Tarihi Kent Meydanı Projesi’nin kalbi konumunda olan Güpür Hamamı restore edilerek yeniden Çorum’a kazandırılacak.
Çorum Belediyesi, kentin tarihine sahip çıkıyor. Tarihi Kent Meydanı Projesi’nin kalbi konumunda olan Güpür Hamamı restore edilerek yeniden Çorum’a kazandırılacak. Geçmişi Selçuklu dönemine kadar dayanan ve yaklaşık 900 yıllık olduğu tahmin edilen Güpür Hamamı Çorum Belediyesi tarafından 9 milyon 800 bin TL bedelle satın alınarak ilimize kazandırıldı. Restorasyon çalışmalarının yapılması için Kültür Bakanlığı’na tahsis edilen tarihi hamam, tamamlandıktan sonra tekrar Çorum Belediyesi’ne devredilecek. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, tarihi Güpür Hamamı’nın 14 bin metrekarelik tarihi meydan projemizin kalbi konumunda olduğunu dile getirdi. Tarihi Güpür hamamının Çorum’a Selçuklu döneminin bir mirası olduğunu kaydeden Başkan Aşgın “1530’lu yıllara ait Osmanlı belgelerinde bu hamamdan bahsediliyor. 1648’li yıllarda Evliya Çelebi’nin de yolu buraya düşüyor ve hamamı farklı bir isimle ifade ediyor. Bütün tarihçiler bu hamamın Selçuklular tarafından yapıldığını ve 800-900 yıllık bir hamam olduğunu söylüyor. Çorum Belediyesi olarak, 770 metrekarelik muazzam bir tarihi eseri hemşehrilerimize kazandırmış olmanın mutluluğu ve huzuru içerisindeyiz” dedi.
Güpür Hamamı’nı 9 milyon 800 bin TL’ye satın aldıklarını dile getiren Başkan Aşgın, “Almadan önce Kültür Bakanlığı ile görüşmelerimizi yaptık. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü hemşehrimiz Gökhan Yazgı’ya teşekkürlerimi iletiyorum. Kendisi, başkanım ya siz alın biz yapalım ya da biz alalım siz yapın demişti. Süreç uzamasın diye biz alalım siz yapın dedik. Meclisimizde buranın alınmasıyla ilgili kararımızı aldık. 3 gün sonra buranın alımını gerçekleştirdik. Bir ay sonra da meclisimizden tahsisiyle ilgili gündem maddemiz oy birliği ile kabul edildi ve şuanda Valilik onayıyla birlikte tahsis yazımızı da yazdık. Tarihi hamam, Kültür Bakanlığı tarafından restore edilerek tekrar Çorum Belediyesi’ne devredilecek” diye konuştu.
Tarihi Kent Meydanı projesiyle ilgili çalışmaların da adım adım devam ettiğini ifade eden Başkan Aşgın, Çöplü Arastası’nın birinci etap cephe sağlıklaştırma çalışmalarını tamamladıklarını ikinci etap çalışmaların başladığını belirtti. Dikiciler Arastası’nı da aslına uygun bir şekilde yaparak tarihi görünümüne kavuşturduklarını hatırlatan Başkan Aşgın, bölgede yıkım çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti. Aşgın “Halk Bankası’nı ve havuzlu kahvenin olduğu bölümü yıktık. Ziraat Bankası’nı da yeni yerine taşınmasının ardından yıkacağız. Alt kısımda kalan 8 bağımsız bölümü de yıkacağız. Noterin olduğu binayla ilgili de görüşmelerimiz son aşamasına geldi, orayla ilgili kararımızı da kısa sürede verip gereğini yapacağız” şeklinde konuştu.
Çorum Kalesi’nin restorasyonuyla ilgili de bilgi veren Başkan Aşgın, proje aşamasından uygulama aşamasına geçtiklerini açıkladı. Aşgın, “Kısa süre içerisinde, 1100 yıllık Selçuklu mirasımızı tarihi görünümüne kavuşturarak Çorum’a kazandıracağız” dedi./BSGMEDYA |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |