• https://www.facebook.com/bsgmedya@hotmail.com
  • https://www.twitter.com/bsgmedya@hotmail.com

NÖBETÇİ ECZANELER
ULUSAL GAZETELER

Emekli Eğitimci-Gazeteci, Müslüm Tunaboylu, yine unutulmaya yüz tutan bir konuyu gündeme taşıdı


'ESKİ TÖB DER BİNASI'
ÖĞRETMENLERE
GERİ VERİLMELİ

 

 

21 Aralık 2017
Emekli Eğitimci-Gazeteci, Sitemiz Yazarı Müslüm Tunaboylu, Çorum Öğretmenevi’nde tepki çeken uygulamalara tanık olduğumuz şu günlerde yine unutulmaya yüz tutan bir konuyu gündeme taşıdı

 

TEMELİ 1984’DE ATILAN
ÖĞRETMENEVİ, 1987
YILINDAN BERİ
HİZMET VERİYOR..

Çorum Öğretmenevi’nin temeli, 1984 yılında dönemin Valisi Sayın Ahmet Özer’in girişimi ile atıldı.

Ve 3 yıl içerisinde de tamamlanarak 1987 yılında da Vali Fikret Koçak zamanında hizmet açılan Öğretmenevi, yaklaşık 30 yıldır da öğretmenlere hizmet veren önemli kuruluşlardan biridir.

30 yıldır hizmet veren Çorum Öğretmenevi’nin, zaman zaman çeşitli uygulamalarıyla kamuoyunun gündemine gelmesi dikkatlerden kaçmıyor.

Bildiğiniz gibi, Çorum Öğretmenevi tepki çeken bir uygulama nedeniyle  bir kez daha gündeme geldi.





ÇORUM ÖĞRETMENEVİ’NDE

BUGÜNLERDE NELER OLUYOR?

Sahi, Çorum Öğretmenevi’nde neler oluyor?

Yerel basına yansıyan haberlere bakıldığında; Çorum Öğretmenevi’nde onarım çalışmalarından sonra dinlenme ve oyun salonu olarak kazan dairesinin ayrılmış.

Daha sonra da, elektrik kontağı gerekçesiyle salonunun tamamen kapatıldığını öğrenmiş bulunuyoruz.

Yine yerel basında yer alan haberlerden öğrendiğimize göre;  bir grup emekli öğretmen bir basın açıklaması yaparak, konuyu kamuoyunun dikkatine sundular.

 

ÖĞRETMENLER, YETKİLİLERİ
ÖĞRETMENLERİN ONURUNA
SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRDILAR..

Arkadaşları adına şikâyetlerini dile getiren Çorum’un saygın lise müdürlerinden Selçuk Köse, Vali ve Milli Eğitim Müdürü’nü öğretmenlerin onuruna sahip çıkmaya çağırdı.

Öğretmenevi’nin kuruluş amacını, ‘Eğitim çalışanlarının dinlenme ve eğlenme ihtiyaçlarını karşılamak, rahat ve mutlu olmalarını sağlayacak ortamı oluşturmak’ diye hatırlatan Selçuk Köse, Çorum Öğretmenevi’nde ise öğretmenlere, sığınak diye yapılan, penceresiz, havasız kazan dairesinin reva görüldüğünü söyledi.

***




Çorum Öğretmenevi’nde tüm bunlar yaşanırken, Emekli Eğitimci-gazeteci Müslüm Tunaboylu, bir kez daha tarihe bir yolculuğa çıkarak;  Öğretmenlerin kendi paraları ile aldıkları arsa üzerine kurduğu ve 12 Eylül Yönetimi’nin el koyduğu TÖB-DER Binası konusunu yeniden gündeme taşıdı.

 

TUNABOYLU, 1961 Anayasası’nın getirdiği yasalar gereği ülkemizde çeşitli adlar altında çok sayıda dernek sendikanın kurulduğunu hatırlatırken, ‘Bunlardan birisi de Türkiye Öğretmenler Sendikası’dır.’ diye başladığı yazısında, Çorum’da öğretmenlerin maaşlarından kesilen yasal ödeneklerle kurulan, ancak 12 Eylül Darbesi sonrası elkonulan, şu an ise Hitit Üniversitesi’ne bağlı Sürekli Eğitim Merkezi (SEM)’nin faaliyetini sürdürdüğü eski TÖBDER Binası ile bilgileri tazeledi.


Emekli Eğitimci Müslüm 
Tunaboylu'nun tarihe
not düşecek yazısı şöyle:

Ülkemizin çoğu yerinde olduğu gibi Çorum’da öğretmenler kent merkezlerinde kendi paraları ile edindikleri arsalar üzerine binalar inşa etmişler, kiradan ve oradan oraya taşınmaktan kurtulmuşlardı.

 


 

 

KONUYU BİRAZ AÇMAK İSTİYORUM:

Bugün Merkez Polis Karakolu karşısında bir bodrum ve iki kattan ibaret olan yapıt beş katlı bir proje ile yükselmeye başlamış, ancak öğretmenlerin maaşlarından kesilen yasal ödeneklerle daha fazla gerçekleştirilememiştir.

Bahçelievler Mahallesi’nin oluşturulduğu proje uyarınca o dönemin kooperatif yöneticisi ve kurucularından olan öğretmen Mümtaz Gürkan öğretmenevi için bir arsayı projede işaretletmiş, mahalle oluştuktan sonra kalan arsa önce Çorum Öğretmenler Derneği’ne, sonra da Türkiye Öğretmenler Sendikası Çorum Şubesi’ne gerekli tapu işlemi yapılmıştır.

Çorum’daki sendikalı öğretmenler, arsanın kendilerine tapulanmasından sonra 5 katlı bir projeyi çizdirerek inşaata başladılar. Kendi olanakları giderlerini karşılamadığı için ikinci katın yapılabilmesi için bankadan bir miktar kredi aldılar ve inşaatı bugün ki duruma getirerek hizmete açıldı.

Bodrum öğretmenlerin ve yakınlarının nikah, düğün ve benzeti toplantılarını yapabilmek için ayrılan bir salon olarak, zemin katta ise öğretmenler tüketim kooperatifi olarak, birinci kat ise öğretmenlerin oturabileceği büyükçe bir salon yönetim için bir oda ve lokal haline getirilmişti.

Bahçelievler Mahallesi’nin kuruluşunda Çorum Öğretmenler Derneği için ayrılan arsanın tapu işlemleri yapılırken yönetim kurulu üyesi olarak işlemlerin gerçekleştirilmesinde görev aldım. Bankadan kredi alırken de yönetim kurulu üyesi olarak çabalarım sonrasında gerekli kredi alınmıştır. Sözleşmede başkan ile benim imzalarım bulunmaktadır.

Çorum Öğretmen Evi öğretmenlerin kendi malları olarak bölgede yapımı gerçekleştirilen ilk yapıtlardan birisidir.

Ne var ki bu yapıttan Çorumlu öğretmenler uzun bir süre yararlanamadılar.

 

'ELKONULMASI, BİZLERİ
DERİNDEN YARALAMIŞTIR’

Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın daha sonra Türkiye Öğretmenler Birliği’ne dönüştürülmesinden kısa bir süre sonra da bu yapıtta Çorum Öğretmenlerinin elinden alınmıştır.

Anılan yapıtın meydana getirilmesinde devletin herhangi bir katkısı olmamış, ancak vatandaşının oluşturduğu böyle bir yapıta el konularak mahrum edilişi öncelikle Çorumlu öğretmenleri derinden yaralamıştır.

Mevcut binanın yapılışında maddi katkıda bulunan öğretmenlerin çok azı hayattadır. 

Ancak ne var ki o dönemin öğretmen ailesi ve yakınlarının oluşturduğu nüfusa bir bakacak olursak yalnız kent merkezinde bir kasaba halkı nüfusu kadar bir aileler topluluğunu görürüz.



ÇORUMLU PARLAMENTERLERE
BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Eski Çorum Öğretmenler Evi’nin ve benzerlerinin öğretmen kuruluşlarına geri verilmesi konusunda sanırım TBMM’ne büyük bir görev düşmektedir.

Çorumlu parlamenterlere bu dönüşüm projesi ile ilgili olarak büyük bir görev düştüğü inancındayım.

Biliyorum ki parlamenterlerimiz çocuklarımızı yetiştiren ve bu ülkenin değişik yerlerinde devlet kademelerinde yıllarca görev yapan kamu görevlilerini yetiştirmişlerdir.

Yurt düzeyindeki benzer yapıtlarla birlikte Çorum Öğretmen Evi’nin de yasal öğretmen kuruluşlarına iadesi için gerekli olan yasa taslağının hazırlanarak TBMM’ne sunulması ve genel kurulda geri verilmesi yolunda çıkarılacak olan yasanın oluşmasında olumlu katkılarına büyük bir ihtiyaç bulunduğunu da belirtmek isterim.

Çorumlu her ailenin öğretmenlerin kendi paraları ile yapımını gerçekleştirdikleri binanın geri verilmesi yönünde çıkarılacak olan yasayı tümden olumlu bulacağına, bir ahdi vefa borcunun gerçekleştirileceğine olan inancımı dün olduğu gibi bugün de muhafaza ediyorum.

Ülke düzeyinde bulunan Türkiye Öğretmenler Birliği’ne ait binalar ile Çorumlu öğretmenlerin elinden 12 Eylül 198O sonrasında alınan bir bodrum ve iki kattan oluşan yapıtın öğretmenlere iadesi konusundaki girişimlerde Çorum Barosu’na da önemli görev düştüğüne inanıyor, olumlu sonuca ulaşmada çaba harcayacaklara şükranlarımı sunuyor, saygı ile selamlıyorum. (bsgmedya)

 



619 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

BİR KİTAP

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI