• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Bu yılın ilk yarısında turistlerin en çok yeme – içmeye para harcadıklarını belirtti

 

‘Türk mutfağı dünyada 
büyük yankı uyandırıyor’

7 Ağustos 2018
Bu yılın ilk yarısında turistlerin en çok yeme – içmeye para harcadıklarını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,“Turistlerin kişisel harcamalarında en yüksek kalemi yeme içme oluşturuyor. Bunu değerlendirebilmek için otellerin, her şey dahil sistemden vazgeçerek, turistlerin o bölgedeki meşhur yiyecek ve içecekleri tatmalarının önünü açması gerekiyor. Aynı zamanda şehirde gezip, giyim, hediyelik eşya gibi esnaf alışverişlerini de yapabilmeliler. Her şey dahil sistem turisti de kendi vatandaşımızı da otele bağımlı kılıyor ve bu durum esnafı olumsuz etkiliyor” dedi.

 

TURİSTLER 2 MİLYAR 491 MİLYON
DOLARI YEME İÇMEYE HARCADI

Turistlerin kişisel harcamalarında en yüksek payın yemek ve içecek kalemine ait olduğunu vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yılın ilk yarısında turizm verileri oldukça olumlu. Öyle ki, turistlerin ülkemizi ziyaretinde 11,5 milyar dolar harcamanın 9,5 milyar doları kişisel harcamaları oluşturdu. Bu kişisel harcamalarda ise en yüksek kalem 2 milyar 491 milyon ile yeme, içme olurken, onu 1 milyar 735 milyon dolarla ulaştırma harcamaları ve 1 milyar 413 milyon dolarla konaklama takip etti. Turistler ülkemizden halı ve kilim almaya 40 milyon dolar harcadı. Harcamaların yüzde 11,8’i giyim ve ayakkabı, yüzde 5’ini hediyelik eşya oluşturdu” şeklinde söyledi.

 

HER ŞEY DAHİL SİSTEM
ESNAFA ZARAR VERİYOR

Turistlerin her şey dahil sistem nedeniyle otelde daha fazla zaman geçirerek çevre esnafına zarar verdiğine değinen Palandöken, “Yerli turist de yabancı turist de her şey dahil sistemde otele bağımlı kalıyor. Sabah öğlen akşam dışarı olabildiğince az çıkıyor. Bu da çıkıp esnaftan alışveriş yapmasını, yörenin turistik yerlerini gezmesini, oraya özgü yiyecek içeceklerden yemesini engelliyor. Hâlbuki özellikle yabancı turistlerin en çok yiyecek içecek daha sonra ise alışverişe para harcadıkları ortada. Türk mutfağı da Türk motifleri de kendine özgü ve geniş çeşitliliğe sahip. Bundan faydalanmamız gerekiyor. Hem çevredeki esnafın satışlarının artması hem de zenginliklerimizden tüm turistlerin faydalanabilmesi için her şey dahil sistemden vazgeçilmeli. Döviz girdisi ve ekonomimiz için bu çok önemli. Turizm sektörü kendini yenileyerek hem tanıtım ve reklam içim hem de turizm gelirlerini artırmak için bu değişimi sağlamalı” diye konuştu./TESK




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI