21 Mart Dünya Şiir Günü, Çorum’da düzenlenen etkinlikle kutlanırken, Şiir Bildirisini de Şair Mehmet Öztürk okudu
24 Mart 2018 21 Mart Dünya Şiir Günü, Çorum’da düzenlenen bir etkinlikle kutlandı. Çorum Ozan-Der, Edebiyat Nöbeti Dergisi Çorum Temsilciliği ve Eğitim Sen Çorum Şubesi’nin birlikte organize ettiği 21 Mart DÜNYA ŞİİR GÜNÜ ETKİNLİĞİ Turgut Özal İş Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Slayt gösterisi ile Dünya ve ülkemizin önemli şairleri tanıtıldığı programda Âşık Veysel, Nazım Hikmet, Pablo Neruda, Aragon Gülten Akın, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Yunus Emre, Homeros ve Enver Gökçe gibi şairlerinin çalışmaları yer aldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını Eğitim Sen Çorum Şubesi Eğitim ve Yükseköğretim Sekreteri Tuncay Solmaz yaptı. Konuşmasına, ‘Birlikte organize ettiğimiz Dünya Şiir Günü etkinliğimize hoş geldiniz’ diyerek başlayan Tuncay Solmaz, şiir ve sanatın gücüne vurgu yaptı. Solmaz, ‘ Şiirin ve sanatın gücüne inanıyoruz. Şiir ve sanat olmadan hayat güzelleşmez. Şiir, gökkuşağının yedi rengini çocuk gülüşlerinde aramaktır. Şiir, Anka kuşunun kanadında uçsuz bucaksız gökyüzünü seyre dalmaktır. Şiir, yeni gelen güne umutla 'merhaba 'demektir.” şeklinde konuştu.
Daha sonra söz alan Eğitim Sen Çorum Şubesi önceki Başkanı şair ve eğitimci Mehmet Öztürk ise Dünya Şiir Günü Bildirisi’ni okudu. Eğitimci-Şair Mehmet Öztürk tarafından okunan bildiride şöyle denildi: “Her yıl 21 Mart Dünya Şiir Günü Bildirisi’ni Türkiye’de PEN üyesi ve Şiir Ödülü’nü kazanan şair hazırlıyor. “Şiir, “Söz” ün Pas Tutmamış Halidir! 2018 yılı Dünya Şiir Günü’nü kutladığımız bugünde; hayata dair, umuda dair, geleceğe dair, güzelliğe dair, bahara dair söyleyecek “söz”ü olanlar bir araya geldi. Dünya’nın bilinen ilk şiiri bir Sümer kadına aitti. Bilinen bu ilk şiiri 4 bin yıl önce “yeni yıl bayramını kutlama törenleri” için yazılmıştı. Aynı burada olduğu gibi ilkçağda da, şiirler müzik ve dans ile birlikte söylenirdi. Bu nedenle şiirin tarihi insanın konuşmayı öğrendiği tarih kadar eskidir. Bu topraklarda yüzyıllarca konaklayan Hititler ’de şiir ve edebiyat çok güçlüydü. Murşili’nin “Veba Duaları”, ”Tanrılara yakarışın” şiir dilinde ki en güzel örnekleridir. Ya da büyük bir dil ustalığı ile yazılmış romanlar, hikâyeler, anlatılar için ne deriz “şiir gibi” olmuş deriz. Şairin mülkü dilidir. Az söz “şairin”, çok söz “tacirin” mülküdür. Bu söz Dünya’ya tanıklık eder. Bu “söz”, “söz olsun” diye söylenmiş bir “ söz” değildir. Şairin “söz”ü yaşamı “güzel” kılmak içindir. Bu “söz” yaşamın tanığı olsun diyedir. Bugün Dünya Şiir Günü’nü kutlarken, Dünya şiirinin önemli ozanlarını, şiire ve umuda katkı vermiş bütün “söz” ustalarını, şairleri saygı ile anıyoruz. Yunus Emre’yi, Homeros’u, Sebaattin Ali’yi, Pablo Neruda’yı, Nazım Hikmet’i, Gülten Akın’ı, Aragon’u, Atilla İlhan’ı, Enver Gökçe’yi ve daha sayamadığım ve sizlerin bildiği ozan ve şairlerimizi sevgi ile şiirle anıyorum.”
Dünya Şiir Günü programı, Mustafa Alagözyaylası ve Selami Sözen’in türküleri ile sahne aldığı etkinlik Müzik Öğretmeni Rıza Aydın’ın öğrencileri birlikte seslendirdiği birbirinden güzel türküler ile sona erdi. Etkinlik, sahnede günün anısına çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu./BSGMEDYA.NET |
644 kez okundu |
Yorumlar |
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |