Erhan Usta, Çorum’un kaynak zenginliğinin var olduğuna ancak devletten gereken yatırımı alamadığına değindi.
5 Şubat 2021 İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Samsun Milletvekili Erhan Usta, 'Çorum’da ekonomik potansiyel var ama devlet yatırımı yok. Çorum milletvekilleri daha fazla gayret göstermeli' dedi
İYİ Parti Heyeti, Çorum’un sorunlarına ilişkin yaptıkları tespitleri basın mensuplarıyla paylaştı. Parti İl Binası’nda yapılan basın toplantısına İYİ Parti İl Başkanı Bekir Özsaçmacı, İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Samsun Milletvekili Erhan Usta, İYİ Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Ayhan Altıntaş, İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Mümin İnan ve İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Kadriye Ünler ve partililer katıldı.
Toplantıda açılış konuşmasını İYİ Parti Çorum İl Başkanı Bekir Özsaçmacı gerçekleştirdi. Özsaçmacı, “Halkın ve milletimizin teveccühüyle büyüdük. Millet bizi çağırıyor temasıyla sahalardayız. Bu vesileyle iki gündür Çorum’da program düzenlendi. Çorumumuzun yaşadığı sıkıntıları değerlendirdik. Heyetimiz Çorum Merkez ile birlikte Bayat, Osmancık, Dodurga, Alaca ilçelerini ziyaret etti.” dedi. İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Samsun Milletvekili Erhan Usta ise Türkiye’deki ekonomik problemlerin sadece pandemiye bağlanmaması gerektiği pandemiden önce Türkiye’nin ciddi ekonomik sıkıntılarının olduğunu söyledi. Bu noktada Türkiye’yi karış karış gezerek sorunları yerinde gözlemlediklerine değinen Erhan Usta, Çorum’un kaynak zenginliğinin var olduğuna ancak devletten gereken yatırımı alamadığına değindi.
İl Merkezde ve ilçelerde ziyaretlerde bulunduklarına değinen Erhan Usta, Cumhurbaşkanlığının 2021 Yılı programında Türkiye’de yoksulluk oranı 18 milyon insanın yoksul olduğunu söylüyor. Çorum’da da 120 bin kişinin yaklaşık nüfusun 5’te birinin sosyal yardımlaşmaya başvurduğu belirtiliyor. Yoksulluk hat safhada. Nüfusun önemli bir kısmı işsiz. Esnaf yardım almıyor ve sorunlarının çözümüne ilişkin kalıcı çözümler üretilmiyor esnaf yoksulluk kervanına katılıyor” dedi.
Çorum’un kavşak noktasında ve turizm potansiyeli olan bir il olduğuna değinen Usta, “Çorum’un çok ciddi bir tarih turizmi potansiyeli var. Hattuşa, Alacahöyük, Şapinuva gibi değerleri var. Tarih kokan medeniyetlerin başkenti olmuş bir şehir. Fakat Çorum turizmden yeteri kadar faydalanamıyor. Burada mutlak suretle yapılması gerekenler var. Bunun katma değere dönüştürülmesi ve ekonomik bir hale getirilmesi gerekir. Burada devletin birimlerine düşen ciddi işler var” açıklamasında bulundu. Açıklamasını sürdüren Erhan Usta şu ifadelere yer verdi; "Çorum bir sanayi şehri ve Anadolu Kaplanı olacak seviyede bir şehir. Makine, mobilya ve tuğla kiremitte, savunma sanayi, motorlu araç yapımında sanayisi gelişmiş bir kentimiz. Ama bunların geliştirilmeye ihtiyacı var. Kaliteli iş gücü ihtiyacı var. Üniversite ile sanayi işbirliği son derece kopuk. Sanayi üniversitenin ilerisindedir.
Tarım açısından bakıldığında 1.3 milyon hektarlık yüzölçümü olan bir şehirden bahsediyoruz. Türkiye’nin yüz ölçümü açısından 20. Büyük ili konumunda. Yüzde 45’i tarım arazisi ancak bu tarım arazisinin çok az bir kısmı sulanabiliyor. Burada su ile ilgili ciddi problem var. Az önce ziraat odası başkanı şunu söyledi, “Biz devletten hiç bir şey istemiyoruz. Yeter ki bizim sulama ihtiyacımız karşılansın” yani sulanan alan yüzde 15 civarındadır. Obruk Barajı’nın kanallarının yapılması bize önemli olduğu iletildi. Yerüstü sularının daha fazla kullanma imkanı Çorum’da var ama bunun için devlet yatırımı yok. Çorum buğdayda 12.sırada, çeltikte 4. Sırada, nohutta ve kuru soğanda ciddi potansiyel var. Ceviz üretiminde organik ceviz var. Oğuzlar mevkii bu anlamda önemli. Devletin imkanlarını Çorum için daha fazla kullanmamız lazım. Bu anlamda Çorum siyasetçilerine ve bürokratlarına önemli bir görev düşüyor. Devletin kaynaklarının buralara ulaşması için yerelden bir talep gelmesi lazım. Bu anlamda Çorum Milletvekillerinin biraz daha gayretli olması gerekiyor. Tarımla ilgili diğer bir sorun arazi toplulaştırma meselesi. Burada çalışmaların çok yavaş gittiği bize ifade edildi.Kuru soğan ve yumurta açısından soğuk hava deposunun önemli bir eksiklik olduğu bize ifade edildi. Bu yatırımların yapılması gerekir. Organik tarım potansiyeli son derece iyi. Hayvancılık potansiyeli yüksek. Bütün bu potansiyellerine rağmen Çorum gelişmişlik açısından 50. Sırada bu Çorum’a yakışmıyor. Çorum bunu çok daha fazla yukarıya taşıyabilir. Teşvik açısından fena değil durumu.
Çorum’da temel ihtiyaçların bir tanesi demiryolu ihtiyacıdır. Bu konuda çok yavaş adımlar atılıyor. Bununla ilgili Ankara’ya gittiğimizde meclis gündemine taşıyacağız. İlgili bakanlıklara baskı yapacağız. Havaalanı da getirilebilir ama öncelikli ihtiyaç olarak demiryolunun yapılması gerekiyor. Sanayi potansiyeli olan illerde fabrika teslimi inşaatların yapılması gerektiğini, nasıl TOKİ ev yapabiliyorsa bunların aynısının fabrika inşaatlarında yapılmasının Çorum için isabetli olacağını düşünüyoruz. Diğer bir husus lojistik merkez, Çorum 21. Lojistik merkez olarak belirlenmesinin uygun olacağını düşünüyoruz.
Esnafa destek yapılmadı. Esnaf kredileri ödemekte ciddi zorluk çekiyor. Çorum’da da aynı sorun yaşıyor. Halk Bankası burada Esnaf Kefalet üzerinden alınan kredilere 6 aylık bir erteleme getirileceği ifade edildi. Bunlar faizli erteleniyor. Bu birkaç açıdan yetersiz. Ertelemenin faizsiz olması gerekir. Devletin imkanlarının devreye girmesi gerekir. 1 yıl ertelemeli, bütün bankalardan alınan kredilerde de olması. Bankalarla hükümet anlaşarak bu ertelemelerin yapılması gerekiyor. Türkiye’de verilen destek çok az. Kredi çekenlere kredi kartı kullanım zorunluluğu olması esnafın tefecilere mahkum edilmesi demektir. Çorum’da zincir marketlerin sayısı çok. Küçük esnaf zor durumda kalıyor. Hafta sonu buraların açık olması ile haksız rekabet oluyor. Bunların sayılarının sınırlandırılması lazım. Türkiye’de mantar gibi çoğalıyorlar.
Bir diğer mesele hükümet partisinin kongresi yapılıyor. Kongre salonları tıklım tıklım oluyor. Esnafın işyerine müşteri alınması yasaklanıyor. Vatandaşın devlete olan güveni zedeleniyor. Bunlardan vazgeçmek lazım.
Çorum’a özel karşılaştığımız sorunlarında biri de atık su bedeli.29 lira 70 kuruş su tüketiminde 342 lira Çorum Belediyesi fatura kesiyor. Esnaf zaten zor durumda devletin yardımcı olması lazım. Hem genelde hem de yerel yönetimde esnafın sıkıntılarını görmeyen bir idari yönetimle karşı karşıyayız. Bazı belediyeler bu bedeli esnaflardan almıyor. Demek ki bu yapılabiliyormuş. Çorum Belediyesi’nden suyu kullanmayan esnafa biraz daha anlayışlı olması konusunda uyarıyoruz.
Çorum’da sendikal haklarını kullandıkları için işçilerin sorun yaşadığını öğrendik. Siyaset sendikalara eşit mesafede olmalı. Sendikalara üye olmaları için işçiler zorlanmalı. Herkes istediği sendikaya üye olmalı. Bunların yapılmaması lazım.
Orada fiziki yapısı müsait bir bina var. Daha kolay ulaşılabilir bir yapıdır. Bu bir sermaye stoğudur. Heba edilmemesi lazım." |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |