Kaleme aldığı şiirleri ile halkın gönlünde taht kuran ünlü halk ozanı Aşık Borani bugün öğle saatlerinde tedavi gördüğü hastanede yaşama veda etti.
Çorumlu Aşık Borani (Halil Çimen) aramızdan ayrıldı. Kaleme aldığı şiirleri ile halkın gönlünde taht kuran ünlü halk ozanı Aşık Borani bugün öğle saatlerinde tedavi gördüğü hastanede yaşama veda etti. Çağımızın yaşayan en güçlü ozanlarının başında gelen, aşıklık geleneğinin son güçlü temsilcilerinden olan Aşık Borani’nin cenazesi yarın (08 Mart) Hacı Bektaş Veli Vakfı Cemevi’nde yapılacak cenaze erkanı sonrası doğum yeri olan merkez Sarimbey köyünde toprağa verilecek. Aşık Borani’nin bugüne dek Elinde Gül Olsun Dilinde Türkü, İnsana Yolculuk, Fadime’ye Mektuplar, Çorumlu Efsane Ozan Deli Boran, Ademin Aynası isimli beş kitabı ve 1970’li yıllarda piyasaya çıkmış bir plağı ve yerel gazetelerde yayınlanmış yüzlerce makalesi bulunmakta.
Çorum Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl Halk Ozanı Aşık Boraniyi Anma Gecesi organize edildi. Ancak ülke genelinde meydana gelen olumsuzluklar nedeni ile birkaç kez ertelendi. İsminin verildiği parkın açılışını ve anma gecesini aynı anda yapma kararı alan Çorum Belediyesi o günlerde gelen şehit haberleri üzerinde yurt genelinde ilan edilen ulusal yas nedeni ile bu etkinliği ileri bir tarihe ertelemişti.
Çorum Belediyesi belediye meclisi kararı ile Aşık Borani’nin ismini kısa süre önce Eti Lisesi arkasında bulunan bir parka vermişti. Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ve il yöneticileri Aşık Borani’yi köyünde ziyaret etmiş kültür hizmeti olarak bütün eserlerini bir külliyat halinde yayınlama sözü vermişti. Borani’nin bütün şiirleri bu kitapta toplandı ve yayınlandı.
Aşık Boraniyle ilgili TRT televizyonu geçtiğimiz yıllarda bir belgesel hazırladı. Geniş bir kadro ile gerçekleştirilen belgesel çekimleri TRT’de yayınlanarak milyonlara ulaştı. Borani nin yaşam öyküsü ve ozanlık geleneğine katkılarının konu edildiği belgesel yurt genelinde büyük yankı uyandırdı.
Halil Çimen’in ‘Borani’ mahlasını almasında birkaç kuşak önce yaşamış olan büyük dedesi ‘Boran Baba’ ya da ‘Deli Boran’ olarak bilinen Bektaşi ozanın yolundan gitmesi etkin bir sebep oldu. Borani dedesi Deli Boran’ın yaşam öyküsü ve şiirleri’ni “ Efsane Ozan Deli Boran” kitabıyla ölümsüzleştirdi.
Aşık Borani, gençlik yıllarında Konya’da Mevlana hazretlerini anma ‘Şeb i Aruz ‘ etkinlikleri bünyesinde ödüller kazanmış, Hacı Bektaş Veliyi Anma törenlerinde de aşıklarla sayısız konserler vermiş atışmalar yapmıştı. Ünü kısa sürede yurt çapına yayılan Borani Aşık Borani, çağdaşı olan birçok halk ozanı ile birlikte muhabbet etmiş, onlarla yurdun çeşitli yörelerini dolaşmış, sazıyla sözüyle içinde hissettiği kutsal aşkın rüzgarını dizelerinden yüreklere estirmiştir.
Aşık Borani yaşamının her döneminde cehalet ve bağnazlığa karşı çıktı. Eğitime bilime aydınlığa olan inancını sözlerini sakınmadan her zaman dile getirdi. Şiirlerinde sevgi temasını işledi. İnsanı doğayı ve tüm canlıları sevmenin aslında hakkı sevmek olduğuna dikkat çekti.
Aşık Boranı Hazreti Mevlana’nın ‘Mesnevi’sinden büyük ilham aldı. Hoca Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Kaygusuz Abdal, Pir Sultan Abdal ve Aşık Veysel gibi önemli şahsiyetlerden etkilendi. Şiirleri içerisinde yer alan “Bu Aşık Borani sevdaya hasta Sevgiden mektubum, hoşgörü posta Biri Hacı Bektaş biri Yunus’ta Birinde hoşgörü birinde sevgi .. dizeleri onun yürüdüğü yolda izinden gittiği uluları bize özetle anlatmaktadır. Çağımızın büyük ozanı Aşık Borani’ye Allah’tan rahmet diliyoruz. (Uğur ÇINAR) |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |