• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

Çorum’da esnafın yoğun olduğu caddelere çeşitli dernek, vakıf ve kuruluşlar tarafından hayır amaçlı kurulan kermeslere esnafın tepkisi giderek büyüyor.

GÜR, KERMESLERİN
DENETLENMESİNİ İSTEDİ

 

28 Nisan 2019

Çorum’da esnafın yoğun olduğu caddelere çeşitli dernek, vakıf ve kuruluşlar tarafından hayır amaçlı kurulan kermeslere esnafın tepkisi giderek büyüyor.

Kermeslerde yer alan yüzlerce çeşit ürün vatandaşlara belli bir ücret karşılığında verilirken, kermeslerde gıda ürünlerinin yer alması ise gıda sektöründe faaliyet gösteren esnafı adeta çileden çıkartıyor.

Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ÇESOB) Başkanı Recep Gür, dernek, vakıf ve çeşitli kuruluşlar tarafından yardım adı altında düzenlenen kermeslerin ticari bir işletme gibi faaliyet göstermemeleri gerektiğini söyledi.

Gür, “Elbette ki hayır amaçlı kurulan kermeslerden elde edilen gelirler öğrencilere burs, ihtiyaç sahiplerine maddi destek imkanı sağlıyor ancak unutulmamalı ki sabah işyerini açan vergisini, işyeri kirasını, personel maaşını çıkarmaya çalışan esnafımızda göz ardı edilmemelidir” dedi.

Çorum’un en işlek caddelerine kurulan kermeslerin sergiledikleri ürün çeşitliliği ile adeta esnafla yarışır hale geldiğini ifade eden Recep Gür, “Hayır amacıyla 3 günlük yapılan kermeslerden bahsetmiyoruz. Haftalarca, aylarca açık kalan, denetimsiz olarak satış yapılan kermeslerden söz ediyoruz. Esnaf ve sanatkarımız kirasını ödemek, vergisini, sosyal güvenlik primini yatırmak için gecesine gündüzüne katarken, kermes adı altında vergisiz, stopajsız ve masrafsız boş dükkanlarda ve boş meydanlarda alışveriş çadırı kurarak haksız rekabet devam etmektedir. Esnaf ve sanatkarımız ustalık belgesi olmadan işyeri açamamaktadır. Üretim yapabilmek için hijyen standartlarına uygunluğu yetkililer tarafından devamlı kontrol ediliyor ama kermeslerde böyle bir denetimin yapılmaması ayrıca halk sağlığı açısından da sakınca yaratmaktadır. ÇESOB olarak, kermeslere bir çeki düzen getirilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Esnaf ve sanatkarın zor ve sıkıntılı bir dönemden geçtiğini belirten Gür, “Kermeslerin amacına uygun, kurallara uyularak yapılmasına karşı değiliz. Ev mantısı, ev tatlıları, sarmalar, gözlemeler, döner, çiğ köfte, mısır, dondurma, meşrubat gibi yiyecek içecek satışının yanında küçük ev aletleri, elbise ve ayakkabı da satılmakta, adeta alışveriş merkezi gibi çalışmaktadırlar. Her yerde açılan bu kermeslerde ne olduğu belli olmayan ve hijyen şartlarda üretilmeyen bu tür yerler hem satış yapıyorlar, hem de işyerlerine yemek servisi bile yapıyorlar. Bu alanlarda faaliyet gösteren lokantacı, pastacı, manifaturacı, konfeksiyoncu, bijuteri, şarküteri esnafımız haksız rekabete uğramaktadır. Kermeslere ve bu tür satış yapan yerlere mutlaka denetim getirilmelidir” şeklinde konuştu.

Kermeslerin açılış ve kapanışlarının mutlaka denetlenerek verilen süre içerisinde kapanışısın sağlanması gerektiğine dikkat çeken ÇESOB Başkanı Recep Gür, “Kermesler hayır ve yardım amacıyla kısa süreli yapılan etkinliklerdir. Ancak günümüzde ne yazık ki ticaret yapan organizasyon haline dönüştürüldüler. Haftalarca ve aylarca açık kalan kermeslerin denetimi artırılmalı. Kermes süresi 3 günü geçtiğinde ticari faaliyette bulundukları kabul edilmeli ve resen vergi mükellefi olmaları sağlanmalıdır” ifadelerine yer verdi./BSGMEDYA

 

 




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI