• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

Araştırmaya göre, veliler bu yıl eğitim harcamalarını geçen yıla oranla ortalama yüzde 10,4 zamlı yapacak.

'HER ÖĞRENCİ İÇİN EN AZ
176 TL YARDIM YAPILMALI'

 

Eğitim-Bir-Sen’in araştırmasına göre, okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimin sonuna kadar olan eğitim sürecinde, öğrencinin velisine maliyeti 2015-2016 öğretim dönemi başında 159 TL iken, bu yıl yüzde 10,4 oranında 17 TL’lik bir artış göstererek 176 TL’ye yükseldi.
Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM), öğrencilerin okula başlangıç masrafları ile veliye maliyetini araştırdı. Araştırmaya göre, veliler bu yıl eğitim harcamalarını geçen yıla oranla ortalama yüzde 10,4 zamlı yapacak.

SERBEST KIYAFET UYGULAMASI OLAN BİR İLKOKULA BAŞLANGIÇ MASRAFI 555 TL
Araştırma sonuçlarına göre, serbest kıyafet uygulamasının olduğu okullardaki öğrencilerin okula başlangıç masrafı, üniforma giyme zorunluluğu olan okullardaki öğrencilerin başlangıç masrafından daha düşük. Buna göre serbest kıyafet uygulamasına geçen bir ilkokula başlayan öğrenci için 555 TL, ortaokula başlayan bir öğrenci için 575 TL, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 645 TL harcama yapılması gerekiyor.

ÜNİFORMA ZORUNLULUĞU OLAN BİR
İLKOKULA BAŞLANGIÇ MASRAFI 755 TL
Araştırmaya göre, okul öncesi eğitime kayıt olan bir öğrenci için başlangıç masrafı ortalama 535 TL, ilkokula başlayan bir öğrenci için 755 TL, ortaokula başlayan bir öğrenci için 775 TL, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 845 TL oldu.

OKUL ÖNCESİNDEN İLKOKUL SONUNA
KADAR EĞİTİM MASRAFI 18 BİN 495 TL
Bir öğrenci için, okul öncesi eğitimden ilköğretimin sonuna kadarki eğitimi boyunca sadece okul ihtiyaçları için ortalama 18 bin 495 TL harcama yapılıyor. Söz konusu rakam, ayda ortalama 171 TL olarak veliye yansıyor. Ortaöğretimdeki eğitimi boyunca bir öğrenci için ortalama 8 bin 890 TL, ayda ise ortalama 185 TL harcama yapılırken, öğrenciye kantin-yemekhane için para ayrıldığında, bu rakam okul öncesi ve ilköğretimde aylık ortalama 319 TL, ortaöğretimde 364 TL’ye çıkıyor. Bu masraflara okul servisi de eklendiğinde okul öncesi ve ilköğretimde maliyet 319 TL’den 519 TL’ye, ortaöğretimde ise 364 TL’den 558 TL’ye çıkıyor.
Okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimin sonuna kadar olan eğitim sürecinde, öğrencinin velisine maliyeti ise aylık ortalama 176 TL olarak yansıyor. 2015-2016 öğretim dönemi başında hesaplanan rakam 159 TL iken, bu yıl yüzde 10,4 oranında 17 TL’lik bir artış göstererek 176 TL’ye yükseldi.

“HER ÖĞRENCİ İÇİN EN AZ
176 TL YARDIM YAPILMALIDIR”
Anayasa’nın “İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır” hükmüne dikkat çeken Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, devletin, ilköğretimde okuyan öğrencilere en az 176 TL yardımda bulunması gerektiğini ifade etti.
Milli Eğitim Bakanlığının, okullara bir bütçe ayırarak, öğrencilerden sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi ihtiyaçlar için para alınmasının önüne geçmesinin elzem olduğunu kaydeden Selvi, “Öğrencinin eğitim giderleri veliye büyük yük teşkil etmektedir. Okullardaki aidat, sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi harcamaların da velilerden alınması bu yükü iyice ağırlaştırmaktadır. Hükûmet, anayasal bir zorunluluk olan eğitim giderlerini karşılayarak, velilerin omzundaki yükü hafifletmelidir. Çocuklarımıza yapılan hiçbir yatırımın boşa gitmeyeceği, bunun geleceğimize yapılan en iyi yatırım olduğu unutulmamalıdır” açıklamasında bulundu.(ANKA)
 


397 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI