• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

CHP Belediye Meclis Üyesi Ahmet Özdel, gündem dışı yaptığı konuşmada toplu ulaşımda yaşanan sorunlara dikkate çekti

  1.  
  2.  ‘TOPLU ULAŞIM
  3. KONUSUNDA ÇORUM
  4. BELEDİYESİ TUTARSIZ’
  5.  

 

2 Şubat 2022

Çorum Belediyesi Şubat Ayı Belediye MeclisToplantısında gündem dışı söz alarak Çorum Belediyesi’ni ve halkın toplu taşımaya dair yaşadıkları konusunda açıklama yapan CHP Belediye Meclis Üyesi Ahmet Özdel,”Bizler sorunlar çözülmedi dedikçe; Sayın Belediye Başkanı ve yönetimi toplu ulaşım sorunlarını çözdüklerini, çözeceklerini belirtmişlerdir. Halkımızın birçok sorunu olduğu gibi bu sorunda tartışılmadan, çözüm yolları belirlenmeden, sumen altı edilmiştir” dedi.

Toplu taşımada ihale alan ve görevi üstelenen firma ile Çorum Belediyesi arasında geçmiş dönemlerde oluşan sorunları dile getiren CHP Belediye Meclis Üyesi Ahmet Özdel, 'Ulaşım sorununun; gerçek sebeplerini tespit etmeden ve ULAŞ şirketi/ HİTİT ULAŞ şirketi ile belediyemiz arasındaki davalar çözülmeden, yapılacak ihalenin sorunu çözmeyeceğini belirttik.

En son Aralık 2021’de yapılan meclis toplantısında toplu ulaşım ücretlerine yapılan zamların sorunu çözemeyeceğini belirttik. Ve Aralık 2021- Ocak 2022 bir ay geçmeden tüm ulaşım sistemi çöktü ve yeni bir aşamaya gelindi. “2018 yılında Sayıştay belediye ile ulaş arasında işlemlerin hukuka aykırı olduğunu açıklamış ve belediyenin sorumlu olduğunu belirtmiştir.” Sayıştay, Çorum Belediyesinin Özel Halk Otobüsleri ile yaptığı sözleşmelerin uygulanmasında açık usulsüzler olduğu, belediyenin açıkça zarara uğratıldığı ve belediye yönetiminin ULAŞ A.Ş. dava açması gerektiği belirtilmiştir.

2018 Sayıştay raporundan sonra; Çorum Belediyesi zorunlu olarak Çorum 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2019/205 esas sayılı dava dosyası ile ULAŞ A.Ş. dava açmıştır” açıklamalarında bulundu.

Firmanın Çorum Belediyesini zarara uğrattığı, Çorum Belediyesi ve şirket arasında karşılıklı açılan davalar sonuçlanmamış iken Ulaş A.Ş ortaklarının kurduğu yeni şirket olan Hitit Ulaş A.Ş ile 10 yıllık sözleşme yapıldığına dikkat çeken Özdel, “Söz konusu ihalenin önce ki ihalelerle olduğu gibi adrese teslim ihaleler olduğu açıktır. İhale şartnamesinde otobüslerin modelleri ve uzunlukları dikkate alındığında, kimin ihaleyi alması gerektiği de, kolayca anlaşılmaktadır.

Kaldı ki önceki belediye başkanının belirttiği gibi Çorum Belediyesi tarafından yapılan toplu ulaşım ihalesi yeterli rekabet koşulları oluşmamıştır, bundan sonra yapılanda da oluşmayacaktır. Adrese teslim yapılan bu ihaleden sonra da Belediye Yönetimi fotoğraf çekmiş ve açıklama yapmıştır.

Yapılan, karşılıklı teşekkür açıklamalarının aksine, toplu ulaşım sorununu sözleşmenin üzerinden birkaç gün geçmeden, bilet fiyatlarına zamla meclis gündemine gelmiştir. Buna rağmen belediye yönetimi sorunu görmezden gelmiştir.' şeklinde konuştu.

 

  1. 'CHP GRUBU OLARAK,
  2. DİLEK VE ŞİKAYETLERİMİZİ
  3. DİLE GETİRMİŞTİK'
  4.  

Özdel açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

‘Belediyemizin toplu taşımaya dair yaşadıkları konusunda konuşmak üzere söz almış bulunmaktayım.

Toplu ulaşım konusu defalarca, bu meclisin gündemine gelmiştir.  CHP Grubu olarak, toplu ulaşım konusunda gerek bu kürsü de, gerekse basın aracılığı ile dileklerimizi şikâyetlerimizi dile getirdik.

Bizler sorunlar çözülmedi dedikçe; Sayın Belediye Başkanı ve yönetimi toplu ulaşım sorunlarını çözdüklerini, çözeceklerini belirtmişlerdir. Halkımızın birçok sorunu olduğu gibi bu sorunda tartışılmadan, çözüm yolları belirlenmeden, sumen altı edilmiştir.

31 Mart 2019 seçimlerinden sonra; Sayın Belediye başkanı ve ekibi şehirde ki toplu ulaşım sorununu da çözeceklerini belirtiler ve Eylül 2019’ da kamuoyunun karşına çıkıp, sorunu çözdüklerini belirterek bir fotoğraf verdiler, fotoğrafta, Sayın Başkan, Sayın Çöplü ve bir şirket yöneticisi bulunmakta idi.

 

  1.  
  2. ÖZDEL:BİZİM MUHATABIMIZ
  3. BELEDİYEYİ YÖNETENLERDİR

 CHP Meclis grubu olarak o zamanda basına açıklamada bulunduk. Belediyenin bu anlayışla; sorunların çözülmesinin imkanı olmadığını belirttik. Bu açıklamalarımıza belediye yönetimi değil, şirket yöneticisi cevap vermiştir.Bizler, Belediye Meclis üyesiyiz, bizim muhatabımız, belediyeyi yönetenlerdir.

Ulaşım sorununun; gerçek sebeplerini tespit etmeden ve ULAŞ şirketi/ HİTİT ULAŞ şirketi ile belediyemiz arasındaki DAVALAR çözülmeden, yapılacak ihalenin sorunu çözmeyeceğini belirttik. En son Aralık 2021’de yapılan meclis toplantısında toplu ulaşım ücretlerine yapılan zamların sorunu çözemeyeceğini belirttik. Ve Aralık 2021- Ocak 2022 bir ay geçmeden tüm ulaşım sistemi çöktü ve yeni bir aşamaya gelindi.

Şirket ile belediye ardasında ki sorunu kavramak için birkaç yıl geriye gidelim ve Ak Partili Belediye Başkanı Sayın Külcü’nün basına verdiği açıklamadan birkaç bölüm hatırlayalım;

 Sayın Külcü beyanatında; Haberin başlığı aynen şöyle;

“Külcü, direksiyona oturdu ve ”çok uyardık olmadı biz yapıyoruz” dedi.

Çorum Belediyesi tarafından yapılan toplu ulaşım ihalesi yeterli rekabet koşulları oluşmadığı gerekçesiyle iptal edildi.

 Otobüsleri artık özel sektör yerine belediye kendisi işletecek...

-Toplamda 65 yeni otobüs alımı ve buna istinaden yeni personel istihdam edilecek olması nedeniyle 55 milyon liralık ek bütçe oluşturulmasına ve Türkiye sınırları içerisinde faaliyet gösteren herhangi bir bankadan 50 milyon liralık kredi kullanımı için Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’ye yetki verilmesine ilişkin gündem maddeleri görüşüldü. Başkan Külcü, meclis üyelerine toplu taşımanın neden belediye tarafından yapılacağını detaylı olarak anlattı.

Külcü,

 “Bu zaman içerisinde kamuoyuna birçok olumsuz örnek yaşandı.

Her şeye rağmen mümkün olabildiğince disipline ederek özel işletme aracılığıyla bu işin yapılmasını uygun gördük.

Her gün 35 bin civarında insanın direkt muhatap olduğu bir hizmet anlayışından bahsediyoruz.

Geçmiş 10 yılda yaşanan sorunlardan hareketle, o sorunları minimize ederek nasıl yolumuza devam edebiliriz düşüncesiyle yeni bir ihale şartnamesi oluşturduk.

Bunu da kamuoyuna açıkladık. Ancak söz konusu şirketin 136 ortağı ve 136 patronu var. Profesyonelleşin, kurumsallaşın diye tavsiyede bulunmamamıza rağmen bu konuda yeterince yol alınamadı. Bu durum bizi kaygılandırdı.

BİZ DE İHALEYİ YASAL SÜRESİ İÇERİSİNDE İPTAL ETTİK. BİZİM KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK. Ek bütçe yapmamız lazımdı. Burada bir başlangıç yapma niyetindeyiz. Şehrimiz için inşallah hayırlı uğurlu olur” diye konuştu...”

Sayın Külcü'nün bu tutumu ve daha sonrasında yaşanan olaylar ve olguların tamamı SAYIŞTAY RAPORLARINA YANSIMIŞTIR.

“2018 yılında Sayıştay BELEDİYE İLE ULAŞ ARASINDA İŞLEMLERİN HUKUKA AYKIRI OLDUĞUNU AÇIKLAMIŞ ve BELEDİYENİN SORUMLU OLDUĞUNU BELİRTMİŞTİR.”

Sayıştay, Çorum BelediyesininÖzel Halk Otobüsleri ile yaptığı sözleşmelerin uygulanmasında açık usulsüzler olduğu, belediyenin açıkça zarara uğratıldığı ve belediye yönetiminin ULAŞ A.Ş. dava açması gerektiği belirtilmiştir.

  1. BELEDİYENİN ULAŞ A.Ş'YE
  2. DAVA AÇMASI

2018 Sayıştay raporundan sonra;Çorum Belediyesi zorunlu olarak Çorum 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2019/205 esas sayılı dava dosyası ile ULAŞ A.Ş. dava açmıştır.

 Bu dava dosyası incelendiğinde ise;

‘…09.03.2018 tarihinde ihale yapıldığı, ihalenin belediye tarafından haklı nedenle fesih edildiği, ….belediyeye ödenmesi gereken KİRA bedelinin ödenmediği, durak katkı paylarının ödenmediği, … bu nedenle belediyenin gördüğü zararların tazmini için Çorum Ulaş A.Ş.  talep ve dava etmiştir…’

Bu dava dosyasında; Çorum Belediyesi, şirketin belediyeyi zarara uğrattığını, kira bedeli, durak katkı payı ve sözleşmenin diğer hükümlerini uygulamadığını belirterek dava açmıştır.

Şimdi bu dava ortada iken belediyemizi zarara uğratan şirketle iş yapmaya devam edilir mi? Çorum Belediyesi açtığı davaya rağmen bu şirketle iş yapmaya devam etmiştir.

  1. ULAŞ A.Ş’ NİN BELEDİYEYE
  2. DAVA AÇMASI:

Çorum Ulaş AŞ şirketi de boş durmamış ve  Çorum 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2018/275 esas sayılı dosyası ile belediyemize dava açmıştır.

Dava dilekçesinde ULAŞ şirketi:

-‘önceki belediye başkanı müvekkil şirket içerisinde bulunan bir kısım ortakları ile sürerek ihaleyi müvekkil şirkete vermek istememiştir..’

- ‘…ancak bu ihale görevden alınan belediye başkanı tarafından başka bir şirket kurulması istendiği için ihale iptal edilmiştir’ gibi iddialarda bulunarak, ihale şartlarının ve sözleşme şartlarının yeniden düzenlenmesini talep etmektedir.

Ayrıca şirket belediyenin, 1.000.000.00 TL teminatı, ihale şartlarını yerine getirmediği için irat kaydetmesinin de haksız olduğunu ve geri verilmesini talep etmiştir.

Şimdi tüm Çorum halkına soruyoruz; bir yandan tüm sorunları çözdük diyeceksiniz, bir yandan mahkemelerde karşılıklı dava açacaksınız, bunun kabul edilir yanı var mı? Tabi ki yok. Bunun adı kanuna karşı hiledir. Yasaların belediyeye verdiği sorumluluğu yapıyormuş gibi göstermekten ibarettir.

 

  1. İHALE YAPILMADAN
  2. YOLCU TAŞINMIŞTIR:

İhalenin feshinden sonra yeniden ihale yapılmamış, aylarca Çorum Ulaş A.Ş şirketi belediyeye 1 TL bile ödemeden yolcu taşımaya devam etmiştir. Belediye, ihale şartlarına uymadığını belirttiği bu şirketten hizmet almaya devam etmiş fakat şirketten 1 TL bile tahsil etmemiş, edememiştir.

2019 EYLÜL AYINA GELİNDİĞİNDE İSE; BELEDİYE YÖNETİMİ SORUNU ÇÖZDÜĞÜNÜ BELİRTİP, ULAŞ A.Ş ORTAKLARININ KURDUĞU YENİ ŞİRKET OLAN HİTİT ULAŞ A.Ş İLE 10 YILLIK SÖZLEŞME YAPMIŞTIR.

Söz konusu ihalenin önce ki ihalelerle olduğu gibi adrese teslim ihaleler olduğu açıktır. İhale şartnamesinde otobüslerin MODELLERİ ve UZUNLUKLARI dikkate alındığında, kimin ihaleyi alması gerektiği de, kolayca anlaşılmaktadır. Kaldı ki önceki belediye başkanının belirttiği gibi Çorum Belediyesi tarafından yapılan toplu ulaşım ihalesi yeterli rekabet koşulları oluşmamıştır, bundan sonra yapılanda da oluşmayacaktır.

Adrese teslim yapılan bu ihaleden sonra da Belediye Yönetimi fotoğraf çekmiş ve açıklama yapmıştır.

 

 

Sayın Başkan 2019 yılında aşağıdaki açıklamayı yapmıştır.

“Toplu ulaşımda 15 AYLIK BELİRSİZLİK SÜRECİNİN ardından Çorum Belediyesi ile Hitit Ulaş A.Ş.  arasında 10 yıllık toplu taşıma sözleşmesi imzalandı.

…..

Bu sebeple bugün şehrimiz açısından önemli bir gün.

Bundan önceki hizmetleri için UlaşA.Ş.’ye teşekkür ediyorum.

…..

Önümüzdeki süreçte ulaşım konusunda güzel işlerin yapılacağına inandığını söyleyen Başkan Aşgın,

“29 otobüs hattında 46 tanesi 12 metre ve 2 yaşından daha küçük 64 asıl 2 yedek otobüsle çok güzel hizmet vereceğimizi düşünüyorum. Otobüs duraklarındaki elektronik sistemlerin hepsini devreye sokacağız. Yeni dönemde hizmet kalitesini artırmak için gerekirse bütün mahalle muhtarlarımızı, Hitit Ulaş A.Ş yetkililerini, Belediyemiz ilgili personellerini devreye sokarak bütün otobüs güzergâhlarını yeniden düzenleyeceğiz. Otobüs durakları eksikse yenilerini ekleyeceğiz, fazlaysa yerlerini değiştireceğiz. İnşallah memnuniyet oranının her gün arttığı bir toplu ulaşımı şehrimize kazandıracağız” dedi ve bu konuda belediye olarak gereken neyse yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

…..

Zor bir süreci geride bıraktıklarını belirten Hitit Ulaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arap Ballı, “Bu süreçte sükûnet ve sabırla işini yapan 127 ortağımıza teşekkür ediyorum. Bundan sonra yeni bir dönem başladı. İnşallah bu dönem Hitit Ulaş A.Ş., Çorum Belediyesi ve şehrimiz için faydalı güzel bir dönem olacak. Bu sürecin bu noktaya gelmesinde emeği olan başta Belediye Başkanımız Halil İbrahim Aşgın olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.”

Yapılan, karşılıklı teşekkür açıklamalarının aksine, toplu ulaşım sorununu sözleşmenin üzerinden birkaç gün geçmeden, bilet fiyatlarına zamla meclis gündemine gelmiştir. Buna rağmen belediye yönetimi sorunu görmezden gelmiştir.

 

  1. ‘HALK OTÜBÜSLERİNDE
  2. İŞÇİ OLARAK ÇALIŞANLAR
  3. VE KISMEN HALK OTOBÜSÜ
  4. SAHİPLERİ MAĞDUR
  5. DURUMDADIR’
  6.  
  7.  

Öncelikle şu hususu belirtmek istiyoruz; otobüslerde çalışan şoförler ile bir tane otobüsü ile evinin geçimini sağlayan esnafın sorunları bizim sorunlarımızdır.Onların sorunlarının çözümünü CHP grubu olarak önemsiyoruz. Fakat bu gün yaşanan durumun sorumluları, ortaya çıkmadan, gizli kapılar ardında belediye kaynaklarının çarçur edilmesine de evet demeyeceğimizin bilinmesi gerekir.

Aşağıdaki sorular cevaplanmadan,

Belediyemiz ile taşıma şirketi arasında ilişkinin şeffaf olduğundan bahsedilemez:

-2018 yılında neler oldu? Neden sıfır model otobüs alındı? Nasıl alındı?

-Neden 2018 yılından 2019 Yılının Eylül ayına kadar 15 aylık süreç içerisinde ULAŞ şirketi ile bir uzlaşmaya varılamadı?

-Neden ULAŞ şirketi ile davalık durumda iken o şirketin ortaklarına HİTİT ULAŞ şirketi kurdurularak ihale verildi?

-Belediye ULAŞ şirketine; ULAŞ şirketi de Belediyemize alacak davası açmış iken; davalar ortadan kaldırılmadan, bu şirketin ortaklarının kurduğu, HİTİT şirketine ihale verilmesi hukuka ve hakkaniyete uygun mudur?

-Neden tüm ihaleler, ULAŞ şirketinin elinde ki otobüs modellerine göre düzenleniyor?

Bu soruların cevaplanmaması, yapılan adrese teslim ihaleler bizi bu güne getirmiştir. Açıklığı ve şeffaflığı şiar edinen Sayın Başkan’ ın bu konuda ki görevlilerden açıklama talep etmesi gerekir.

 

  1. 2022’ DE GELDİĞİMİZ
  2. DURUM NEDİR?

26.01.2022 tarihinde BELEDİYE ENCÜMENİ tarafından ULAŞ A.Ş./ HİTİT ile olan taşıma sözleşmesi fes edilmiştir. Aralık 2021’de bilet pazarlığı Ocak 2022’de yeni taşıma sözleşmesinin feshi, kabul edilir bir durum değildir.

 

Oysa Sayın Başkan’ ın Eylül 2019 yılında yaptığı açıklamada ne demişti:

“ Önümüzdeki süreçte ulaşım konusunda güzel işlerin yapılacağına inanıyorum…!”

Başkanımızın beklentisi gerçekleşmemiştir. Toplu ulaşımda güzel işler olmamıştır.

Uzun yıllardan bu yana halkımızın, toplu taşıma hizmetinden memnun olmadığı açıktır. Düne kadar ULAŞ şirketi de kendi yaptığı sözleşmenin uygulanmasından memnun olmadığı bilinen bir gerçekti, bu gün ise Belediye Yönetiminin aldığı karar ile ULAŞ A.Ş. ile belediyenin yine karşılıklı memnuniyet açıklamalarını basından okumaktayız.

 

  1. ŞİMDİ SAYIN BAŞKANA
  2. SORUYORUZ;

-26.01.2022 tarihinde Çorum Belediye Encümeni; Çorum Belediyesi ile Hitit Ulaş şirketi arasında toplu taşıma sözleşmesini neden fes etmiştir?

-Sözleşmenin feshini, Belediyemiz istemiş ise ihaleyi alan şirketin, sözleşme şartlarını ihlal etmiş olması gerekmez mi? Sözleşme şartları ihlal edilmiş ise bunların neler olduğunu açıklayacak mısınız?

-Belediyemiz haklı fesih yapmış ise Belediyenin zararları için şirketten bir talepte bulunacak mısınız?

-Sözleşme gereği şirket tarafından verilmiş bir teminat var mıdır? Varsa bu teminatı irat kayıt edecek misiniz?

-Hitit ULAŞ A.Ş şirketi ihaleden yasaklı hale geldi mi? Bu şirket ya da ortaklarının yeni kuracağı şirketler bir daha belediyenin düzenlediği, toplu taşıma ihalelere girecek mi?

-Belediye sözleşmeyi haksız ve gerekçesiz fesih etmiş ise H.ULAŞ A.Ş’ ninbelediye ye dava açması söz konusu olmayacak mı? Bu hususta şirketle bir uzlaşmaya varıldı mı? Bu husus kamuoyuna açıklanacak mı?

 

  1. BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE;

Kamuoyuna yansıyanlara göre;

-H. ULAŞ şirketinin toplu ulaşımda çalışan her otobüsüne günlük 40 Litre petrol belediye tarafından, bedava verilme uygulaması başlamış mıdır? Böyle bir uygulamada ki amacınız nedir?

-Otobüs sahipleri belediyeye hiçbir bedel ödemeden,  taşıdığı kadar yolcu ücretinin tamamını belediyeden alacaklar mı?

- H.ULAŞ şirketinin elinde bulunan ESKİMİŞ durumda ki kullanmadıkları, 18 ADET 2007-2008 MODEL otobüs ve kurulan sistem 9.500.000.00 TL ile belediyemizce alınmış mıdır?

-Belediyemiz, 3-4 yıl sonra toplu taşımada kullanılamayacak olan 2007-2008 model otobüsler neden alınmıştır?

-Bundan sonra ki ihaleyi de bundan önce olduğu gibi ULAŞ şirketinin elinde bulunan otobüslere göre mi yapacaksınız?

Zarar eden hatların taşıma işi Belediye tarafından, karlı hatlar ihaleye mi çıkarılacaktır?

Toplam kat hat üzerinden ihale yapılacaktır?

Yukarıda bahsi geçen hususlar yeni ihalenin şartları mı olacaktır?

Çorum Belediyesinin toplu ulaşım konusunda ki başarısızlığı ortadadır. Bu durum, CHP gurubu olarak bizim düşüncemiz yâda kararımız değildir. Sayın Belediye Başkanlarının açıklamaları okunduğunda, geçmişten hep sorunların olduğu ve bunların yaptıkları işlerle sorunları çözdüklerinden bahsedildiği görülecektir.

1994 den bu güne bu kentte toplu ulaşım adına yapılan olumlu işlerin olduğu bir gerçektir. Fakat gelinen süreçte, 300 bin kişiye yaklaşan nüfusu, git gide dağınız hale gelen imar ve şehirleşme yapısı ile bir il belediyesinin, yukarı da bahsedilen sorunları yaşamaması gerekir.

Belediyemiz, toplu taşımayı kendisi yapsın diye belirttiğimiz de bizleri eleştiren, bizlere söz söyleyenler, bu gün 2007-2008 model otobüslere 9.500.000.00 TL vererek taşıma işi yapmaya kalmaktadır. Biz bu işi sıfır otobüslerle yapın dedik, elde kalmış otobüslerle değil.

Yapılan bu işlerin neden ve niçin yapıldığının açıklanması gerekir.

Örneğin;

Alınan bu 14-15 yıllık otobüslerin fiyatlarını kim belirledi?

Belediye bunları almak zorunda mı kaldı? Bunların açıklanması gerekir.

Bunlar açıklanmaz ise belediye şeffaf yönetilmez ve şaibelerde ortadan kalkmaz.

Belediyenin yapacağı taşıma işi için İŞÇİ alımı yapılmaktadır. İşçi alımları da aceleye getirilmektedir. Ayrıca mülakat adı altında bir kısım usulsüzlüklerin yapılması da her zaman mümkündür. Şeffaf ve hukuka uygun yönetilen bir belediye de bu kadar kısa süre içerisinde iş ilanı, kısa süre içerisinde mülakat ve işe alımların yapılmaması gerekir.

Tüm bu hususların Sayıştay denetiminde tespit edileceğini, işlerin BELTAŞ üzerinden yürütülmesinin de bu durumun üstünü örtemeyeceğinin bilinmesi gerekir. Er yada geç kul hakkı yiyenler, hukuka aykırı davrananlar var ise bunlar ortaya çıkacak ve adalete hesap verecektir, CHP grubu olarak bunun takipçisi olacağımızı Belediye Meclisimize ve tüm Çorumlu yurttaşlarımıza açıklıyoruz.’ /BSGMEDYA

 




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI