• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

Çorum Belediyesi Kent Arşivi, genç, yaşlı araştırmacılara ve bilim insanlarına rehber oluyor


ÇORUM TARİHİNİN 300
YILINA IŞIK TUTUYOR



16 Şubat 2017
Çorum Belediyesi Kent Arşivi Çorum'un geleceğine ışık tutuyor.

Çorum tarihinin önemli yazılı bilgi ve belgelerini bünyesinde bulunduran Çorum Belediyesi Kent Arşivi, genç, yaşlı araştırmacılara ve bilim insanlarına rehber oluyor. Bilim insanlarının ve yazarların kitap basım çalışmalarına da katkı sağlayan Kent Arşivi kültür ve sanat hayatında da aktif bir rol oynuyor.


Çorumla ilgili her türlü araştırma yapmak ya da bilgi edinmek isteyenlerin uğrak yeri olan Kent Arşivinin müdavimlerinden emekli öğretmen Ali Kalayoğlu, kitap basımının çok maliyetli olduğunu ve Çorum Belediyesi’nin kendilerine bu konuda yardımcı olduğunu söyledi. Kalayoğlu, “Çorumla ilgili kitapları yayınlayanlar genelde eğitimciler bizlerinde çok maddi bir olanağı yok. Öyle olunca da belediyemiz bu konuda biz araştırmacı ve eğitimcilere destek çıkarak çalışmaların halka ulaşmasında en büyük katkıyı sağlıyor.” diye konuştu.


Kendi akademik çalışmaları da Çorum Belediyesi kültür yayınları arasında neşredilen Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr Özlem Sir Gavaz da 2008 yılında kent arşiviyle tanıştığını belirterek “2012 yılında belediyemizin katkısıyla Hititlerle ilgili kitabım çıktı. Öğrencilerim kitabımı buradan rahatlıkla temin ettiler. Birçok kütüphaneye buradan kitap ulaştırabildik. Çorum'un tarihi konusunda çok güzel çalışmalara imzalar atıyorlar. Hem Çorum’un hem de Çorum Belediyesinin tanıtımı için biz bilim insanları açısından da gerçekten ayakta alkışlanacak bir çalışma” diye konuştu.

Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül de yaptığı açıklamada kent arşivi çalışmalarının 12 yıldan beri devam ettiğini söyledi. Kent Arşivinde yaklaşık 300 yıllık Çorum tarihine ışık tutan belge ve doküman arşivlerinin olduğunu vurgulayan Zeki Gül, “2009 yılından itibaren bugüne kadar 102 tane yayınımız araştırmacılara kazandırıldı. Belediyemizin kuruluş tarihinden 2009 yılına kadar 35 yayın, 2009 yılından bugüne kadar 102 yayın çalışması yaptık. Bu üç kat daha fazla bilimsel eser ortaya koymak demektir. 2 yıldan beri önemli bir çalışma yürütüyoruz. Devlet arşivleri bünyesinde bulunan Osmanlı ve Cumhuriyet arşivlerinden 32 bin sayfa Osmanlı arşivlerinden 9 bin sayfa Cumhuriyet arşivlerinden belge topladık. Bu belgeleri dijital ortamda kent arşivimize getirdik. Şu an kataloglarını hazırlıyoruz. Bu katalogları bu yıl içinde yayınlayacağız. Yayınladığımız zaman vatandaşlarımız, araştırmacılarımız bu kataloglardan alıp katalog üzerindeki belge numaralarıyla bize gelip belge talebinde bulunacaklar. Fotoğraf arşivimiz Çorum'un 160 ailesinden siyah beyaz fotoğraflar topladık. Bu fotoğraflardan oluşan 4 seri fotoğraf albümü kitabı çıkarttık. Bu yılın sonunda da 5. siyah beyaz fotoğraflar albümü kitabımızı yayınlayacağız” dedi.

Kent arşivinden araştırmacı, öğrenci, akademisyen, yazar, sanatçı farklı kesimlerden çok sayıda insanın faydalandığına dikkat çeken Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, “Kent arşivi, şehrimizin belleği ve bilgi bankası konumunda. Bu güzel hizmete Sayın Belediye Başkanımız Muzaffer Külcü gereken kıymeti ve değeri veriyor ve kent arşivini her zaman destekliyor. Kıymetli hemşehrilerimizin de bugüne kadar vermiş oldukları desteği artırarak sürdüreceklerine inanıyorum. Tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” diye konuştu.  (bsgmedya)




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI