BASK Çorum İl Temsilcisi Hayati Çam, TÜİK tarafından açıklanan Ocak ayındaki % 2,46’lık TÜFE artışına tepki gösterdiOCAK AYI ENFLASYONU MEMUR VE EMEKLİLERİN NEFESİNİ KESTİ!
Çam, basın açıklamasında şunları söyledi: “TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Ocak ayı tüketici enflasyon oranı (TÜFE) bir önceki aya göre % 2,46 artmıştır. Ocak ayında gıda maddelerindeki artış % 6,37, sağlık harcamalarında % 4,66 olarak açıklanmıştır. Ortalama memur aylıklarının yaklaşık yarısı, ortalama emekli aylıklarının ise yaklaşık üçte ikisinin zorunlu mutfak giderlerine harcandığı dikkate alınırsa, memur ve emeklinin Ocak ayı mutfak enflasyonunun açıklanan oranın çok üzerinde olduğu açıktır.
AYLIKLARA ALTI AY İÇİN YAPILAN % 3’LÜK ARTIŞIN YÜZDE 78’İ İLK AYDA GİTTİ. Hükümet ile yetkili sendikalar arasında imzalanan toplu sözleşme gereği, memur ve emeklilerin aylıklarına yılın ilk altı ayında geçerli olmak üzere Ocak ayında % 3 artış yapılmıştı. Ocak ayı enflasyonu memur ve emeklilerinin aylıklarına yapılan 6 aylık artışın % 78’ini bir ayda ve bir kalemde silip götürmüştür. Memur ve emeklilerini zora sokan ve geçim derdini kangrenleştiren artışlar enflasyonla sınırlı değildir. Aynı ayda artışlar dolarda % 6,8, Avro’da % 9,8 ve altında % 10’dur. Akaryakıt türlerindeki artışlar ise benzinde % 4, LPG’de % 7 motorinde % 1,52 olmuştur. MEMURLAR, EMEKLİLER, ÜCRETLİLER SAĞLIKLI BESLENEMİYOR BASK olarak, genel tüketim kalıplarına göre değil, başta memurlar ve emekliler olmak üzere aylığından başka geliri olmayanlar için ayrı bir TÜFE hesaplaması gerektiğini defalarca ifade ettik. TÜİK enflasyon verilerindeki harcama grup ağırlıkları ücretli kesime uymamaktadır. Örneğin TÜFE hesaplamalarında gıda ve alkolsüz içeceklerin harcama gurubu ağırlığı % 21,77’dir. Toplam harcamalar içinde gıda harcamaları payının düşürülmesi ücretlilerin geçim sorununu çözmemektedir. Nitekim Türk-İş tarafından Ocak ayında 4 kişilik bir ailenin mutfak harcamalarını belirleyen açlık sınırı 1479 lira 18 kuruştur. Bu miktar 1404 lira olan asgari ücretin 75 lira üzerinde, 2253 lira olan en düşük memur aylığının 774 lira altında bir rakamdır. Sağlıklı beslenebilmek için mevcut şartlar altında ortalama memur aylığının en az üçte biri, emekli aylıklarının ise yaklaşık yarısını mutfak harcamalarına ayrılmak zorundadır. Ancak diğer ihtiyaçlar, mutfak harcamalarından kısılarak gerçekleştirilebilmektedir. Bu durumda memurların, emeklilerin, asgari ücretle çalışanların ve genelde aylık ve ücretinden başka geliri olmayanların sağlıklı beslenmelerinden bahsetmek mümkün değildir.
MEMURLAR KAYIPLA Özel hastanelerin özendirilmesi ve denetimsizliği karşısında, sağlık harcamalarındaki enflasyonun % 4,66 olması ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Kayıp sadece enflasyon artışından kaynaklanan kayıplarla sınırlı değildir. Ocak ayında Hükümet tarafından belirlenen ve bir yıllık bir süreyi kapsayacak bazı ödemeler de memurlara yapılan artışın çok üzerindedir. Yemek fiyatlarındaki artış % 5,35 - % 6, Misafirhane ücretlerindeki artış % 10-%13, ve lojman kiralarındaki artış % 10 olarak belirlenmiştir. Hükümetler, Yetkili sendikaların vurdumduymazlığını ve beceriksizliğini fırsata dönüştürmekten vazgeçmelidirler. Hükümete sesleniyoruz. Memurlar aile sorumluluklarını yerine getirmekte acze düşmüştür. İmzalanan toplu sözleşme revize edilerek kayıplar giderilmeli, memurların insan onuruna yaraşır bir hayat sürebilecekleri bir gelire kavuşmaları sağlanmalıdır. Memurlarla başarmaktan başka şansı olmayan hükümetin memurların bu haklı talebini duymasını ve gereğini yerine getirmesini istiyoruz”
|
252 kez okundu |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |