• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkı’nı elde etmelerinin 82’inci yıl dönümünde Kadın Bakanlar ve Milletvekilleri, Belediye Başkanları ve Muhtarlar Anıtkabir’de buluştu.

'KADIN HAKLARINA SAHİP
ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ'


6 Aralık 2016
Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkı’nı elde etmelerinin 82’inci yıl dönümünde Kadın Bakanlar ve Milletvekilleri, Belediye Başkanları ve Muhtarlar Anıtkabir’de buluştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti Çorum Milletvekili, TBMM Sağlık, Aile ve Çalışma Komisyonu Üyesi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ve beraberindeki heyet Aslanlı Yol’dan Anıtkabir’e geldi.

Heyet, Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakarak, Anıtkabir çıkışında bir süre birbirleeiyle sohbet edip, fotoğraf çektirdiler.

Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınması, 1930’larda, Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılmasını ifade eder. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nden birisidir.

AK Parti Çorum Milletvekili, TBMM Sağlık, Aile ve Çalışma Komisyonu Üyesi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkının elde edilişinin 82. Yıl dönümü nedeniyle bir açıklamada yaptı.

Kadınların seçilme haklarının 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma hakkı kazandığını belirten Ceritoğlu, “ Daha sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı” dedi.

“Mustafa Kemal Atatürk'ün Kadınlara 5 Aralık 1934 yılında miras olarak bıraktığı seçme ve seçilme hakkının 82. yıl dönümünü büyük bir gurur ve heyecanla yâd ediyoruz” diyen Ceritoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Kadınların, seçme ve seçilme hakkını elde etmesi, milletimiz adına demokratikleşme yolunda atılmış en önemli adımlardan biridir. Bugün kadınlar, elde ettikleri demokratik haklar neticesinde siyasi, ekonomik ve kültürel hayatın içinde başarılı çalışmalara imza atmaktadır.


'KADINLAR MİLLİ İRADENİN
TEMİNATI OLDULAR'

Toplumsal kalkınmanın, tarih, kültür ve medeniyetimizin öznesi olan kadınlar, 15 Temmuz’da vatanımızı ve bayrağımızı savunmak için verilen mücadelenin en ön saflarında yer alarak, milli iradenin ve özgürlüğümüzün teminatı olmuşlardır. Bu bilinçle, Genç Türkiye Cumhuriyetini, ilim ve irfanla, işaret ettiğiniz çağdaş medeniyetler seviyesine yükseltmeye devam edeceğiz.

Aile ve toplumun temeli olan kadın; evde, işyerinde, siyasette, ekonomide, karar alma mekanizmalarında etkin rol üstlenmeyi sürdürecektir. Ülkemizde son yıllarda uygulanan politikalarla, kadının sosyal statüsünün yükseltilmesine yönelik güçlü adımlar atılmıştır.

'KADIN HAKLARINA SAHİP
ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Siyasi ve hukuki alanda atılan bu adımlar kuşkusuz kadınlarımızı cesaretlendirmiş, Yeni Türkiye’nin inşasında biz kadınlara güç vermiştir. Tüm çabamız, kadına karşı her türlü ayrımcılıkla mücadele etmek, kadın-erkek fırsat eşitliğini sağlamak, toplumda adalet duygusunu güçlendirmektir. Bizler bu amaçla demokrasiye ve kadın haklarına sahip çıkmaya devam edeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk'e minnettarız ruhu Şad olsun” (bsgmedya)

 

 

 



354 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI