Eğitim Sen Şube Başkanı Gül, en büyük sınav kaosu haline gelen ortaöğretime geçiş sınavı ile mücadelelerinin devam ettiğini söyledi
‘ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİM HAKKI ELİNDEN ALINIYOR' 17 Nisan 2018 Eğitim Sen Çorum Şube Yürütme Kurulu Başkanı Mustafa Gül, sendika olarak Türkiye'nin en büyük sınav kaosu haline gelen ortaöğretime geçiş sınavı ile mücadelelerinin velilerin de katılımı ile devam ettiğinin tüm kamuoyunca bilinmekte olduğunu belirterek, ‘Velilerimizi çocuklarımızın, ülkemizin geleceğine sahip çıkmaya hem anket kampanyamıza katılmaya hem de dava açmaya çağırıyoruz.’ dedi. Sendika binasında bir basın toplantısı düzenleyen Eğitim Sen Çorum Şube Yürütme Kurulu Başkanı Mustafa Gül, Ortaöğretime Yerleştirme Düzenlemesinin İptali İçin velileri dava açmaya davet etti. Şube Yönetim Kurulu Üyeleri’nin de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Ortaöğretime geçiş sınavı ile ilgili başlattıkları imza kampanyasına dair bilgiler veren Eğitim Sen Şube Başkanı Mustafa Gül, 'çocuklarımızın eğitim hakkının elinden alınmak istendiğine dikkat çektiği açıklamasını şöyle sürdürdü: ‘Ortaöğretime geçiş sınavı ile ilgili (16 Mart 2018-1 Haziran 2018 tarihleri arasında) 'ÖĞRENCİME DOKUNMA!' kampanyamız kapsamında yönetmelik ve yönergeye basın açıklaması yapılarak sendika genel merkezimiz 12 Nisan 2018 tarihinde Danıştay’ a yürütmeyi durdurmalı dava açmıştı. Bu eylemlikler çerçevesinde velilerimize dönük anket kampanyamız egitimsen.org.tr adresimizde 1 Haziran 2018 tarihine kadar sürecektir. Anket sonuçlarımızı kamuoyuyla paylaşılacağız.
Çorum’da % 10’luk dilimle öğrenci alan okullara baktığımızda il merkezinde 1 fen lisesi, 1 sosyal bilimler lisesi, 2 imam hatip lisesi ve 2 meslek lisesinin olduğunu, bununla birlikte bir tane bile Anadolu lisesi olmadığını görüyoruz.
‘BİZ OKULLARIMIZIN HİÇ BİRİNİ NİTELİKLİ YA DA NİTELİKSİZ OLARAK TANIMLAMIYORUZ’ İlçelerde ise Alaca, Osmancık, Sungurlu, İskilip ve Kargı ilçelerimizde bulunan fen liseleri sınavla öğrenci alacaklardır. Okulların 2017 taban puanlarına baktığımızda 143 puanla, 163 puanla öğrenci alan meslek programları, 344 puan ile, 447 puan ile öğrenci alan İmam Hatip Liseleri merkezi sınavla öğrenci alacak olan okullar bakanın tabiri ile ‘’nitelikli okullar’’ olarak belirlenirken, 477 puan ile, 471 puan ile öğrenci alan ilimizde öğrenci ve velilerce en çok tercih edilen Anadolu Liseleri merkezi sınav kapsamı dışında bırakılarak yine bakanın tabiri ile bir nevi “niteliksiz” okullar olarak tanımlanmıştır. Biz okullarımızın hiç birini nitelikli ya da niteliksiz olarak tanımlamıyoruz. Ancak Milli Eğitim Bakanlığının 300 puanlarla öğrenci alan bir okulu nitelikli olarak tanımayıp % 10’luk dilime koyarken; 400 ve 477 arasında puanlarla öğrenci alan Anadolu liselerini nitelikli okulların dışında tutmasını ve adeta bu okulların öğrencilerini cezalandırır şekilde okulları nitelemesini hangi kriterlere göre yaptıklarını bizler gayet iyi biliyoruz.
‘BAŞARILI ÖĞRENCİLERE İMAM HATİP LİSELERİ DAYATILIYOR’ Bununla birlikte okulların kontenjanları değerlendirildiğinde öğrenci ve velileri son derece mağdur edecek sayılarla karşılaşıyoruz. İlimizde 750 öğrenci sınavla öğrenci alan okullara yerleşecektir. Bu öğrencilerden 330 u ilçelerdeki okullara yerleşecekken merkezde bulunan okullara yerleşecek toplam öğrenci sayısı 420 dir. 250 bin nüfuslu bir ilin fen lisesine 90 öğrenci kontenjanı verilirken 40 bin nüfuslu bir ilçeye de 90 öğrenci kontenjanı verilmiştir. Yine il merkezindeki iki imam hatip lisesine de toplam 180 kontenjan verilmesi bu kontenjanların belirlerken amacın ne olduğu açıktır. Amaç her türlü teşvikle bir türlü öğrenciler ve veliler tarafından tercih edilmeyen imam hatip liselerine ildeki en başarılı öğrencileri dayatmayla yerleştirmektir. 'VELİLERİMİZİ ANKETE KATILMAYA Bir diğer yönü ise il merkezindeki akademik eğitim veren özel ortaöğretim kurumu sayısının 15 olmasıdır ki bu sayı devlet okullarında 10’ dur. Özel okulların teşviki son yılda bu sayıyı arttırmıştır. Yani il merkezinde adrese dayalı sistemle yerleştirilecek akademik eğitim veren devlet Anadolu lisesi sayısı özel lise sayısından daha azdır. Eğitim Sen olarak bu yönetmeliğe, yönergelere ve kılavuza dava açtığımızı, bu mücadeleyi velilerimizle birlikte yürüteceğimizi belirtmiştik.Bu anlamda dava açmak isteyen tüm velilerimize için dava dilekçesini hazırlayarak sendika sitemize koyduk. Dava açmak isteyen velilerimiz dava dilekçelerini şubemizden de edinebilirler. Velilerimizi çocuklarımızın, ülkemizin geleceğine sahip çıkmaya hem anket kampanyamıza katılmaya hem de dava açmaya çağırıyoruz..’ /BSGMEDYA.NET
|
464 kez okundu |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |