• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

BASK Çorum İl Temsilcisi Hayati Çam, memurlara sosyal yardım ve mali haklarının günün şartlarına uygun hale getirilmesini istedi

  1.  
  2. 'MEMURLARIN SOSYAL
  3. YARDIM VE MALİ HAKLARI
  4. GÜNCELLENMELİ'
  5.  

15 Haziran 2020       

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) İl Temsilcisi Hayati Çam, memurlara sosyal yardım ve mali haklarının günün şartlarına uygun hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kamu görevlileri/memurların sosyal yardım ve mali haklarının iktidarlar tarafından keyfe keder belirlendiğini dile getiren BASK İl Temsilcisi Hayati Çam, açıklamasında memurlara verilen sosyal yardım ve mali hakları kalem kalem sıraladığı açıklamasında;  asıl engelin yetkili sendikalar olduğuna dikkat çekti.

Sosyal yardımlar ve mali haklar, ya ihtiyaçları karşılayacak düzeye yükseltilmeli ya da kanun/yönetmelik vb mevzuat metin kapsamından çıkarılarak 4688 sayılı Kanunun 28’inci maddesi kapsamında toplu sözleşmede ve sosyal taraflarca belirlenmelidir.’diyen BASK İl Temsilcisi Çam, açıklamasının devamında şunları söyledi:

 ‘Aşağıda bazılarını sıraladığımız sosyal yardım ve mali haklar, toplu sözleşme ile belirlenmesi gerekirken 18 yıllık toplu pazarlık sürecinde pazarlık masasına getirilmeleri ve toplu sözleşme metinlerine girmeleri mümkün olamamıştır.

Yetkili sendikaların, iktidarlardan bu konuda ciddi  bir talepleri de bugüne kadar olmamıştır.

Memurlar üyesi oldukları sendikaları bu konularda sorgulamamış, hesap sormamıştır.

İşte sosyal yardım ve mali hak kalemlerinden bazıları:

  1. AİLE YARDIMI;

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 202 inci maddesi uyarınca eşi çalışmayan memurlara 2.273, çocukları için ise 250 sayısının aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktar kadar aile yardımı (çalışmayan eş ve çocuk) yapılmaktadır. Ocak-Haziran 2020 dönemi için çalışmayan eş yardımı 332,00 TL, 0-6 yaş gurubu çocuklar için 69,24 TL, 6 yaşından büyük çocuklar için ise 36,52 TL’dir.

  1. HARCIRAH;

2020 yılı için göreve giden memurların harcırahları aylık kadro derecesi 1-4 olanlar için 43,35 TL, 5-15 olanların için  42,15 TL’dir.

  1. ARAZİ TAZMİNATI

Arazi tazminatları ise kadro derecesi 1-4 olanlar için 17,20 TL, 5-15 olanların için  16,60 TL’dir.

  1. DOĞUM YARDIMI;

Doğum yardımı 6637 sayıl Kanunun 16 ıncı maddesi ile 633 sayılı KHK’da yapılan değişiklik uyarınca birinci çocuk için bir defaya mahsus olmak üzere 300,00 TL, ikinci çocuk için bir defaya mahsus olmak üzere 400,00 TL ve 3. Çocuk için bir defaya mahsus olmak üzere 600,00 TL olarak ödenmektedir. Vurgulamak isteriz ki bu miktarlar aylık veya yıllık değil bir defaya mahsus ödemelerdir.

  1. ÖLÜM YARDIMI;

Ölüm yardımı ise memurun eş ve çocuklarının ölümü halinde en yüksek devlet memuru aylığı, kendisinin ölümü halinde ise en yüksek devlet memuru aylığının iki katı kadar ödeme yapılmaktadır.

Ocak-Haziran 2020 dönemi için en yüksek devlet memuru aylığı ise 1.387,58 TL’dir.

Bu durumda memurun kendisinin ölümü halinde yapılacak ölüm yardımı 2.775,16 TL, eş veya çocuğunun ölümü halinde ise 1.387,58 TL’dir.

  1. ENGELLİLİK İNDİRİMİ;

2020 yılı engellilik indirimi, 1. Derece engelliler için 1.400,00 TL, 2. Derece engelliler için 790,00 TL ve 3. Derece engelliler için 350,00 TL tutarındadır. Yani engelli çalışanlar için göstermelik vergi indirimi var, aslında vergi almaya devam ediyoruz.

  1. FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ;

Fazla çalışma ücreti 2,26 TL’dir.

  1. KIDEM AYLIĞI;

Memurun tecrübesini gösteren kıdem aylığı her yıl için 2,92 TL’dir.

  1. YİYECEK YARDIMI;

Yiyecek yardımından sadece yemekhanesi olan kurum personeli ilave yemek parası ödeyerek yararlanmakta, yemekhanesi olmayan kurum/birimlerin personeli yemek yardımından yararlanamadığı gibi merkezi olarak kendilerine düşen yemek yardımları yemekhanesi olan birimlere aktarılmaktadır.

  1. GİYECEK YARDIMI;

Giyecek yardımları ayrı bir garabettir, detayına girmek istemiyoruz.

  1. YA GÜNCELLEME YA TOPLU SÖZLEŞME

Yukarıda bir kısmına değindiğimiz sosyal yardımlar ve mali haklar, ya ihtiyaçları karşılayacak düzeye yükseltilmeli ya da kanun/yönetmelik vb mevzuat metin kapsamından çıkarılarak 4688 sayılı Kanunun 28’inci maddesi kapsamında toplu sözleşmede ve sosyal taraflarca belirlenmelidir.

Bunun için asıl engelin yetkili sendikalar olduğu bilinmektedir.

Ancak iktidarlar üyelerinin hak ve çıkarlarını da peşkeş çekmeyi alışkanlık haline getiren sendikaların bu tutumundan yararlanmaktan vazgeçmelidir.’/BSGMEDYA




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI