• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

Tarihin en acı olaylarından birisi olan Çerkes Sürgünü, üzerinden 156 yıl geçmesine rağmen hala acıyla hatırlanıyor.

  1. 156.YILDA KARADENİZ’İN
    İKİ YAKA'SINDALAR...
  2.  

  1. 21 Mayıs 2020
    KAFKAS DERNEKLERİ FEDERASYONU
  2. (KAFFED)


Tarihin en acı olaylarından birisi olan Çerkes Sürgünü, üzerinden 156 yıl geçmesine rağmen hala acıyla hatırlanıyor.

Hafızamızda silinmez izler bırakan Çerkes sürgününde hayatlarını kaybedenler anılıyor.

Karadeniz hep karaydı ve kara olarak kalacak.

Binlerce sosyal medya kullanıcısı, Çerkes Soykırımı'nın yıl dönümü için paylaşımda bulunuyor. Kafkas Dernekleri Federasyonu ve bağlı dernekler koronavirüs günlerinde internet siteleri ve sosyal medya hesaplarından tarihin kara gününde o gün yaşanan acıları anıyor ve atalarına dua ediyor.

Çarlık Rusyası’nın, stratejik açıdan önemli gördüğü Kafkaslardan Çerkes halkını sürgüne göndermesinin üzerinden 156 yıl geçti.

Rusya’nın Karadeniz sahiline inme politikası gereği Kuzey Kafkasya’yı ele geçirme amacıyla 1556’dan itibaren başlattığı Kafkas-Rus Çarlığı savaşı 308 yıl sürdü.

Tarihin en acı olaylarından olan 'Çerkes Sürgünü' ise 156 yıl önce Kafkas halklarının  21 Mayıs günü öz yurtlarını terk etmeye zorlanarak, ağır koşullarda büyük kayıplar verdikleri, hüzünle hatırladığımız bir trajedidir.

 

 

  1. ÇERKESLERİN UĞRADIĞI
  2. SOYKIRIM VE SÜRGÜNÜN
    156. YILI


Tarihin en eski dönemlerinden beri yaşadıkları anayurtları Kafkasya'da eşsiz bir dil ve kültür geliştiren Çerkesler yüzyıllarca süren onurlu direnişlerine rağmen Çarlık Rusyası ile büyük devletlerin kolonyalist politikaları ve stratejik hedefleri doğrultusunda soykırıma uğradı ve Anavatanlarından sürgün edildi. Fakat tüm baskılara, dağılmışlığa, acılara karşın Çerkesler varlıklarını ve kimliklerini koruyor ve yaşatıyorlar.

21 Mayıs, Çerkes halkının yaşama direncinin ifadesidir.

Direniştir, başkaldırıdır, diriliştir.21 Mayıs, halkımızın belleğine kazınan tüm bu acıları, savaşları insanlık dışı uygulamaları dünyaya haykırmak istediğimiz gündür 21 Mayıs, dün, bugün, yarın perspektifinde ulusal-kültürel kimliğimizi yaşama ve yaşatma isteği ile geleceğe ışık tuttuğumuz günlerdir.

21 Mayıs, birbirinden koparılmış halkın farklı coğrafyalara dağıtılsa bile, birlikte yaşama irade ve arzusunu haykırdıkları günlerdir. 21 Mayıs Diaspora ile Anavatandaki kardeşlerin yüreklerinde eş zamanlı yanan bir kor ateştir ve bu ateşin yaktığı yürekler mutlaka bir gün ortak geleceklerini kuracaktır.

Soykırım ve sürgünün acısını yüreğinde hisseden tüm Çerkesleri ve Çerkes dostlarını bu anlamlı günlerde beraber olmaya çağırıyoruz.

 

 

  1.  
  2. 156.YILDA KARADENİZ’İN
    İKİ YAKA'SINDALAR..


Çerkesler, tarihin en eski zamanlarında beri yaşadıkları Kafkasya'nın yerli halkıdır. Bir insanın telaffuz edebileceği hemen hemen tüm sesleri içeren özgün bir dilleri vardır. Çerkesler, Kafkas dağlarının güzelliğini, cesaretini, görkemini ve gizemini yansıtan büyüleyici bir kültür geliştirmiştir.

Çerkesler tarih boyunca ülkelerini ve bağımsızlıklarını pek çok saldırgana karşı savunmuştur. Hiçbir zaman işgalcilere boyun eğmeyen Çerkesler, 1864'de tamamlanan Çarlık Rusyası'nın istilasına kadar anayurtlarında yaşamıştır. Günümüzde Kafkasya'daki Cumhuriyetlerin yanı sıra Türkiye, Ürdün, Suriye, Mısır, İsrail, Avrupa ülkeleri ve ABD'de 40’dan fazla ülkede önemli sayıda Çerkes nüfusu bulunmaktadır.

  1. 21 MAYIS


Çerkeslerin 19. yüzyıl ortalarında anayurtlarından sürgün edilmesi insanlık tarihinin en trajik olgularından biridir. Çerkesler düzenli ordularının olmamasına ve herhangi bir yardım almamalarına karşın yüz yıldan uzun bir süre Çarlık Rusyası'na karşı direndi.

Bu özgürlük aşığı ulus, anayurtlarının işgal edilmesinden sonra Osmanlı topraklarına kitlesel olarak sürgün edildi.
21 Mayıs 1864 Çerkes halkının soykırım ve sürgün günüdür. Halkın yüzde 90'nından fazlası sürgün edildi, üçte biri sürgün yollarında hastalık va açıktan yaşamını kaybetti. /BSGMEDYA




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI