yasakları' bugün başlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yasaklardan muaf tutuluyor'REFERANDUM YASAKLARI' 16 NİSAN'A DEK SÜRECEK! 9 Nisan 2017 Referanduma bir hafta kaldı. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ilan ettiği “referandum yasakları” başlıyor. Yasaklar sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan için geçerli değil! Anayasa değişikliğinin oylanacağı referanduma bir hafta kala, YSK'nin duyurduğu referandum yasakları da başlıyor. Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan "tarafsız olduğu için" bu yasaklardan muaf tutuluyor. Buna göre Başbakan, bakanlar ve milletvekilleri, 9 Nisan'dan itibaren, oy verme günü olan 16 Nisan'a kadar, makam araçlarını ve devlet uçaklarını kullanamayacak. Bu süre içinde resmi protokol karşılama ve uğurlama törenleri de yapılamayacak. Memurlar törenlerde yer alamayacak, mitinglere katılamayacak.
YASAKLAR ERDOĞAN'I KAPSAMIYOR Bu yasakların büyük bölümü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kapsamıyor. Yasa “tarafsız konumda olması nedeniyle'' Cumhurbaşkanı'nı kapsam dışında tutuyor. Erdoğan yasak süresince makam aracı ve uçağını kullanabilecek, miting yapabilecek. “Evet” oyu da isteyebilecek. Yasak bir hafta sürecek. Ancak bu dönemde de iktidar mensuplarının makam araçlarına sivil plaka takıldığı için “hülle” yoluyla yasak da deliniyor. MECLİSTE GRUBU OLAN PARTİLER MİTİNG YAPABİLECEK Yüksek Seçim Kurulu'nun CHP temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, anayasa değişikliğinin, Meclis'te grubu bulunan 4 siyasi partinin yanı sıra, Cumhurbaşkanı'na da propaganda olanağı tanıdığını belirtti. Yakupoğlu, “Cumhurbaşkanı, toplu açılış ya da temel atma töreni yapamaz ama miting yapabilir. Referandum kararını kendisi verdiği için yasa koyucu, ona da propaganda yapma ve referanduma götürdüğü anayasa değişikliğini anlatma olanağı sağlıyor” dedi.(abcgazetesi)
YURT DIŞINDA OY KULLANMA BUGÜN SONA ERİYOR GÜMRÜK KAPILARINDA 16 NİSAN'A KADAR SÜRECEK Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması kapsamında, yurt dışında oy verme işlemi bugün sona erecek. Oy verme işleminin başladığı günden bu yana Almanya, ABD, Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsviçre, İtalya, Lüksemburg, Norveç, Kanada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Romanya, Suudi Arabistan, Türkmenistan, Bulgaristan ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı'ndaki temsilciliklerde 928 bin 594 seçmen oy kullandı. Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, İran, İrlanda, İspanya, Japonya, Katar, Kosova, Kuveyt, Lübnan, Macaristan, Mısır, Özbekistan, Polonya, Singapur, Sudan, Tayland, Ukrayna, Umman, Ürdün ve Yeni Zelanda'da ise bugün oy kullanılabilecek. Oy verme işlemi yurt dışında 57 ülkedeki 120 temsilcilikte bugün sona erecek, ancak gümrük kapılarında ise 16 Nisan'a kadar sürecek.
|