• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

Eğitim Sen Çorum Şubesi, Emekli Eğitimci Gazeteci-Yazar Müslüm  Tunaboylu’nun vefatı dolayısıyla taziye mesajı yayımladı

  1.  
  2. AYDINLANMACI, ÜRETKEN
  3. BİR DEĞERİMİZİ KAYBETTİK!
  4.  

31 Ocak 2021

Eğitim Sen Çorum Şubesi, Sitemiz BSGMEDYA Yazarı, Emekli Eğitimci Gazeteci-Yazar, Köy Enstitüsü Mezunlarından Müslüm Tunaboylu’nun vefatı dolayısıyla taziye mesajı yayımladı.

Yayımlanan mesajda şöyle denildi:

‘Cumhuriyetimizin aydınlanmacı geleneğinden gelen köy enstitülü, yolumuzu aydınlatan laik, bilimsel, parasız, kamusal eğitim anlayışının mihenk taşlarından olan değerli bir öğretmeni, Müslüm TUNABOYLU’yu kaybettik.

1932 yılında Bulgaristan’ın Şumnu İl’ine bağlı Yenipazar İlçesi’nin Söğütlü Köyü’nde dünyaya gelen ve 1938 yılında Anavatana ailesi ile birlikte göç eden Tunaboylu, Çorum’un Mecitözü İlçesi’ne bağlı Çıkrık Köyü’nde ilkokula başladı. l943 yılında Köy Enstitüleri’nde öğrenim görmek üzere Kastamonu Gölköy  Enstitüsü’nde öğrenime başladıktan sonra 1948 yılında okulu bitirerek öğretmen oldu.

Tunaboylu, öğretmenlik hayatını sendikal mücadeleye adadı. Sendika ve dernek yöneticiliği gibi görevleri yürüttü, arkadaşları ile birlikte öğretmen boykotlarına katıldı. Eğitim emekçilerinin mücadele tarihinde önemli izler bırakan, ilk öğretmen sendikası olan Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) ve Türkiye Öğretmen Dernekleri Milli Federasyonu (TÖDMF), içinde örgütlü mücadeleye olan inancıyla eğitim emekçileri ile birlikte sendikal mücadeleye katkılar sunmuştur.

1960’lı yılların ikinci yarısında Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın Kayseri’de bir genel kurul toplantısına katıldı, muhalifler sendika toplantısını basarak dağıtmayı hedeflemişlerdi. TÖS’lü  öğretmenler içinde yer alan Tunaboylu ve arkadaşları, Ankara’da güçlükle bu toplantıyı gerçekleştirerek Eğitim Sen’i bu günlere ulaştıran mücadelenin yapı taşlarını oluşturdular.  

Şimdilerde Hitit Üniversitesi’nin Sürekli Eğitim Merkezi olarak kullandığı bina, o dönemlerde TÖB-DER’e ait lokal olarak hizmet vermekteydi. Çorumlu sendikalı öğretmelerin maaşlarından toplanan katkılarla yapılan TÖS’e, daha sonra da TÖB-DER’e  ait lokal olarak hizmet veren binaya, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra çıkarılan bir yasa ile el konuldu.

Tunaboylu, öğretmenlerin kendi emekleri ile yükselttikleri TÖB-DER binasına el konulmasını, siyasilerin sessiz kalmalarını bütün yaşamı boyunca eleştirdi, gazetecilik yaptığı yıllarda da köşe yazılarına yansıttı.

Çorum Eğitim Sen olarak; yaşamı ve öğretmenlik yılları TÖS, TÖB-DER için verdiği mücadeleler ile geçen, Köy Enstitülü kuşağının aydın öğretmenlerinden olan sendikacı, yazar Müslüm TUNABOYLU öğretmenimizin yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.’ /BSGMEDYA




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI