• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

Anayasa Mahkemesi, memurların harcırahlarında 10 gün sınırını kaldırdı. Anayasa Mahkemesi, kamu görevlilerine geçici görevlendirmelerde konaklama giderinin ödenmesini on gün ile sınırlayan düzenlemeyi iptal etti.


AYM'DEN MEMURA
HARCIRAH MÜJDESİ!

Haber Resmi


Anayasa Mahkemesi, kamu görevlilerine geçici görevlendirmelerde konaklama giderinin ödenmesini on gün ile sınırlayan düzenlemeyi iptal etti.

Trabzon Bölge İdare Mahkemesi, yurtiçi görevlerde ödenecek gündelik miktarını belirleyen 6245 sayılı Harcırah Kanunu'nun 33. Maddesi, d fıkrasında yer alan "...ve her defasında on gün ile sınırlı olmak..." ibaresinin iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkemenin iptal isteminde, memuriyet mahalli dışında geçici görevlendirilen kamu görevlisine ödenecek konaklama giderinin 10 gün süreyle sınırlandırılmasının, asli görev yerinin dışındaki konaklama giderlerini büyük ölçüde kendisinin karşılaması sonucunu doğurduğu, bu durumun ilgilinin mağduriyetine ve karşılıksız çalıştırılmasına yol açtığı belirtildi.

Düzenlemeyi Anayasaya aykırı bularak iptal eden Yüksek Mahkeme’nin kararının gerekçesi Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Kamu görevlilerinin, kamu hizmetinin iyi işlemesi, idarenin fonksiyonlarını rasyonel ve verimli olarak yerine getirebilmesi için kanunlarda yer alan kurallar çerçevesinde, bulundukları yerden başka bir yerde geçici olarak görevlendirilebileceğinin belirtildiği kararda, görev yeri değişen kamu görevlisinin, maddi açıdan yapmak zorunda olduğu harcamalara yönelik olarak kanunlarda çeşitli hükümlere yer verildiği anımsatıldı.

Harcırah ödemesinin, kamu hizmetlerinin gerektirdiği durumlarda, bu hizmet için görevlendirilen kişilerin katlanacakları giderleri karşılamak üzere yapılan parasal bir idari işlem olduğunun belirtildiği kararda, kamu görevlilerine, geçici görevlendirildikleri yerlerdeki konaklamaları dolayısıyla yaptıkları giderleri karşılamak amacıyla yapılan ödemelerin, ücret niteliğinde olmadığı, harcırah olduğu kaydedildi. Kamu görevlileri ile kamu idareleri arasındaki hizmet ilişkilerinin kural işlemlerle düzenlendiğinin ifade edildiği kararda, memurların, belirli bir statüde, nesnel kurallara göre hizmet yürüttüğünün altı çizildi.

Kamu görevlilerinin geçici olarak görevlendirilmelerinin de kamu yararı ve hizmet gerekleri doğrultusunda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa, tâbi oldukları kurumların özel düzenlemeleri uyarınca gerçekleştirildiğinin ifade edildiği kararda, “Geçici görevlendirilme sebebiyle asıl görev yeri dışında konaklamak durumunda kalan kamu görevlilerinin, maddi açıdan belli bir külfetle karşı karşıya kalmaları ve bu külfetin, kamu hizmetinin yürütülmesinden kaynaklanması nedeniyle kamuca karşılanması gerektiğinden konaklama giderinin ödenmesini on gün ile sınırlayan itiraz konusu kural, sosyal hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Açıklanan nedenlerle itiraz konusu kural, Anayasa'nın 2. maddesine aykırıdır” denildi. (Gerçekgündem)

 




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI