HDP İl Başkanı Şeref Karataş, Covid-19 hastalığında yaşanılan vaka artışlarına dikkat çekti
26 Kasım 2020 Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çorum İl Başkanı Şeref Karataş, Covid-19 hastalığında yaşanılan vaka artışlarına dikkat çekerken, Türkiye’nin İtalya ve İspanya olma hatta daha beteriyle karşılaşma yolunda olduğu görüşünü ileri sürdü. HDP olarak, Mart 2020 tarihinde salgın yeni başladığında bu açıklamayı yaptıklarını hatırlatan Karataş, yaptığı açıklamada pandemi sürecine yönelik görüşlerini şöyle sürdürdü:
‘Alınmayan önlemler, işçilerin çalışmaya devam ettirilmesi, erken açılma, saklanan sayılar. Ve şimdi felaket kapıda! Toplu taşımalarda burun buruna işe gidenler, hastanelerde test yapılmayıp yüksek ateşle evlerine gönderilenler, salgını fırsata çeviren sermayenin sözüm ona yasaklanan işten atmayı yüz kızartıcı suçlar maddesiyle meşrulaştırması, her hak arayışını şiddetle bastırması, çalışmanın yanında kadınlara yüklenen bakım hizmetleri, mesai saatlerinin artırılması, eve ekmek götürme kaygısıyla salgın ve açlık arasında seçim yapmaya zorlanan işçiler, tekstil atölyelerinde, marketlerde, kayıt dışı merdiven altlarında virüse açık halde saatlerce hijyenik olmayan koşullarda çalıştırılanlar, üç paraya oradan oraya savrulup sürüklenen göçmen işçiler. Hayatlarının bir kıymeti yok. Önlem yok, kısıtlamadan muaflar. Hızla yükselen sayılar, büyük kentlerde kırmızı alarm, dolan yoğun bakımlar, uzayıp giden test kuyrukları. Her gün kaybedilen yüksek sayıda insan. Salgın durumunda bile, ticarileştirilen sağlığın bedellerinin halka ve sağlık emekçilerine ödetilmesi, şaşaalı şehir hastanelerinin açılmasına tam gaz devam edilmesi ve verdikleri teminatlarla gelecek kuşakların bile borç batağına sürüklenmesi. Hayali başarı hikayeleri hazin bir biçimde son buldu. Hem Covit-19 hem de AKP salgını her tarafımızı kuşatmış durumda. Salgın bu kadar yayılmışken “yeni kısıtlamalar” denilerek kimsenin anlamadığı bir dizi gün, saat, yaş vb. adı altında bir çapraz bulmaca yayınlandı. Fakat bu bulmacada iş günleri ve saatleri ile ilgili bir kısıtlama yok. Çünkü işçi ve emekçiler bu kısıtlamalardan azade. Zorunlu olmayan sektörlerde çalışma devam ettikçe virüsün yayılma hızı düşmeyecek, salgını kontrol altına almada yeterli etki sağlanamayacak.
Salgın, tüm toplumsal alanlar yanında fabrikalarda, işyerlerin de alabildiğine artmaktadır. Ayrıca, yine görülmektedir ki, metropol kentlerde işçi ve emekçilerin yoğunlukla yaşadığı ilçe ve mahallelerde de diğer mekanlara göre daha fazla yoğunlaşmaktadır. Pandemi koşullarında bir fabrikayı dahi kapatmadan bütün işçileri her gün ölüme gönderen işçi ve emekçi düşmanı bu iktidar, utanmadan işçi ve emekçilerin eylemlerini sözde sağlık gerekçesiyle engelliyor.Buna söyleyecek söz bulamıyoruz. Bunların iki yüzlüğünü anlatacak sözcük hiçbir dilde bulunmuyor ne yazık ki. AKP-MHP iktidarı, özellikle salgın döneminde işçi ve emekçi düşmanı olduğunu yaptığı her uygulama ile ortaya koyuyor. Milyonlarca işçi ve emekçiyi açlık sınırının altında yaşamaya mahkum eden bu iktidar, hakkını arayanları ise polis ve asker şiddetiyle, saldırısıyla susturmaya çalışıyor. Eğer işçi ve emekçilerin sağlığını düşünüyorsanız fabrikalarda yan yana çalışan milyonlarca işçi için 14 günde olsa fabrikaları kapatın. Patronlar için işçileri ölüme gönderirken, o patronlara karşı yaşam hakları, demokratik hakları, sendikal hakları için mücadele eden işçileri salgın gerekçesiyle engelliyorsunuz. Tek kelimeyle her halinizle insanlıktan uzaklaşmış bir iktidarla yüz yüzeyiz. Salgın sürecini bile sermaye için kâra çeviren bu iktidar, işçilerin tek garantisi olan kıdem tazminatına dahi bu süreçte göz dikti. Partimizin Meclis’teki mücadelesi, işçi ve emekçilerin sokaklardaki direnişi ile bundan şimdilik vazgeçmiş görünüyor.'
Karataş, salgını durdurmak için alınması gereken önlemler konusunda da şunları söyledi: 'Başta işçiler ve emekçiler olmak üzere virüsün bulaşma yoğunluğu göz önüne alınarak, bir öncelik sıralaması ile acilen tüm yurttaşlara test yapılmalıdır. Belli bir süre zorunlu olmayan tüm çalışma alanları kapatılmalıdır. Salgın ve yayılma hızının dizginlenmesinde somut ve belirgin bir mesafe kat edilene kadar kapatma sürdürülmelidir. Çalışma süreleri ücretler düşürülmeden haftalık 35 saate indirilmelidir. Çalışanlara yönelik tedbirlerde kamu özel ayrımı yapılmamalıdır. Kamu da çalışanlar için alınan tüm önlemler özel sektör çalışanları için de geçerli olmalıdır.
İşsizlik Sigortası Fonundan yararlanma kolaylaştırılmalı, ödeme süresi ve ödeme miktarları artırılmalıdır. İşsizlik Sigortası Fonunun patronlara teşvik olarak aktarılmasına son verilmelidir. Herkese en az asgari ücret tutarında Gelir Desteği sağlanmalıdır. Göçmenlere, kayıtlı olup olmasına bakılmaksızın ayrıca yerli halktan da Kayıt dışı çalışanlara, günlük yevmiye ile çalışanlara, tarım işçilerine, kadınlara ve işsizlere kişisel beyanları yeterli görülerek aylık en az asgari ücret tutarında gelir desteği verilmelidir. Evden yapılacak çalışmalarda, işçilere önceden yapılan tüm ödemeler yapılmalı, ayrıca evden çalışmaktan kaynaklı tüm giderler işverenler tarafından ödenmelidir. Ücretsiz izne çıkarmaya son verilmeli, “Nakdi ücret desteği” yerine herkese kısa çalışma ödeneği verilmeli, bu tutar asgari ücretten az olmamalıdır. Ebeveynlere, kadın veya erkek, ev bakım hizmetleri için ek destek ödemesi yapılmalıdır. KHK ile işten çıkarılmış başta sağlık olmak üzere, yerel yönetim ve diğer tüm çalışanlar hızla işlerine iade edilmelidir. Covid-19 sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer işçiler için ise iş kazası olarak tanınmalıdır. HDP olarak işçilerin ve emekçilerin direnişlerinin bir parçasıyız. Hem sokakta hem parlamentoda mücadeleyi sürdüreceğiz.’ BSGMEDYA |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |