• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

Başbakan Binali yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında alınan kararları açıkladı.. 2017'de 600 bin kişiye istihdam sağlanacak.

250 MİLYAR KREDİ
600 BİN KİŞİYE İŞ!

8 Aralık 2016/ Başbakan Binali yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında alınan kararları açıkladı. Dövizdeki dalgalanmalara ilişkin Yıldırım, "Piyasalardaki dalgalanmalar şu birkaç günde iniş trendindeydi kurlarda. Bu ufak tefek inişler, çıkışlar küresel şartlardan dolayı olabiliyor. Bunlar geçici şeyler, bizim tedbirlerimiz ise orta ve uzun vadeli. Bu arada tabii Merkez Bankamızın da eli kolu bağlı değil. O, kendi kapsamında, kapasitesinde icap eden tedbirleri de her zaman alabilir" dedi.


'KREDİ GARANTİ FONUNUN KEFALETİ İLE 250 MİLYAR LİRAYA KADAR BİR KREDİ HACMİ OLUŞTURUYORUZ'

Kredi garanti fonunun kefaleti ile 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturulacağını belirten Yıldırım, "Reel sektörün yani üretim, istihdam, ihracat ile uğraşan sektörün sıkıntılarını biliyoruz. Yatırım yapan üreten Türkiye'nin değerine değer katan ihracat yapan bütün kesimlerin yanında olmaya devam edeceğiz. Bugüne kadar aldığımız tedbirlere ilave olarak yeni tedbirler aldık. Bunlardan birincisi, firmaların piyasada nakit ihtiyaçları, sıkıntıları var. Bu nakit sıkıntısını rahatlatmak, istihdamı arttırmak için Hazine kefaleti getirmek suretiyle kredi garanti fonunun kefaleti ile 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz. Yeni önemli bir kaynak. Bugün 40 milyar civarında sıkışıklığı olan firmaların hacmi düşünülürse bunun çok üzerinde yeni bir kredi hacmi getirmiş oluyoruz. Ağırlıklı olarak KOBİLER yararlanacak. İhracat, ticaret ile uğraşanlar da bundan yararlanacak. İhracat kredilerinde garanti yani teminat yüzde yüz. KOBİ'lerde yüzde 90. Ticari kredilerde, yüzde 81 uygulanacak. KOBİ'lere ilave bir kıyak yapmış oluyoruz. İhtiyaç var. Bunlar ekonomimizin bel kemiğini oluşturuyor. 250 milyar lira kaynağı, bütçe açığını artıracak yeni borçlanma gerektirecek planlananın dışında bir düşünce yok. Bu sadece 2017 bütçesinde ve arizi gelirlerden gelen paralar ile karşılanacak. Bütçeden nasıl karşılanacak. Bütçe kalemleri arasında bazı kaydırmalar yapmak suretiyle bunu gerçekleştirmiş olacağız. Birince ve en önemli tedbir budur. Bu iş dünyamıza çok ciddi bir rahatlatma getirecek" diye konuştu.


'YATIRIMA KATKI ORANINI MEVCUDUN ÜZERİNE YÜZDE 15 DAHA ARTIRIYORUZ' 

Yıldırım, "2017'de özel sektör yatırımlarını daha da teşvik etmek, artmasını sağlamak amacıyla imalat sanayine, yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek vermek için, yatırımın teşvik edilmesinde ciddi bir seferberlik başlatıyoruz. 2017 yılında yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranını mevcudun üzerine yüzde 15 daha artırıyoruz. Kurumlar vergisi indirimini de tam olarak uygulayacağız" dedi.


'YATIRIMA YÖNELİK İNŞAAT
İŞLERİNDE KDV İADESİ VERECEĞİZ'

 Yıldırım, "Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi vereceğiz. Bu inşaat işlerinde yeni bir uygulama, kolaylık olarak geliyor. Bütün bu açıklamalar 2017 için. KDV iadelerinde de gecikme şikayetleri var. Bunları da hızlandırmamız lazım. Naci bey tamam mı bunları da bir kenara not edin. Vatandaş adına talebimiz. İstihdamı artırmak ve korumak. İş yeri kapanmasın" ifadelerini kullandı.


'9 AY FAİZSİZ ERTELEME HAZİNEYE
İLAVE BİR BORÇLANMA ÖNGÖRMEYECEK' 

Yıldırım, "Özel sektör iş verenlerinden, asgari ücret desteğinden yararlananların bu destekten yararlanmalarına 'esas prim ödeme gün sayısı'na karşı gelecek şekilde 2017 Ocak, Şubat, Mart, üç aylık primlerini 2017'nin Ekim, Kasım, Aralık ayına öteliyoruz. Aynı para. Enflasyondan kur farkından etkilenemeden. 9 ay faizsiz erteleme. Yani diyoruz ki devlete vereceğin parayı sonra veririsin kardeşim. Ama piyasa, maaş beklemez. Sen işçilerini çalıştırmaya devam et. Sonra yükümlülüklerini yerine getir diyoruz. Bu yıl içinde geri döneceği için yük getirmiyor. Hazineye ilave bir borçlanma öngörmeyecek" açıklamasında bulundu.


'TOPLAM 500 BİN VATANDAŞIMIZI İŞKUR'UN AKTİF İŞ GÜCÜ PROGRAMINDAN YARARLANDIRACAĞIZ'
 

İşsizlik ile ilgili alınan tedbirlere ilişkin Yıldırım şu ifadeleri kullandı: "İşsizlikte hafif bir kıpırdanma var. Bunu dikkate alarak önümüzdeki yılın iş ve istihdamını artırmaya, özel sektör firmalarımızın maliyetlerini düşürmeye yönelik bir tedbirimiz var. Bu bağlamda 2017'de, eğitim programları, mesleki eğitim girişimcilik eğitimi olmak üzere özel sektörde toplam 500 bin vatandaşımızı İŞKUR'un aktif iş gücü programından yararlandıracağız. 500 bine ilave olarak 100 bin de yine toplum yararına çalışma programına devam edeceğiz. Bunu da ağırlıklı olarak Doğu, Güneydoğu bölgelerimiz teşkil edecek. İhtiyaç olan yerlerde de buna yer vereceğiz."



'İHRACATTA TEMİNAT MİKTARI YÜZDE YÜZ TAMAMEN EXİMBANK TARAFINDAN KARŞILANACAK' 

Yıldırım, "Yurt dışı yükleniciler veya müteahhitlik hizmetlerine yönelik kullandırılan döviz kredilerinde, firmaların yurt içinden sağlayacağı Türk malı ve hizmetlere yönelik kısımda sıfır faiz uygulaması getiriyoruz. Yani buradan oraya yapacağınız işlerde götüreceğiniz mal ve hizmetler için ayrıca bu kredilerden faiz alınmayacak. Bu faiz farkı da Exim'den karşılanmış olacak. İhracatta teminat miktarı yüzde yüz tamamen Eximbank tarafından karşılanacak. Risk ağırlığını sıfırlamaya yönelik sermaye yeterlilik oranını ve kredileri de arttırmış olacağız. Bu da ayrıca yeni bir tedbir" diye konuştu.


'KOBİ'LERE 12 AY İÇİN GERİ ÖDEMESİZ OLMAK ÜZERE 3 YIL VADELİ 50 BİN LİRA KREDİ SAĞLANACAK' 

KOBİ'lere verilecek desteğe ilişkin Yıldırım, "Bilim Sanayi Bakanlığımızın KOBİ'lere yönelik bir desteği var. Bu destek çerçevesinde mevcut bilançolarını esas alarak, işletmelere ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi sağlanacak. 15 bin KOBİ'nin yararlanması bekleniyor. Yaklaşık 750 milyon liralık bir kaynak olacak. Maliyeti 15 milyon lira olacak faiz olarak" ifadelerini kullandı.


'TASARRUFLARI KULLANACAĞIZ 'HAR
VURUP HARMAN' SAVURMAYACAĞIZ' 

Tasarruf vurgusu yapan Yıldırım, "Reel sektörü desteklemek için aldığımız bu tedbirlerin tamamı için bütçemizde yapacağımız tasarrufları kullanacağız. Yani mali disiplin var olmaya devam edecek. Har vurup harman savurmayacağız, başkaca bir olumsuzluğa sebep olacak bir uygulamaya gitmeyeceğiz. Hesap kitap yapıldı. Milletimiz rahat etsin, iş adamlarımız da bu konuda emin olabilirler. Bürokratik engelleri de siyasi irade olarak ortadan kaldıracağız. Reformların esası, devletin bütün alanlardaki belirleyici rolünün, ekonomideki ve diğer alanlardaki belirleyici rolünün sınırlandırılması, vatandaşın birçok alanda rahatça hareket etmesi, devletle olan işinin azaltılması. Özeti bu. Vazgeçemeyeceğimiz iki alan var. Birisi adalet, birisi de güvenlik. Bu iki alan devlette olacak ve hiçbir şekilde bu alanlarda başka bir reform düşünülmeyecek. Kendi içlerinde hızlı işlemesi için gerekli tedbirleri alacağız" dedi. Yıldırım, "Geçtiğimiz günlerde bir genelge imzaladım. Genelgeye göre kamu bankaları, artık aralarında para toplarken yarış yapmayacaklar. Diyoruz ki sizin işiniz faizcilik değil" dedi.


DÖVİZLERİN TL'YE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ 

Dövizlerin TL'ye dönüştürülmesine ilişkin Yıldırım, "Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar üzerine sağ olsun milletimiz, sayın Cumhurbaşkanımızın da çağrısı ile bir sorumluluk üstlendi. Milli paramıza bir yönelme oldu. Teşekkür ediyoruz. Biz de kamuda bir dizi önlemler aldık. Bu önlemler; Devletin mecbur kalmadıkça bütün kuruluşlar döviz üzerinden sözleşme yapmayacak. Dış sözleşmeler, mecburiyet olur onlar hariç. Yapılmış bütün sözleşmeler de mümkün olanlarını Türk parasına dönüştürmek. Bu şekilde uygulamalar da başladı. Bu şekilde kısa vadede 10 milyar dolar civarında bir kaynak yerli paraya geçmiş oldu. Bu uygulama bundan sonra da devam edecek" ifadelerini kullandı.


'KAMU, DEVLET OLARAK 2017'DE MUAZZAM BİR TASARRUF YILI OLACAK' 

2017 yılının tasarruf yılı olacağını vurgulayan Yıldırım, "Kamu, devlet olarak 2017'de muazzam bir tasarruf yılı olacak. Çok ciddi tasarruflar yapacağız, bunun da tüm detaylarını çalıştık. Önceliği olmayan harcamalar, işte yeni bina alma, yeni araba alma vesaire gereksiz masraflar yapılmayacak. Fuzuli yere seyahatler, bunlardan kaçınacağız. Bir anlamda vatandaşlarımızdan bir şey isterken, 'haydi dövizini bozdur, ülkene, ekonomine omuz ver' derken, önce devlet kurumları olarak bizim elimizi taşın altına koymamız lazım. Alınan ekonomik tedbirlerin uygulanması için biz ilave bir borçlanma yapmayacağız. Onu yaparsan zaten kıymeti yok ki. İlave borçlanma yapmadan karşılık ayırma, bu işin püf noktasıdır. Bunu da sağlayacağız. 3 yıllık bu kredi maliyeti için 17 buçuk milyarlık bir karşılık gerekiyor" diye konuştu.


'PİYASALARDAKİ DALGALANMALAR GEÇİCİ. MB'NIN ELİ KOLU BAĞLI DEĞİL İCAP EDEN TEDBİRLERİ ALABİLİR'

Dövizdeki dalgalanmalara ilişkin Yıldırım, "Piyasalardaki dalgalanmalar şu birkaç günde iniş trendindeydi kurlarda. Bu ufak tefek inişler, çıkışlar küresel şartlardan dolayı olabiliyor. Bunlar geçici şeyler, bizim tedbirlerimiz ise orta ve uzun vadeli. Bu arada tabii Merkez Bankamızın da eli kolu bağlı değil. O, kendi kapsamında, kapasitesinde icap eden tedbirleri de her zaman alabilir" diye konuştu.

'İLAVE VERGİ ARTIŞI SÖZ KONUSU DEĞİL'

Alınan tedbir paketlerinden dolayı ilave bir vergi artışının söz konusu olmayacağını belirten Yıldırım, "Harcamaları kısacağız. Mecbur kalmadan, kamuya yeni bina, personel, taşıt almayacağız. Fuzuli masrafları yaptırmayacağız" dedi.


'YURT DIŞINDA YAŞAYAN VATANDAŞLARA ÇAĞRIM, MEMLEKETİNE PARAYI YATIRSINLAR' 

Yurt dışında yaşayan vatandaşlara çağrıda da bulunan Yıldırım, "Vatandaşlarımız gelsin buraya, emin ellerde memleketine parayı, vergi mergi de yok, getirip yatırsınlar. Alın teriyle göz nuruyla elde ettikleri kaynakları memleketimizde işe, aşa, istihdama dönüşsün, Türkiye'nin büyümesine dönüşsün. Bu sadece bir çağrıdır. Zorlayacak bir şey yok. Bu, 'ne varsa getirin, sıkıntımız var' anlamına gelmiyor. Vatandaşlarımızın buradaki duyarlılığıdır" diye konuştu. (Ajanslar)



409 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI