• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

HDP Çorum İl Eş Başkanı Ümit Küçükbayatlı,Türkiye’de her beş çocuktan birinin çalışmak zorunda olduğunu söyledi

ÇOCUKLARIN YERİ
TARLALAR, 
FABRİKALAR DEĞİL 
PARKLARDIR, OKULLARDIR!

  
12 Haziran 2019

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çorum  İl Eş Başkanı Ümit Küçükbayatlı, “Türkiye genelinde 6-17 yaş grubu arasında bulunan çocuklar içerisinde ekonomik faaliyette bulunanların oranının AKP’nin iktidara geldiği 2002 senesinden önce yüzde 10-12 arasında olduğu tahmin edilmekteyken bu rakam TÜİK verilerine göre bugün yüzde 21,1’e kadar yükselmiştir. Türkiye’de her beş çocuktan biri çalışmak zorundadır.’ dedi.

Küçükbayatlı, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) 12 Haziran gününü her türlü eşitsizliğin sonuçlarından en fazla etkilenen toplumsal kesim olan çocukların çalıştırılmalarıyla mücadele etmek için “Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü” olarak ilan ettiğini hatırlattığı açıklamasında; AKP iktidarının 2018 yılını ‘Çocuk İşçiliği İle Mücadele Yılı’ ilan etmesi ve 2017-2023 yıllarını kapsayacak şekilde  “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı”nı açıklamasının gerçekçi olmadığını belirtti.

‘Çocukların yerinin tarlalar, fabrikalar değil parklardır okullardır’ diyen Küçükbayatlı, açıklamasında şunları kaydetti:

‘Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) 12 Haziran gününü her türlü eşitsizliğin sonuçlarından en fazla etkilenen toplumsal kesim olan çocukların çalıştırılmalarıyla mücadele etmek için “Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü” olarak ilan etmiştir.

Türkiye’nin 1994 yılında onayladığı Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi 2’inci maddesi, AB’nin Genç İşçilerin Korunması Yönergesi, çocukların belli bir yaştan aşağı istihdam edilmemeleri gerektiğini ifade ederek çocuk işçiliğinin önlenmesini bir yükümlülük olarak tanımlar. Nitekim bu düzenlemelere paralel olarak 4857 sayılı İş Yasası’nın 71’inci maddesi de 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmasını yasaklar. Ancak dünyada çocuk işçiliği ile mücadelede olumlu adımlar atılırken Türkiye’de maalesef bu durum tersi yönde bir gelişim göstermektedir. 

 


TÜRKİYE’DE HER BEŞ ÇOCUKTAN
BİRİ ÇALIŞMAK ZORUNDADIR

Türkiye genelinde 6-17 yaş grubu arasında bulunan çocuklar içerisinde ekonomik faaliyette bulunanların oranının AKP’nin iktidara geldiği 2002 senesinden önce yüzde 10-12 arasında olduğu tahmin edilmekteyken bu rakam TÜİK verilerine göre bugün yüzde 21,1’e kadar yükselmiştir.

Türkiye’de her beş çocuktan biri çalışmak zorundadır. Bunların yüzde 80’i kayıtdışıdır. Nitekim çocukların çalıştırılması iş kazalarına da yansımaktadır. 2018 yılında en az 67 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir. 

Bunlarla birlikte düşünüldüğünde AKP iktidarının 2018 yılını ‘Çocuk İşçiliği İle Mücadele Yılı’ ilan etmesi ve 2017-2023 yıllarını kapsayacak şekilde  “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı”nı açıklaması gerçekçi değildir. Veriler çocuk işçiliğinin AKP döneminde yüzde 20 arttığını, AKP’nin çocukları ucuz işgücü olarak gördüğünü göstermektedir.

İktidar bir yandan “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı” ilan ederken çocuk işçiliğini daha da yaygınlaştıran istihdamı teşvik adı altında çıraklık, stajyerlik gibi düzenlemeleri sıradanlaştırmaktadır. 

17 yılda emek alanının kazanımlarına en büyük darbeleri vuran AKP, parklarda oyun oynaması gereken, yerleri okul sıraları, kütüphaneler olan çocukları ucuz işgücü olarak görmekte ve onların köleleştirilmesine olanak sağlamaktadır.

 


ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YAYGINLAŞMASINA NEDEN
OLAN 4+4+4 EĞİTİM
SİSTEMİ KALDIRILMALI

Daha yaşamlarının başındayken çalıştırılmak zorunda bırakılan ve iş cinayetlerinde yaşamını yitiren çocuklarımızı saygıyla anıyor, çocuk işçiliğinin bir çocuk daha iş cinayetinde yaşamını yitirmeden son bulması için Türkiye kamuoyunu harekete geçmeye davet ediyoruz.

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü vesilesiyle tekrar anımsatmak isteriz ki, son dönemde çocuk işçiliğinin yaygınlaşmasına neden olan 4+4+4 eğitim sistemi kaldırılmalı, çocuk işçiliğinin mutlaka yasaklanmasını sağlayacak çocuk hakları lehindeki tüm uluslararası sözleşmeler çekincesiz kabul edilmeli ve Çocuk Bakanlığı derhal kurulmalıdır.
Unutulmamalıdır ki çocuk “gelecek” ya da “yarınlar” değildir. Çocuklar bugündür ve bugün değer görmelidir.’ /BSGMEDYA




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI