• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Çorum Temsilcisi, İnşaat Yüksek Mühendisi Özgür Kılıç, İzmir’de meydana gelen depremin ardından çeşitli konularda açıklamalarda bulundu

  1.  
  2. 'BİZ GÖREVE HAZIRIZ'

 

 

 

4 Kasım 2020

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi Çorum İl Temsilcisi, İnşaat Yüksek Mühendisi  Özgür Kılıç, 30 Ekim’de İzmir’de meydana gelen depremin ardından düzenlediği basın toplantısında Çorum’da bulunan yapılara ve denetimlere ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 

  1. ÇOK NET SÖYLÜYORUM:
  2. KRAL ÇIPLAKTIR !

‘Yaşam kutsaldır, deprem siyaset üstüdür’ diyen Özgür Kılıç, Devletin 50 bin liraya kadar bina güçlendirme kredisi verdiğine dikkat çekerek Çorum’da 156 bin hane olduğuna ve bunların valilik ve belediyelerle iş birliği içerisinde yapı sağlamlığının denetlenmesi gerektiğine TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası olarak denetimlere destek vereceklerine açıkladı.

“Unutmayın doğal afetler kimsenin ırkını, dinini, dilini veya siyasi görüşünü seçerek insanları öldürmez. Meydana gelmez” diyen Özgür Kılıç, “Burada toplanmamızın en büyük sebebi klasik nutuk atmak değildir.

Üzülerek söylüyorum ki; depremden bir hafta önce biz İnşaat Mühendisleri Odası olarak Türkiye’nin en önemli gündemi depremdir diye bir demeç verdik. Ve aradan daha bir hafta geçmeden İzmir depremini gördük. Bu bir haftalık süreçte telefonlarım susmuyor. İnsanların merak ettikleri binam sağlam mı?

Şanlı ecdadımızın 500-600 sene önce yaptığı camiler, köprüler, su yolları, hanlar, hamamlar bütün afet olaylarına rağmen ayakta durabilirken, bilim ve teknolojinin bu kadar gelişmiş olduğu 21. yyda, insanlar uzayda yerleşim yerleri yapmayı düşünüyorken çok üzülerek söylüyorum bizim enkazların altından insanları ve canlıları kurtarmaya sevinmemiz kadar traji komik bir olay yoktur. Önemli olan o canlıyı oradan kurtarmak değil o yapıyı sağlam ayakta tutabilmektir” dedi.

  1.  
  2. 'İNSANLARA AFETLERDEN
  3. NASIL KORUNACAKLARI
  4. ANLATILMALI'
  5.  

Kılıç, “Evet övünülecek bir kurtarma ekibimiz, AFAD’ımız var. Ne kadar gurur duysak azdır. Lakin AFAD’ın sadece görevi afetlerden insanların canını kurtarmak değil insanların o afetlerden korunmasını öğretmek olmalıdır.

Geçmiş yıllarda Çorum AFAD, Üniversite ve İnşaat Mühendisleri Odası olarak bu tür bilgilendirmeleri yapmak için bazı seminerler düzenledik. Bundan dolayı Çorum Valiliği’ne ve Hitit Üniversitemize şükranlarımızı sunarız. Lakin bunun daha sık yapılması gerekmektedir.

Eminim ki Çorum’daki 100 kişiden 99’u bir afet durumunda toplanma alanlarını bilmemektedirler. Ne yapacaklarını bilmemektedirler. Caddelerimizde bu kadar billboardlar varken bu billboardlarda bu afetlerde yapılacaklara dair hiçbir şey paylaşılmamaktadır.

İnsanlar, bilgilendirilmemektedirler.

Çağımızın hastalığı olan reklam ve maddiyat odaklı kullanılmaktadırlar. Bizce bu billboardlar daha çok halkın bilinçlendirilmesi için kullanılmalıdır.

Biz İnşaat Mühendisleri Odası olarak imar affına karşı çıktığımızda çok eleştiri almış ve topa tutulmuştuk” ifadelerine yer verdi.

 

  1. ‘TOKİ KONUSUNDA
  2. UYARDIK, ÇOK
  3. ELEŞTİRİ ALDIK’
  4.  

“Şimdi soruyorum, ileride olabilecek bir depremde bu binalarda ölebilecek kişilerin sorumluları kimler olacaktır?” diye soran Özgür Kılıç, “Aynı şekilde Toki'lere de karşı çıktığımızda çok eleştiri almıştık. Şu an görülüyor ki Tokilerin çoğu ya heyelan, ya deprem bölgelerinde ya taşkın bölgelerinde ya da çürük zeminlerde yapılmıştır. Olabilecek bir depremde veya bir afette bu binalardaki can kayıplarının sorumluları kimler olacaktır?

İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalıdır.

Belki buradan söylediklerimiz kimi insan ve kurumları rahatsız edebilir. Lakin biz idareciler, yöneticiler ve halk önderlerinin görev ve sorumlulukları budur. Doğruları söylemek zorundayız. Hiçbir kurumumuz olabilecek bir depreme hazır değildir” şeklinde konuştu.

 

  1. ‘BİZ GÖREVE HAZIRIZ’

Kılıç, “Çok net söylüyorum kral çıplaktır. Konutlarımızla ilgili herhangi bir işlem yaptığımızda alım, satım, abonelik gibi mutlaka DASK yaptırmamız isteniyor. DASK’ta toplanan paraların mutlaka amacına göre kullanılması gerekmektedir. İşsizlik fonundaki gibi, biriken bu paralar vatandaşlarımızın binalarını güçlendirmek istediklerinde sıfır faizli kredi olarak sunulabilir. Bu fon illa bir deprem olması beklenip enkazlara yardım yapılmadan önce, binaların ayakta kalabilmesi için de kullanılmalıdır.

Odamıza kayıtlı yaklaşık 500 İnşaat Mühendisi vardır. Resmi kurumlarla birlikte bu sayı 600’leri bulmaktadır. Eminim ki her bir meslektaşımız Çorum Valiliği’nin veya Çorum Belediyesi’nin yapacağı veya yapması gereken binaların sağlamlık kontrolünde hiçbir karşılık beklemeden göreve hazırdır” dedi.

 

  1.  
  2.  
  3. ‘GELİN, ÇORUM’U TÜRKİYE’DE
  4. PİLOT İL HALİNE GETİRELİM’

Özgür Kılıç açıklamasında yetkilileri göreve çağırarak “Çorum’u yönetmekte olan resmi makamları göreve çağırıyorum. Gelin, Çorum’u Türkiye’de Pilot İl haline getirelim. Depremden sonra enkaz tespiti yapmayalım. Depremden önce yıkılacak olan binaların tespitini yapıp önlemlerini alalım. Çorum’daki kamu idarecileri ve siyasiler acilen elele verelim. Çorum’un afet eylem planlarını hazırlayıp Çorum’u deprem ve diğer afetlere hazır hale getirelim.

Acilen, Valilik bünyesinde Çevre Şehircilik Müdürlüğü, AFAD, Belediye, Hitit Üniversitesi, İnşaat Mühendisleri Odası olarak bir bilim kurulu kuralım. Bu kurul, ilimizdeki tüm binaların, resmi binaların özellikle hastane ve okulların acil olarak depreme karşı dayanıklılık testinin yapılmasına yardımcı olsun.

Yaşanan depremlerden gördüğümüz kadarıyla bina göçüklerinin çoğuna dükkan katlarındaki kolonların kesilmesi sebep olmuştur. Bu nedenle acil olarak şehrimizdeki tüm dükkanların bu kurul tarafından kolonlarının yerlerinde durup durmadığının tespitinin yapılması gerekir.

Şimdi soruyorum, aldığımız duyumlara dayanarak geçmiş yıllarda devletimiz tarafından tüm resmi dairelerden binalarının depreme karşı dayanıklılık testinin yapılması istenmişti. Ben eminim ki hiçbir binaya hiçbir resmi binaya, okula, hastaneye bu kontroller yapılmadı. Eğer yapıldıysa neden bizlerle paylaşılmadı? Varsa da lütfen bizlerle paylaşılsın. Her resmi kurumun giriş kapısına asılsın” açıklamasında bulundu.

“Tekrar söylüyorum. Altını çizerek söylüyorum. Resmi ve siyasi makamda bulunan görevlilerimiz, Sizlerin öncelikli görevi halkımızın can ve mal güvenliğini sağlamaktır” diyen Özgür Kılıç, “Gelin, Çorum’da elele omuz omuza verelim Çorum’u Türkiye’de Örnek İl yapalım. Biz İnşaat Mühendisleri Odası olarak koşulsuz ve şartsız yapacağınız her organizasyonda destek vermeye bulunmaya hazırız.

Şunu da bildirmek isterim ki Çorum şanslı bir ildir. Yapılan bina stoklarımızın içinde mühendislik hizmeti almamış bina sayısı çok azdır. Denizden uzak olmamızdan dolayı betonlarımız kalitelidir. Çorum’un eğitim seviyesi yüksek olmasından dolayı geçmiş yıllardan beri Çorum’a hizmet veren ve genç meslektaşlarımızı yanlarında bir çırak gibi yetiştiren inşaat mühendisi büyüklerimiz vardır. Üniversite ve Bayındırlık başta olmak üzere çok sayıda özel beton ve çelik laboratuvarlarımız vardır.

Türkiye’ye örnek olan geçmiş yıllarda kendilerine görev edinen ve işini layıkıyla yapan inşaatları kontrol eden Çorum Belediyesi ve teknik personeli vardır. Çorum, Türkiye’de ve dünyada ses getirecek kalitede inşaat mühendisleri, inşaat ustaları ve müteahhitlere sahiptir. Bu nedenle Çorum genelinde yapılacak bir taramada eminim ki küçümsenmeyecek kadar çok binamız sağlam çıkacaktır. Bizim derdimiz, varsa içindeki çürükleri ayıklamaktır.

Her binamızın giriş kapısında deprem dayanıklılık testinin sonuçlarını görmek umuduyla yine yine yine yine biz diyoruz ki Türkiye’nin en önemli gündemi deprem. Ve unutmayın, deprem öldürmez, binalar insanları öldürür” dedi.

Kılıç'ın basın toplantısında İMO Çorum İl Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyeleri de hazır bulundu./ BSGMEDYA

 




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI