• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

İYİ Parti Çorum İl Başkanı Bekir Özsaçmacı, açıklanan hububat fiyatlarının beklentilerin ve dünya piyasalarının altında kaldığını söyledi.

  1.  
  2. 'HUBUBAT FİYATLARI
  3. DÜNYA PİYASALARININ
  4. ALTINDA KALDI'
  5.  

 

1 Haziran 2021

İYİ Parti Çorum İl Başkanı Bekir Özsaçmacı, açıklanan hububat fiyatlarının beklentilerin ve dünya piyasalarının altında kaldığını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan hububat fiyatları ile alakalı olarak iktidar temsilcilerine ve çiftçi örgütlerine samimi olarak soru sorduğunu ve “Bu fiyat politikasını savunup açıklayacak bir iktidar temsilcisi veya Ziraat Odası yöneticisi var mı? diyerek, hodri meydan dediğini hatırlatan Özsaçmacı, “Malumunuz iktidarın öyle bir derdi olmadığından ki konuya da vakıf olmadığı ortada olduğundan açıklanan ve artış olmasına rağmen bu politikayı Tarım Komisyonu üyesi sayın milletvekili dahi savunamamaktadır. Ancak çiftçinin tarafı olması gereken Ziraat Odası Başkanı memnuniyetlerini kamuoyuna bildirmişlerdir” dedi.

İYİ Parti İl Başkanı Bekir Özsaçmacı, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kamuoyu önünde kıymetli hemşerilerime, değerli çiftçilerimize, esnafımıza, sanayicimize ve nihai tüketicilerimiz olan tüm halkımızın bilgilerine sunuyor, iktidar ve paydaşlarını dikkatle uyarıyorum.

Çiftçilik faaliyetleri ile birlikte üretimimizi, sanayimizi, tarıma endeksli sanayimizi yakından ilgilendiren hayati bir konuyu; başta Ziraat Odası yöneticilerine, Ticaret Borsası yöneticilerine, Ticaret ve Sanayi Odası yöneticilerine tane tane aşağıda anlatmaya çalışmaktayım.

Ekmeklik Buğday: 2.250 TL/ton

Açıklanan fiyat beklentilerin ve dünya piyasalarının altında kaldı. Güncel iç piyasa fiyatı: 2.300 TL.

Dünya fiyatı: Fransa 299 $+ Navlun.

Makarnalık Buğday: 2.450 TL/ton

İç piyasa fiyatı: 17. Hafta 2.295 TL/ton - 278 $/ton

2.207 TL/ton - 268 $/ton – Konya

Dünya fiyatı; (Fransa) 17.Hafta 331 $/ton+Navlun &

Arpa: 1.750 TL/ton

Kuraklıktan en çok etkilenen ürün olarak görünüyor.

*Açıklanan fiyat beklentilerin iç ve dış piyasaların altında kaldı. Güncel iç piyasa fiyatı 1.932 TL

Dünya (Fransa) fiyatı: 278 $+ Navlun.

Mercimek 5.000 TL /ton

Tartışmasız çok düşük fiyat. Kuraklıktan etkilendi.

Günlük Borsa (iç piyasa) fiyatı 6.600 TL/ton Gaziantep Borsası (En düşük)

Açıklanan fiyat beklentilerin iç ve dış piyasaların altında kaldı. &

Mercimek 4.150 TL/ton

  1. TARTIŞMASIZ ÇOK DÜŞÜK FİYAT.

Günlük Borsa fiyatı 5.900 TL/ton Mersin Borsası (En düşük)

Açıklanan fiyat beklentilerin iç ve dış piyasaların altında kaldı. &

Nohut 4.050 TL/ton

DÜŞÜK FİYAT.

Açıklanan fiyat beklentilerin iç ve dış piyasaların altında kaldı.

Günlük Borsa fiyatı 4.400 TL/ton Mersin Borsası (En düşük, naturel) Günlük Borsa fiyatı 5.000 TL/ton Mersin Borsası (En düşük, 8 mm) & ton başına hububatta 275 TL, bakliyatta 910 TL prim ve destek verilecekmiş.

Ancak bu rakam tam bir muamma ve ödemesi en erken bir yıl sonra yapılıyor.

Hububatta ton başına 100 TL prim yani kg başına 10 kuruş prim kalanı ise (mazot, gübre, sertifikalı tohumluk, toprak analiz vb.) desteklerin ton/ortalama verim üzerinden yapılan hesabın toplam değeri. Yani ek bir ödeme yok; normal prosedürde ödenen tarımsal destekleme ödemeleri buraya giydirilmiş.

2021 yılı tahıl fiyatları bir süre önce açıklandı. Açıklanan fiyatlar iç ve dış piyasa fiyatlarının altında kalmış durumdadır bu nedenle gerekli değerlendirmem şu şekildedir.

Kuraklık nedeniyle tahılların rekoltesinde azalma söz konusu. Özellikle Arpa, K. Mercimek ve Buğday kuraklıktan etkilenecek. TZOB rekolte düşüşünün %10 seviyesinde olacağını, TMO ise 1 milyon ton civarında olacağını söylüyor. İlimizde yaşanan kuraklık etkisiyle yaşanan rekolte düşüşleri zaten yetersiz olan üretimlerin iyice azalmasına ve arz’ın kısıtlılığına yol açacak.

Toplam tahıllarda yeterlilik oranımız %87,8 iken; Buğday ekmeklik de %89,5

Buğday (durum) %150,5 - Arpa’da %94,8 - Çavdar’da %100 - Yulaf’da %98,5 dir. Bakliyat da ise K.Mercimek’de %71,7 - Y. Mercimek’de %85,3 - Nohut’ta %127,5 şeklindedir.

Ekmeklik Buğday yeterliliği kendi nüfusumuz ve ithalat mamul madde (un ve unlu maddeler) için ikame edilen (ihtiyaç duyulan) miktardan bağımsızdır. Bu nedenle 2019-2020 üretim döneminde toplam 10,8 milyon ton Buğday ithal edilmiştir. Buna karşılık 8,4 milyon ton mamul karşılığı ve/veya ihraç edilmiştir. TÜİK’e göre 2,4 milyon ton buğday açığımız ise ithalat yoluyla karşılanmıştır.

Arpada ithalat edilen miktar ise yaklaşık 1 milyon civarındadır.

Kırmızı Mercimek’teki ithalat rakamımız ise yaklaşık 480 bin tondur. İhraç edilen miktar ise yaklaşık 310 bin tondur.

Uluslararası Tahıl Piyasalarında iki yıldır pandemi nedeniyle farklı bir seyir gözlenmektedir. Piyasalara hakim olan 5-6 ülke, ihracat konusunda aşırı korumacı ve stoklamaya yönelen bir davranış tarzı belirlemiştir. Arz imkânını bu şekilde kullanan ihracatçı ülkeler, tahıl piyasasında fiyatların %50’lerden fazla artmasına yol açmıştır. Daha önce 220-240 $/ton seviyesinde gezinen Buğday fiyatlarının güncel piyasadaki fiyatı 300-320 $ düzeyindedir.

Arpadaki fiyatlar ise 280 $/ton civarındadır. Bu fiyatlara 20-40 $ arası navlun dahil değildir.

Bu durumda bir tarafta azalan rekolte, bir tarafta yüksek seyreden ve seyredecek olan iç piyasa fiyatları gibi iç piyasaya yönelik fiyat düzenlenmesi sorunları varken, UA İhracat Piyasalarındaki fiyatların da yüksek olması, ülkemiz açısından son derece hassas bir pazar durumu yaratmaktadır. Yani arz’a dayalı bir piyasa tıkanması sorunu ile karşı karşıyayız.

Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithal edilen buğdayın un ve benzeri maddelere işlenmesi ve ihracatı üzerinden yürüyen Un Sanayi ihracatlarımız da riskli duruma gelecektir. Yurtdışı piyasalarda fiyatların yurtiçi fiyatlardan yüksek ya da yakın olması durumunda ihracatçı un sektörü, Buğday talebi/temini için iç piyasaya yönelecektir. İç piyasadan yaklaşık 2-2,5 milyon ton /bile/ ürün bu şekilde çekildiği taktirde iç piyasa talebe yüksek ve artan fiyatlar ile cevap verecektir. Bu beklenti bile iç piyasada ürün stokçuluğunu teşvik edecektir.

Peki bu durumun sonuçları topluma nasıl yansıyacaktır? Bunun en basit cevabı yılsonuna doğru bir somun ekmeğin 3-4 TL civarında olacak olmasıdır.

Ayrıca DİR kapsamındaki ticaret ve üretimde aksamalar olacaktır. Un sanayinin Kapasite Kullanım Oranında düşüşler olacaktır. İhracat taleplerini karşılayamayacaklar, varolan yurtdışı müşterilerinden kayıplar yaşayacaklardır. Bu durum istihdamı da etkileyecektir. Zaten düşük bir katma değer sektörü olan un sanayinin, KKO kaybı ile katma değer katkısı da düşecek, sektör sadece üretim değil yatırım açısından da sıkıntıya düşecektir.

İç piyasa fiyatları, açıklanan fiyatların üzerinde seyredecek, kamunun regülasyon gücü olmayacak, kamu sadece fiyat açıklayan etkisiz faktör durumuna düşecektir.

Sonuç olarak çözüm önerilerimiz mevcut ve hazırdır. Çözümün özeti milletten yana politik taraf olmakla başlamaktadır. Sivil toplumun paydaşları dikkatlice düşünüp karar verme noktasına gelmiştir.”BSGMEDYA




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI