• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

Geçmişten Geleceğe Gülümse Projesi kapsamında; drama çalışmalarının ikinci bölümü Boğazkale ve Alacahöyük’te tamamlandı.

ÇORUM'UN YEREL VE ULUSAL
ÖLÇEKTE TANITIMI AMAÇLANIYOR


Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Çorum Kent Konseyi işbirliğinde hazırlanan ve Karşıyaka İlkokulu tarafından uygulamaya konulan Geçmişten Geleceğe Gülümse Projesi kapsamında; drama çalışmalarının ikinci bölümü Boğazkale ve Alacahöyük’te tamamlandı. Sosyal öğrenme ortamları oluşturarak, 7-10 yaş grubu çocuklarda tarih ve çevre bilincini geliştirmeyi amaçlayan projenin birinci bölüm dramaları, daha önce Çorum Müzesi’nde yapılmıştı.

Boğazkale ve Alacahöyük’te yapılan canlandırma çalışmaları 106 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirildi. Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd.Doç.Dr Özlem Sir Gavaz ve Çorum Müzesi Müdürü Dr.Önder İpek danışmanlığında hazırlanan drama metinleri, müze eğitim görevlileri ve Arkeoloji Kulübü üyelerinin rehberliğinde, öğrenciler tarafından canlandırıldı. Yapılan canlandırmalar, Bilge Kağan Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Radyo Televizyon Alanı öğretmeni Yücel Yıldız ve ekibi tarafından görüntülenirken, Çorum Fotoğraf Sanatı Derneği üyeleri tarafından fotoğraflandı. Etkinliklerde öğrencilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması, ulaşım gibi organizasyonlar;  Çorum Kent Konseyi, Çorum Belediyesi Kadın- Kültür ve Sanat Merkezi adına proje danışmanı Nuran Hakyemez tarafından gerçekleştirildi.

Proje sorumlusu ve Karşıyaka İlkokulu müdürü Cemalettin Tunç, Boğazkale ve Alacahöyük’te yapılan drama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Tunç açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Müzeden at arabasıyla yolculuklarını tamamlayan Hitit halkının Hattuşa’ya gelişi, kral ve kraliçenin halk tarafından coşkuyla karşılanışı, kralın halkı selamlaması ve bayramların başlatılması, Hitit Kalesi önünde canlandırıldı. 

Kral ve Kraliçe önderliğinde halkın coşkuyla erzak küplerinin olduğu alana doğru ilerleyişi, dansçı kızların dansları ve çember çevirmeleri, çocukların ellerinde başak demetleriyle koşuşturmaları ve etrafa başaklar, çiçekler saçmaları, baharın gelişinin küp açma töreniyle kutlanması, Talaya talayata ve İluwaiya şarkıları eşliğinde, bakliyat dolu küpün dualarla kırılması, bayramın coşkusu Büyük Erzak Küpleri alanında sahnelendi.

Kral, Kraliçe, askerler, kralın kılıç taşıyan muhafızı, testi taşıyan kızlar, ellerinde başak tutan çocuklar ve halkın ana tapınağın girişinde toplanışı, kral ve kraliçenin arınma ritüelini canlandırması, Aslanlı Su Teknesinin Önünde gerçekleştirildi.

Kral, kraliçenin ve halkın katılımı ile, Büyük Mabet’te dua sahnesi, Yazılı Kaya’da An.Tah.Şum Bayramı, Yer Kapı’da seferden dönen kralın kente girişi ve halk tarafından karşılanması canlandırıldı.

Drama çalışmalarıyla birlikte, ören yerlerinde gezi yapan öğrenciler, müze eğitim görevlilerince bilgilendirdi ve Boğazkale Müzesi’nin ziyaret edilmesinin ardından, Alacahöyük’te Kraliçe ve nedimelerinin Arinna şehrine gelişi ve halkı selamlaması sahnelendi.

Tunç, etkinlik ve organizasyonların başarıyla tamamlanmasında emeği geçen tüm proje ekibine ve paydaşlarına teşekkür etti.

Alachöyük Müzesi ve ören yerlerinde yapılan gezilerle etkinlikler tamamlandı.

Etkinliklerin sonuçları hakkında bilgi veren proje yürütme kurulu üyesi Ersoy Özkeskin, Boğazkale ve Alacahöyük gezisi kapsamında; Büyük Mabet, Aslanlı Kapı, Yer Kapı, Yazılı Kaya gibi tarihi alanlarda, Hititlerin savaş, ibadet ve gündelik yaşamlarına dair drama çalışmalarının tamamlandığını, yapılan faaliyetlerin katalog oluşturmak amacıyla fotoğrafladığını, alınan görüntülerin kısa film ve belgesel oluşturmak için kullanılacağını belirterek, elde edilen çıktılarla, ilimizin yerel - ulusal ölçekte tanıtımına katkı sunmayı hedeflediklerini söyledi.(Haber Merkezi)



1024 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI