• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

Sağlık-Sen Çorum Şubesi Basın ve İletişimden sorumlu başkan yardımcısı Hacı Nuri Lafcı 12 Mayıs Hemşireler Günü ve Hemşireler Haftası nedeniyle bir mesaj yayınladı.


'HEMŞİRE VE EBELERİN 
HAKKI ÖDENMEZ'

 


11 Mayıs 2018
Sağlık-Sen Çorum Şubesi Basın ve İletişimden sorumlu başkan yardımcısı Hacı Nuri Lafcı 12 Mayıs Hemşireler Günü ve Hemşireler Haftası nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Mesajında ‘Hayatı kutsal bir emanet sayarak eşsiz bir fedakârlıkla insanımıza hizmet eden sağlık ailesinin en değerli varlıkları şüphesiz hemşirelerdir.’ diyen Hacı Nuri Lafcı, şunları söyledi:

Sağlığa emek verenler, insana ve hayata en yalın haliyle bakar. İnsan, insan olduğu için kıymetlidir. Hayat en değerli varlık olduğu için hizmete layıktır. Medeniyetimizi farklı ve eşsiz denildiğinde acılarını, yorgunluklarını, kırgınlıklarını, uğradığı haksızlıkları, geride bırakıp derde kılan bakış da budur. Şeyh Edebali’nin “insanı yaşat ki devlet yaşasın, İnsanı yücelt ki devlet yücelsin” anlayışının ete kemiğe büründüğü hizmet alanı sağlıktır. Bu yüzden diyoruz ki, şayet Yeni Türkiye yaşatma ideali üzerinde büyüyecekse ilhamını sağlık çalışanlarından almalıdır. İnsana ve hayata hizmet konusunda bu ruhu korumak ve geliştirmek devletin asli görevi olmalıdır. Devletimize, hükümetimize her platformda sesleniyoruz. Sağlık çalışanları ve özellikle sayıları yetersiz olan hemşirelerimiz  reformların yükünü bugüne kadar çok büyük fedakârlıklarla omuzlarında taşıdı. Bu fedakârlık artık karşılıksız bırakılmamalıdır. Çalışma ortamlarında onlarca mesleki riski göze alarak çalışan, hemşirelerimizi, sağlık çalışanlarımızı, ruhen, bedenen ve sosyal açıdan güçlendirecek adımlar atılmalıdır.”

Sağlık çalışanlarının ve hemşirelerimizin bazı sorunları ve çözüm önerilerine yönelik görüşlerimizi de sizlerle paylaşmak istiyoruz diyen Lafcı:”

 

İSTİHDAM POLİTİKALARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

12 yılda 3 kat artan sağlık hizmeti varken, istihdam 1 kat bile artmış değil. Hemşire istihdamı konusunda Avrupa Bölgesi ülkeleri arasında en sondayız. 400 bin hemşireye ihtiyacımız var ancak hemşire sayımız 150 binlerde.

 

YIPRANMA PAYI EN KISA SÜREDE HAYATA GEÇMELİ

Genelde bütün sağlık çalışanlarının ortak sorunlarından birisi de yıpranma payıdır. Büyük çoğunluğu kadın olan sağlık çalışanları 7 gün 24 saat çalışmasına karşın yıpranma payı alamamaktadır. Sendika olarak konuyu ısrarla gündeme getirdik ve ilk olarak bunun sözünü aldık. Şu anda da teknik düzeyde çalışmalar yapılmaktadır. Bütün sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilene kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.

 

PERFORMANS SİSTEMİ DEĞİŞMELİ

Sağlık çalışanlarının bir başka sorunu ise, kimsenin memnun olmadığı performans sistemidir. Mevcut performans sistemi hem uygulamada hem de sonuç itibarı ile çalışanlar arasında haksızlığa yol açmaktadır. Çalışanları memnun edecek, çalışma barışını sağlayacak, hizmet kalitesi ve verimliliği artıracak bir uygulama, çalışanların da görüşleri alınarak yeniden hayata geçirilmelidir. 

 

EK ÖDEMELER EMEKLİLİĞE YANSITILMALI

Ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmaması, sağlık çalışanlarının yaşadığı bir başka mağduriyettir. Emekli olunca maaşları düşen sağlık çalışanları, görevde iken yaşadıkları ek ödeme ve döner sermaye mağduriyetine ek olarak emekli maaşı ve emeklilik tazminatında da kayıplar yaşamakta, hak ettiğini alamamaktadır. Ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, bu sorunların çözümüne katkı sunacak, bir mağduriyetin giderilmesini sağlayacaktır.

 

KREŞ SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Çalışanlarının büyük bir kısmını kadınların oluşturduğu sağlık alanında yaşanan en büyük sorunlardan birisi de kreş sorunudur. Mevcut kurum ve kuruluşların bazılarında halen kreş bulunmaması büyük sorunlara yol açmaktadır. Sağlık-Sen olarak konuyu gündeme getirdik ve bunun da sözünü almıştık. Bakanlık ilk olarak, mevcut kurumlardan kreşi olmayan yerlerde kreş açılması, yeni yapılacak tesislerde de mutlaka kreşe yer verilmesi konusunda bir yazı yayınladı. Bunun yanı sıra, 24 saat esasına göre hizmet veren kurumlarda kreş hizmetinin de 24 saat verilmesi gerekmektedir. Bu konuda da çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

 

MESLEKİ UZMANLAŞMA

En doğru yatırım insana yapılan yatırımdır anlayışıyla mesleki gelişim ve uzmanlaşmaya önem verilmeli, eğitim süreçleri nitelikli hale getirilmeli, eğitimi teşvik edecek ödül mekanizmaları geliştirilmelidir.

 

ŞİDDETLE MÜCADELE

Bu kadar yoğun ve zor şartlar altında fedakârca sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin anlaşılabilir hiçbir yanı bulunmamaktadır. Bu, toplumsal bir ayıbımızdır. Şiddetin önlenmesi, toplumsal bir sorumluluktur. Bu konuda farkındalık oluşturulmalı, toplumun bilinçlenmesi sağlanarak şiddetin önüne geçilmelidir. Ayrıca, Sağlık-Sen olarak bu alanda yasal düzenlemelerin de önünü açtık. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için çıkartılan yasaya öncülük ettik. Şimdi de şiddet uygulayanların tutuklu yargılanmasını sağlayacak yasal düzenlemenin bir an önce hayata geçmesi için mücadele ediyoruz. Devletimiz, sağlık çalışanlarının şiddet görmesi konusunda gerekli yasal düzenlemelerin yanı sıra fiziki önlemleri almalı, şiddete maruz kalan çalışanlara her türlü desteği de vermelidir.

Sağlık-Sen Çorum şubesi olarak, yukarıda sıralanan sorunların çözüme kavuşması noktasında kararlılıkla sürdürdüğü sendikal mücadelesini gelecekte de aynı kararlılıkla sürdürecektir. Bu düşüncelerle tüm ebe ve hemşirelerimizin 12-18 Mayıs Ebeler ve Hemşireler Haftasını kutluyoruz. ‘




Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI