• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

CHP'li gazeteci Milletvekili Barış Yarkadaş, 2016 yılında medyaya ve gazetecilere uygulanan baskının röntgenini çekti

MEDYA İÇİN KARA BİR YIL

 

30 Aralık 2016

CHP’li Yarkadaş, 2016 yılında medyaya ve gazetecilere uygulanan baskının röntgenini çekti.

Uluslararası örgütlere göre, dünyada en çok gazetecinin hapiste olduğu ülke 2 yıl sonra yeniden Türkiye. Türkiye’de 148 gazeteci cezaevinde, 170’e yakın medya organı kapatıldı, binlerce medya çalışanı ve gazeteci işsiz.

CHP Medyaya Yönelik Baskıları Araştırma Komisyonu üyesi gazeteci Milletvekili Barış Yarkadaş, 2016 yılının gazetecilik mesleği ve medya sektörü için kara bir yıl olduğunu söyledi.

‘İDDİANEMELER ORTADA YOK’

Yarkadaş, 15 Temmuz’daki alçak darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle, gazete, televizyon, radyo, haber ajansı, dergi ve yayınevi türünde toplam 170’e yakın medya organının kapatıldığını, bu kapsamda tutuklanan gazetecilerin iddianamelerinin ise aradan geçen 130 güne rağmen hazırlanamadığını söyledi.

FETÖ terör örgütüne ait yayın organları dışında birçok muhalif yayın organının da OHAL kapsamında kapatıldığını hatırlatan Yarkadaş, “Bu süreçte, 2 bin 500 civarında medya çalışanı ve gazeteci işsiz kaldı, yüzlerce gazetecinin basın kartları iptal edildi. Bilinmeyen sayıda gazetecinin pasaportu iptal edilerek, yurt dışına seyahat etmeleri fiilen yasaklandı, onlarca gazetecinin mal varlıklarına el konuldu” dedi.

‘REFERANDUM BASKISI’

2017 yılının gazetecilik ve medya sektörü için daha zorlu bir yıl olacağını kaydeden Yarkadaş, “650 gazeteci hakkında attığı twitlerden dolayı soruşturma yürütüldüğünü biliyoruz. Devletin ajansı gazeteci Ahmet Şık’a yöneltilen suçlamaları servis ediyor. Yazarlar, aydınlar sokakta ölümle tehdit ediliyor. Hapisteki gazetecilerin sayısı gün geçtikçe kartopu gibi büyüyor. 2016 yılındaki medya ve gazeteciler üzerinde yaratılan korku iklimi çok ürkütücü.

Türkiye’de gazeteciler genel olarak önümüzdeki yıldan da umutsuz. 2017’de yapılması muhtemel referandum nedeniyle basına yönelik baskının artabileceği endişesi hat safhada. 2016 yılının medya karnesi ülkemize yakışmayan, ucube bir tablo. Gazetecilik suç değildir. 2017’de hapisteki tüm gazeteciler için yargılama sürecinin başlamasını ümit ediyorum.”

Yarkadaş, medyaya yönelik baskıları, 16 sayfalık bir rapor haline getirerek meslektaşlarına da ulaştırdı.(Gerçek Gündem)

 



408 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI