• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

Türkiye, Yeni Cumhurbaşkanı ile 600 üyeden oluşan Meclisimizi belirlemek üzere daha sandığa gidiyor

 

GELECEĞİMİZ İÇİN
HAYDİ SANDIĞA..!




23 Haziran 2018
Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için başına gideceğiz.

Yüksek Seçim Kurulu istatistiklerine göre Çorum’da 390 bin 689 seçmen oy kullanacak.
Ülke genelinde yurt içinde toplam 56 milyon 322 bin 632 seçmenin 180 bin 65 sandıkta oy kullanacağı seçimlerde Çorum’da 390 bin 689 seçmen bin 686 sandıkta oy kullanacak. Ayrıca 17 seyyar sandık ve 5 cezaevi sandığı ile birlikte sandık sayısı bin 708’e çıkacak.

Çorum ile birlikte ülke genelinde seçmenler 08.00-17.00 saatleri arasında sandık başına giderek oylarını kullanacak. Ancak saat 17.00’ye geldiği halde  sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sıra ile oylarını kullanabilecek. Seçim süresince alkollü içki satışı ve resmi görevliler dışında silah taşıması ise yasak.



Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy pusulasındaki sıralamaya göre; Muharrem İnce, Meral Akşener, Recep Tayyip Erdoğan, Selahattin Demirtaş, Temel Karamollaoğlu ve Doğu Perinçek aday olarak katılacak. İlk turda yüzde 50 artı 1 oyun çıkmaması halinde Cumhurbaşkanlığı için ikinci tur oylama 8 Temmuz 2018 Pazar günü gerçekleştirilecek.

Milletvekilliği Genel Seçiminde ise Cumhur İttifakı (AK Parti, MHP), HÜDAPAR, Vatan Partisi, HDP, Millet İttifakı (CHP-SP-İYİ Parti) 600’e çıkarılan milletvekillikleri için yarışacak.

Çorum bu seçimde de nüfusuna göre yine 4 milletvekili çıkaracak.

AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, HDP, SP ve Vatan Partisi ülke genelinde 87 seçim çevresinde seçime katılırken, HÜDAPAR ise 85 seçim çevresinde seçime girecek. Türkiye genelinde ayrıca 68 bağımsız milletvekili adayı seçilmek için yarışacak.

 

SİYASİ PARTİLERİN ÇORUM
MİLLETVEKİLİ ADAYLARI:

 

ADALET VE KALKINMA PARTİSİ


1- AHMET SAMİ CEYLAN

2- OĞUZHAN KAYA

3- EROL KAVUNCU

4- SERAP YILDIRIM

 

 

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ



1- MEHMET AKİF ARAS

2- ALPARSLAN KARAPIÇAK

3- MEHMET KARACA

4- ALPER BÜKER

 



HÜR DAVA PARTİSİ

1. NURİ COŞKUN

2. ŞÜKRÜ ERASLAN

3. ADEM DOĞAN

4. CELALETTİN ÖZMEN

 

 VATAN PARTİSİ



1. MURAT BURHANOĞLU

2. ESENGÜL DEMİRKAZIK 
3. MEHMET PATLAR 
4. ERGÜN ESERYAĞAR

 

HALKLARIN DEMOKRASİ PARTİSİ




1. BEKTAŞ İLHAN EKE

2. HASAN SATILMIŞ

3. HASAN ÇELİK

4. ERDOĞAN SERİN




CUMHURİYET HALK PARTİSİ


1-TUFAN KÖSE

2- BURÇİN SOLMAZ POLAT

3- GÜRSEL YILDIRIM

4- MEHMET TAHTASIZ

 


SAADET PARTİSİ

 

1- AHMET BÖLÜKBAŞ

2- FARUK CIDIK

3- A.AKİF ÇOBAN

4- M.ALİ KARATEPE



 

İYİ PARTİ

 

1- FATİH MEHMET ARSLAN

2- ABDULLAH KARAMAN

3- SEFER YILMAZ

4- SİNEM SARI

 

 

 

Türkiye, Pazar günü
sandık başına gidiyor


Seçmenler oy verme günü, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgeyi yanında bulunduracak. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen kayıtlı seçmenler, bu belgelerden birisiyle oy kullanabilecek.

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart olacak. 


CEP TELEFONUYLA KABİNE GİRİLMEYECEK

Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek.

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.

Sandık kurulunun görev yaptığı yerde cep telefonu ile görüşme yapmak yasak olacak. Ancak sandık kurulu başkan ve üyelerinin, görevleri gereği yapacağı görüşmeler bu hükmün dışında tutulacak. Bu hükme aykırı davranan kimseler kurul başkanı tarafından uyarılacak, bu uyarıya rağmen görüşmesini sürdüren kimse, derhal oradan çıkarılacak. 

Oy pusulasında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. Oy pusulasına basılacak mühür, tercih edilen alanın dışına taşırılmayacak. Birleşik oy pusulasında tercih edilen alana "EVET" veya "TERCİH" mührü basılacak ve mührün kuruması beklenecek. Mühürlenen yer dışta kalacak şekilde oy pusulası katlanıp zarfa konulacak. Seçmenler, zarfı sandığa attıktan sonra, sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imzasını atacak.

Seçmen, kapalı oy verme yerinden dışarı çıkmadıkça, hiç kimse oraya giremeyecek. Ancak, oy pusulasını hazırlamak için, kapalı oy verme yerinde, normal süreden fazla kalan seçmenler, kurul başkanı tarafından makul bir süre verilerek uyarılacak. Bu uyarıya rağmen kapalı oy verme yerinden çıkmayan seçmen, oradan çıkarılacak.

İKİ PUSULA AYNI ZARFTA

Seçmen, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulunduğu iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak.

Birleşik oy pusulasında tercih edilen cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle ''TERCİH'' veya ''EVET'' mührü basılması gerekecek.

''TERCİH'' veya ''EVET'' mührü dışında, oy pusulasının herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. Birleşik oy pusulasından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak. Seçmene birleşik oy pusulası verildikten sonra hata veya başka bir neden ileri sürülerek yeni bir birleşik oy pusulası verilmeyecek.

Birleşik oy pusulalarında baskıda silinme veya yanlışlık yapılmış olsa bile, hangi siyasi parti veya bağımsız aday lehine kullanılmış olduğu mührün vurulduğu yerden kesin olarak anlaşılan oy pusulaları geçerli sayılacak. Zarfın içinden el ilanı, broşür ya da özel bir işaret, yazı veya şekil taşıyan kağıt veya işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması halinde, bu zarftan çıkan oy pusulalarının hiçbiri hesaba katılmayacak.

Sandık, bu iş ve işlemler tamamlandıktan sonra, oy verme yerinde hazır bulunanların gözü önünde, sandık kurulu başkanı tarafından açılacak. Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak. 


SANDIK ALANI TEDBİRLERİ

Seçim günü, sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandık kurulu başkanının çağırdığı zabıta kuvvetleri dışında zabıta amir ve memurları ile resmi üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek. Oy verme işlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacak.

Sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak./BSGMEDYA

 




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI