• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

BASK İl Temsilcisi Hayati Çam, Memur ve emeklilerinin çalışma ve yaşama şartları giderek ağırlaştığına dikkati çekti

  1. MEMURLARA İKRAMİYE
  2. HAKKI TANINMALIDIR
  3.  

28 Kasım 2019

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Çorum İl Temsilcisi Hayati Çam, bir basın açıklaması yaparak Mart ayında yapılması gereken Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısının, anlaşılmaz ve anlamsız bir şekilde bugüne kadar yapılmadığını, memur ve emeklilerinin umutlarının tükendiğini söyledi.

Memur ve emeklilerinin çalışma ve yaşama şartları giderek ağırlaştığına dikkati çeken Hayati Çam, memurlara ikramiye hakkı tanınmasını istedi.

Plan ve Bütçe Komisyonunda 2020 Mali Yılı Bütçe Kanunu Teklifinin görüşmeleri devam ederken sendikaların iktidar karşısında taleplerini yüksek sesle dile getirmesi gerektiğini belirten Çam, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 21 inci maddesi Kamu Personeli Danışma Kurulunun (KPDK) her yıl Mart ve Kasım aylarında toplanmasını öngörmektedir.

Hal böyle iken Mart ayı Kurul toplantısı seçim bahanesi ile yapılmamıştır.

Zaten kurul, yetkili sendikaların vurdumduymazlığı nedeniyle yıllardır gündemsiz toplanmakta ve karar almadan dağılmaktadır.

Yetkili sendikaların, her defasında kurul toplantılarını Sayın Bakanın ve konfederasyon başkanlarının saatlerce konuştukları ve okunması bile günler süren raporları masa üzerine bırakıp gittikleri bir HYDE Park gösterisi haline getirdiği bilinmektedir. Mesainin bitmesine bir kaç saat kala gündemsiz toplanmak ve karar almadan dağılmak Kurul toplantılarının rutini haline gelmiştir.

KPDK toplantılarına katılan sendika ve konfederasyonları uyarıyoruz:

Mart 2019 döneminde yapılması gereken KPDK toplantısı 8 aydan beri ertelenmektedir. Kasım 2019 döneminde yapılması gereken KPDK toplantısının ise akıbeti meçhuldür.

Ağustos ayındaki 5. Dönem (2020-2021) toplu sözleşme görüşmelerinde yaşanan “danışıklı dövüş” ile memurların ve emeklilerinin umutla ve beklentileri bilerek ve isteyerek sözde Hakem Kuruluna pas edilmiş, Hakem Kurulu ise milyonlarca memur ve emeklisinin en haklı taleplerini görmezden gelmiştir.

Memur ve emeklileri, gerek toplu sözleşme görüşmelerinde gerekse Hakem Kurulu kararında hüsrana uğratılmıştır.

Memur ve emeklileri bu örgütlü ihaneti asla affetmeyecektir.

  1. KPDK TOPLANTISI KASIM AYINDA YAPILMALIDIR

Memur ve emeklilerinin çalışma ve yaşama şartları giderek ağırlaşmaktadır.

Toplu pazarlık ve Hakem Kurulu kararında hüsrana uğrayan memur ve emeklilerinin taleplerinin Plan ve Bütçe Komisyonunda 2020 Mali Yılı Bütçe Kanunu Teklifi Komisyonda görüşülürken gündeme taşınması ve acil taleplerin bütçeye yansıtılması için KPDK acilen olağan toplantısını yapmalı, iktidarın yanaşmaması halinde ise olağanüstü toplantıya çağrılmalıdır.

Kurul toplantısı, her kesime bol keseden bir şeyler dağıtıldığı bir ortamda; memur ve emeklilerinin insan onuruna yaraşır bir ücret ve çağdaş çalışma koşulları gibi en haklı taleplerin Bütçe Kanununa eklenmesi için önemli bir fırsattır.

Bu fırsatı yandaş sendikaların iktidar lehine bir kez daha ertelemesi ve 2020 yılına bırakarak memurları çaresizliğe mahkum etmesi kabul edilemez.

BASK olarak KPDK’ya katılacak sendika ve konfederasyonları, örgütlü güç ve imkanlarını siyasi içerikli eylem ve etkinliklerde değil, üyelerinin hak ve çıkarları için kullanmaya davet ediyoruz.

Ve kurulun aşağıda özetle belirttiğimiz temel konuları gündemine alarak görüşmesini ve karar almadan dağılmamasını istiyoruz.

  1. MEMURLARA İKRAMİYE
  2. HAKKI TANINMALIDIR

Toplantının en acil gündemi memurların ikramiye hakkı olmalıdır.

Memurların 4688 sayılı Yasadan kaynaklanan ikramiye hakkına kavuşmalarının zamanı gelmiştir.

Bugün memura ikramiye hakkı gündeme getirilirken, kamuda çalışan işçilerin bu hakkı 6772 Sayılı Yasa kapsamında 1956 yılından beri kullandıkları, kadroya geçen taşeron işçilerinin de ikramiye haklarını kullanmaya başladıkları, 13 Aralık 2019 Cuma günü kamudaki tüm işçilerin 2019 yılının 4. ilave tediyelerini (ikramiye) alacakları, dini bayramlarda tüm emeklilere 1.000’er TL tutarında ikramiye ödendiği, buna karşılık kamuda memurların da 4688 Sayılı Yasada ikramiye hakkı olduğu ancak bugüne kadar sürüncemede bırakıldığı hatırlanmalı ve hatırlatılmalıdır.

  1. VERGİ MAĞDURİYETİNE
  2. SON VERİLMELİDİR

Tüm kamu görevlilerini kapsayan vergi dilimi mağduriyetine, vergi oranının % 15’te sabitlenmesi ile son verilmelidir.

  1. EMEKLİ AYLIKLARINDA
  2. DÜŞÜŞ ÖNLENMELİDİR

Memurların emekli olmaları durumunda emekli aylıkları, çalışırken aldıkları aylığa yakın oranda olacak şekilde yasal düzenleme yapılmalıdır.

  1. KATSAYI VE EK GÖSTERGE
  2. ADALETSİZLİĞİNE SON VERİLMEDİR

Kamuoyunda 3600 ek gösterge sorunu olarak bilinen katsayı ve ek gösterge adaletsizliğine çözüm bulmak amacıyla, tüm kamu görevlilerini kapsayacak bir ek gösterge sistemi hayata geçirilmelidir.

 

  1. YARDIMCI HİZMETLER
  2. SINIFI KALDIRILMADIR

Taşeron işçilerinin kadroya geçirilmelerinden sonra özellikle anlamı kalmamış olan, zaten tamamına yakını lise, ön lisans ve lisans eğitimini tamamlamış olan yardımcı hizmetler sınıfı personelinin bu sınıf kaldırılarak eğitim durumlarına uygun memur kadrolarına geçirilmesi sağlanmalıdır.

  1. YILLIK İZİNLER İŞGÜNÜ
  2. OLARAK VERİLMELİDİR

Kamu görevlilerinin yıllık izinleri de , işçilerde olduğu gibi işgünü olarak verilmelidir.

  1. KAMUDAKİ SÖZLEŞMELİ
  2. İSTİHDAM SON BULMALIDIR

Kamu çalışanlarının farklı istihdam modelleri ile çalıştırılması, farklı özlük haklarına sahip olması doğru değildir. Devletin asli ve sürekli görevleri olarak tanımlanan kamu hizmetleri kadrolu çalışanlar eliyle yürütülmelidir. Bu nedenle kamudaki kadrolu-sözleşmeli ayrımı son bulmalıdır.

  1. EHLİYET, LİYAKAT VE SADAKAT
  2. İLKESİNE UYULMALIDIR

Kamuda yapılacak atamalarda artık bir evrensel ilke olan ehliyet, liyakat, Anayasaya ve Devlete sadakat kuralının hayata eksiksiz geçirilmesi sağlanmalıdır.

Her ne suretle olursa olsun KPSS puanını işlevsiz hale getiren mülakat uygulanmasına son verilmelidir.

  1. ÖZÜR GRUBU KAPSAMI
  2. GENİŞLETİLMELİDİR

Özüre bağlı tayin ve nakil taleplerinde hakkaniyetin sağlanması; engellilerin, engelli çocuğu olanların ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin özel durumlarının yönetmelikte özür gurubu kapsamına dahil edilmesine ilişkin düzenleme yapılmalıdır.

Yukarıda sıraladığımız hususlar acil çözüm beklemektedir.

Yetkili sendikalar sosyal diyalog mekanizmalarını kullanmada tereddüt etmemeli; KPDK toplantılarının akıbeti, her üç ayda bir toplanması gerektiği halde 10 yıldan beri toplanamayan Ekonomik ve Sosyal Konseye benzememelidir.

KPDK toplantısını yasal süresi içinde gerçekleştirerek anlamlı hale getirmek, ciddiye alınmasını sağlamak belirlenecek ortak görüş ve alınacak kararlarla mümkündür.

Sözünü ettiğimiz temel sorunların toplantı gündemine alınması kadar bu çerçevede yapılacak her türlü eylem ve etkinliğe BASK olarak açık destek vereceğimizin bilinmesini istiyoruz.” /BSGMEDYA

 




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI