Çorum Barosuna kayıtlı 9 avukat bir araya gelerek “Arinna” isimli arabuluculuk merkezini hizmete açtılar.
26 Ocak 2021 Mahkemelerin yükünün hafifletilmesi amacıyla gündeme gelen arabuluculuk merkezi oluşumlarına hız verildiği şu günlerde Çorum Barosuna kayıtlı 9 avukat bir araya gelerek “Arinna” isimli arabuluculuk merkezini hizmete açtılar. Adliye Sarayı arkasındaki yerinde Arinna’yı hizmete açan avukatlar, bazı konuları mahkemeye gidilmeksizin çözebilecek. Ulukavak Mahallesi Çatal Havuz 1 nci sokak No : 23/2 adresinde faaliyet gösterecek olan Arinna Arabuluculuk Merkezi; Av. Aslı Kerman, Av. Hande Güllü, Av. Altay Uçar, Av. Sezer Şahin, Av. Doğan Öksüz, Av. Gazi Atmaca, Av. Kasım Özarslan, Av. Uygar Gökgöz ve Av. Vahap Uz’un bir araya gelmesi ile oluştu. Avukatlar, yaptıkları ortak açıklamada şu bilgileri verdiler: “Arabuluculuk, hukuk sistemi gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan bir "Alternatif Uyuşmazlık Çözümü" (ADR) yöntemidir. Arabuluculuk; tarafların içinde bulundukları uyuşmazlığı, tarafsız bir üçüncü kişi yardımı ile mahkemeye gitmeden ya da mahkeme yönlendirmesiyle çözmelerinde kullanabilecekleri bir yöntemdir. - Mahkemeden daha kısa sürer ve ekonomiktir. - Arabuluculuk anlaşması mahkeme kararına eşdeğerdir. - Arabulucunuzu kendiniz seçebilirsiniz. - Uyuşmazlığın her aşamasında başvurabilirsiniz. - Arabuluculuk sürecinde uyuşmazlıklarınızı rahat bir ortamda ve açıkça konuşabilirsiniz. - Süreçte konuşulan her şey gizli tutulur. Bu durum ticari itibar ve bilgiler ile aile mahremiyeti açısından büyük önem taşır. - Taraflar kendi çözümlerini bulduklarından anlaşmazlıklar ortadan kalkarken ilişkiler de sürdürülebilir. - Arabuluculuğa başvurmakla mahkemeye gitme hakkınızı kaybetmezsiniz. - Arabuluculuk ile birlikte toplumsal uzlaşı kültürü gelişir ve devamında toplumsal barış dinamikleri güç kazanır. 2013 yılından itibaren gönüllülük esasına göre uygulanan arabuluculuk sistemi; iş uyuşmazlıklarında 1 Ocak 2018, ticari uyuşmazlıklarda 1 Ocak 2019 ve tüketici uyuşmazlıklarında ise 28 Temmuz 2020'den itibaren zorunlu olarak uygulanmaktadır. Adalet Bakanlığı'nca, hukuk uyuşmazlıklarının mahkemelere gidilmeden tarafların rızasıyla çözüme kavuşturulduğu arabuluculuk uygulamasında, bugüne kadar müzakeresi tamamlanan 1 milyon 709 bin 976 dosyadan 1 milyon 169 bin 949'unun anlaşma ile sonuçlandığı bildirildi. Bu netice ile birlikte başarı oranının yüzde 68 olarak gerçekleştiği verisi bulunmakta. Bu başarı oranı vatandaşların büyük çoğunluğunun hukuki ihtilaflarının çözümünde işlevsel bir araç haline gelen arabuluculuğu tercih ettiğini gösteriyor.
Yıllık ortalamalara bakıldığında 450 iş mahkemesinin ve 65 ticaret mahkemesinin bir yılda baktığı dosya, arabulucular tarafından kısa sürede çözüme kavuşturuldu. İş uyuşmazlıklarında dosyalar 20 günde çözülüyor. İş uyuşmazlıklarında 2020 yılında müzakeresi tamamlanan 276 bin 597 dosyadan 145 bin 384'ü anlaşma ile sonuçlandı ve başarı oranı yüzde 53 oldu. Bu dosyalar ortalama 20 gün gibi kısa bir sürede çözüme kavuştu. Uygulamanın başladığı 1 Ocak 2018'den bugüne ise müzakeresi tamamlanan 1 milyon 14 bin 132 dosyadan 614 bin 981 dosyada başarı sağlandı. Üç yılın toplam başarı ortalaması ise yüzde 61 olarak gerçekleşti. İş mahkemelerinde bir dosyanın karara bağlanması ilk derecede ortalama 555 gün sürerken, Bölge Adliye Mahkemeleri ve Yargıtay'da geçen sürelerle birlikte bu süre ortalama 1000 günü buluyordu. Arabuluculuk kapsamında ise iş uyuşmazlıkları ortalama 20 günde arabulucular tarafından çözüme kavuşturuluyor. Ticari arabuluculukta ise 2020 yılının tamamında müzakeresi tamamlanan 121 bin 359 dosyadan 61 bin 653 dosyanın çözüme kavuşması ile yüzde 51'lik başarı sağlandı. 1 Ocak 2019'dan bugüne ise 263 bin 542 dosyanın 141 bin 130'unda anlaşma sağlandı ve başarı oranı yüzde 54 olarak gerçekleşti. Yine ticari davaların karara bağlanma süresi ilk derece mahkemelerinde ortalama 547 gün sürerken, Bölge Adliye Mahkemeleri ve Yargıtay'da geçen sürelerle birlikte bu süre ortalama 1000 günü buluyordu. Alternatif çözüm yolu arabuluculuk sayesinde ise ticari uyuşmazlıklar ortalama 30 günde çözüme kavuşuyor.
Tüketici uyuşmazlıklarında uygulamanın başladığı 28 Temmuz 2020'den bugüne kadar 23 bin 72 dosya arabulucuya gitti ve bu dosyalardan 13 bin 639'u çözüme kavuştu. Başarı oranı ise yüzde 59 oldu. Tüketici uyuşmazlıklarına ilişkin dava şartı arabuluculukta tüketiciye hiçbir masraf veya ücret yansıtılmıyor. Tarafların anlaşması durumunda tüketiciye düşen ücret Adalet Bakanlığı tarafından ödeniyor. Anlaşamama durumunda da tüketiciden herhangi bir ücret talep edilmiyor. Tarafların anlaşmama durumunda dava açma hakları saklı kalıyor. Tüketici uyuşmazlıklarında dava süreci ortalama 425 gün sürmekte iken, arabulucuya başvurulması durumunda uyuşmazlıklar ortalama 20 gün gibi kısa bir sürede çözüme kavuşuyor.”/BSGMEDYA |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |